Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mar Mk

Omega cal 371 na Chrono24

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze,

Od dłuższego czasu poszukuję zegarka vintage na specjalne okazje. Zależy mi na pomocy w weryfikacji tego ogłoszenia. Nigdzie nie widziałem takiego cyferblatu (który robi tu największe wrażenie), ale koperta wydaje się być w porządku. Wiadomo że do renowacji. Pytanie tylko czy to nie scam. Przy wyszukiwaniu numeru referencyjnego widzę tylko kilka odpowiedzi, cześć z nich odnosi się do tego samego zegarka tylko na innych portalach.

Jednocześnie będę wdzięczny za opinie i porady dot. Cal. 371. Czy jest nie jest on specjalnie awaryjny bądź trudny w utrzymaniu?

Na wszelki wypadek załączam jeszcze raz link
https://www.chrono24.pl/omega/omega-ref387532-hand-winding-mens-watch-r-146507--id45502777.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza była solidnie zalana... Na obrazkach i w linku taki sam w lepszym stanie. 

Werk porządny, ale u blisko osiemdziesięciolatka nie należy się spodziewać pełni zdrowia i wydolności. I nie każdy zegarmistrz go naprawi. Koperta jest pozłacana, jeżeli ma duże przetarcia - wydasz majątek na ponowne złocenie i renowację tarczy...

OmegaGold1.thumb.jpg.2413a8e639ffa3f1ca093fafd2087d75.jpg

https://watchestobuy.com/shop/1950-omega-uncommon-original-dial/

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! W takim razie przed decyzją pozostaje mi tylko poszukać szacunkowych wycen dla renowacji tarczy i wymianę/polerkę szła (kopertę zostawiłbym w obecnym stanie, nie wymagam "salonowego" stanu od takiego zegarka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2026 o 16:28, Mar Mk napisał(-a):

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! W takim razie przed decyzją pozostaje mi tylko poszukać szacunkowych wycen dla renowacji tarczy i wymianę/polerkę szła (kopertę zostawiłbym w obecnym stanie, nie wymagam "salonowego" stanu od takiego zegarka. 

zastanów się, czy to się opłaci. zegarek z Japonii, więc od razu do tego 1500 (licząc z przysłką) dolicz vat. Potem serwis. Tarcza? Będzie drogo i raczej brzydko, bo tak wychodzi od naszych speców. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasięgnąłem języka tu i tam. Decyzja nie była łatwa, ale koniec końców wróciłem do pierwotnego planu i kupiłem proste Universal Geneve cal. 1-42 które mi się od dawna bardzo podobało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi