Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mario_00

Prośba o poradę. Bransoleta 24 w uszy 23? A może 22?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie, może ktoś już temat przerabiał, otóż: mam zegarek chronograf czarne pvd z uszami 23mm, bransoleta oryginalne nie do kupienia (już po produkcji) i chciałbym wstawić tytanową, ale z końcówkami prostymi są albo 24mm albo 22mm - tych drugich najwięcej i chyba jedna najbardziej mi podoba się właśnie w tym rozmiarze. Czy lepiej jest dokupić 24 i ostatnie ogniwo zeszlifować do 23, czy może 22 i dołożyć podkładki? Jeśli podkładki to skąd? powinny być wtedy po 0,5mm na stronę, i jeszcze do tego czarne. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie da się kupić 23mm, to tylko zeszlifować. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, oj tam. Uparłeś się na kajdan. A jakiś fajny pasek nie może być? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlifować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, seb71 napisał(-a):

Oj tam, oj tam. Uparłeś się na kajdan. A jakiś fajny pasek nie może być? :) 

nie, nie może być, mam fajny pasek oryginał, zegarek to victorinox więc jakość nie jest zła. ale nie mogę paska, w końcu od potu, będzie mnie odrzucał. To ma być zegarek edc więc i na rower i na ryby i na "cokolwiek", musi być do umycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2026 o 22:29, mario_00 napisał(-a):

Witam.

Mam pytanie, może ktoś już temat przerabiał, otóż: mam zegarek chronograf czarne pvd z uszami 23mm, bransoleta oryginalne nie do kupienia (już po produkcji) i chciałbym wstawić tytanową, ale z końcówkami prostymi są albo 24mm albo 22mm - tych drugich najwięcej i chyba jedna najbardziej mi podoba się właśnie w tym rozmiarze. Czy lepiej jest dokupić 24 i ostatnie ogniwo zeszlifować do 23, czy może 22 i dołożyć podkładki? Jeśli podkładki to skąd? powinny być wtedy po 0,5mm na stronę, i jeszcze do tego czarne. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam M.

Szlifowanie czy inne druciarstwo będzie źle wyglądać. Wgl bransoleta z prostymi endlinkami źle wygląda chyba że to mesh albo bonclip. Jak nie chcesz potu kup pasek silikonowy/gumowy. Bez problemu taki przepłuczesz po sporcie.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Szlifowanie czy inne druciarstwo będzie źle wyglądać. Wgl bransoleta z prostymi endlinkami źle wygląda chyba że to mesh albo bonclip. Jak nie chcesz potu kup pasek silikonowy/gumowy. Bez problemu taki przepłuczesz po sporcie.

ostatecznie zamówiłem oryginał ze skóry, będzie trzeba wymieniać co jakiś czas i trudno. Zegarek nie będzie noszony często więc te dwa paski jakie teraz będę miał pociągną kilka lat, a w miedzy czasie może trafię oryginalną bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, mario_00 said:

ostatecznie zamówiłem oryginał ze skóry, będzie trzeba wymieniać co jakiś czas i trudno. Zegarek nie będzie noszony często więc te dwa paski jakie teraz będę miał pociągną kilka lat, a w miedzy czasie może trafię oryginalną bransoletę.

Zabezpiecz pasek woskiem pszczelim (np kondycjonerem do siodeł), a od czasu do czasu wyczyść mydłem glicerynowym i ponownie zakonserwuj. Paski powinny wytrzymać dłużej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2026 o 01:12, tts napisał(-a):

Zabezpiecz pasek woskiem pszczelim (np kondycjonerem do siodeł), a od czasu do czasu wyczyść mydłem glicerynowym i ponownie zakonserwuj. Paski powinny wytrzymać dłużej. 

Dziękuję za radę, zastosuję. Tak w ogóle to ten zegarek aż się prosi o pasek, jest to victorinox 241526. Mam dwa chronografy victorinoxa, airbossa i tego infantry, i o ile ten airboss jest ok z bransoletą to ten infantry bardzo dobrze przyjmuje pasek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi