Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Walter Wolf

CHRONOGRAPHE SUISSE ANTIMAGNETIQUE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Potrzebuję pomocy. Nie jestem znawcą zegarków, ale przez ten zegarek mam ochotę coś więcej się dowiedzieć. Otóż jakiś czas temu przekazano mi zegarek marki CHRONOGRAPHE SUISSE ANTIMAGNETIQUE - nie wiele to mi mówiło. Wtedy jak dla mnie po prostu stary szwajcarski sikor. Ważniejsze jest to dla mnie to, że ten zegarek jest pamiątką rodzinna i zawiera pewnego rodzaju historię co czyni go dla mnie mega ważnym. Kiedyś może więcej opowiem na jego temat i historii zanim związanej (nie koniecznie jak ta historia przytoczona z filmu Pulp fiction).

Postanowiłem zrejestrować się na tym forum z myślą, że może ktoś pomoże mi go uratować.  Zegarek był niesprawny. Jako totalnie zielona osoba dokonałem konsultacji z okolicznymi u zegarmistrzami. Od każdego dowiedziałem się ze sprężyna pękła i dlatego zegarek nie działa. Jeden z zegarmistrzy stwierdził, że może dokonać jego wymiany wraz z oliwieniem itp. (taki serwis zegarka, podobnie jak w aucie - tak jak zrozumiałem).

Aktualnie zegarek został uruchomiony, ale niestety zegarmistrz złamał jedną ze sprężyn odpowiadających za minutnik na małej tarczy (nie wiem jak ona dokładnie się nazywa) Zegarmistrz spróbował dorobić uszkodzoną część, ale niestety raz działa minutnik raz nie. Nie ukrywam, że jestem przybity takim rozwojem sytuacji. Nie dość , że się wykosztowałem na ten serwis to zegarek nie jest w 100% sprawny.

Czy ktoś może pomóc w sprawie. Może ktoś z was by go uzdrowił, albo podał gdzie powonieniem się kierować.

Poniżej załączam zdjęcia zegarka. Dorobiona cześć zaznaczona na czerwono.

Z góry dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

PS1: Dodam tylko, że zegarmistrz to starszy Pan i raczej ciężko będzie coś od niego wyegzekwować.

PS2:  Czy ktoś może coś więcej opowiedzieć o tym modelu (jaki rok produkcji, jaki mechanizm, itp.?)

20260706_153838(1).jpg

20260706_171924.jpg

Edytowane przez Walter Wolf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem taki złom do kupienia. Wydaję się być taki sam mechanizm. Mam czy ktoś jest w stanie potwierdzić czy to ten sam mechanizm, bądź czy ten element może być taki sam?? 

Poniżej zdjęcia dla porównania.

1.JPG

2.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mechanizmy to Landerony. Chyba 48 i chyba takie same. Zwykle pod balansem są wybite numerki z oznaczeniem kalibru. Najlepiej je porównać. Nie wiem po ile jest ten dawca ale dla tej jednej części chyba nie warto kupować całego. Wbrew pozorom to dość popularny mechanizm i na rynku jest ich sporo, bo były często w złotych kopertach, które poszły do przetopienia. Może ktoś poratuje Cię tą częścią.

Mechanizm był produkowany od 1937 do lat powojennych. Tu masz więcej: Ranfft DB - Landeron Landeron 48 Caliber Information

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź! No właśnie nie mogę się połapać, który to nr. Ten mój mechanizm u podstawy ma odwrócone serduszko, natomiast ten w Landeron 48 ma jakby prostokąt u podstawy. Ciekawe czy można zastosować ten rodzaj również? Może ktoś łaskawy poratuje taką częścią. Zegarek ma dla mnie wartość sentymentalną.

PS: Zegarmistrz jak widać u mnie na zdjęciu dorobił tą część, ale minutnik raz chodzi raz nie. :( 

1.JPG

2.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie to zastanawiało. Na ebayu widziałem dużo Landeronów 48. Niektóre miały serduszko a inne ten kwadrat, więc chyba zamiennie można. Wygląda na mocowanie na jedną śrubkę a ta druga to kontra (stabilizacja). Ale może jakiś zegarmistrz na grupie potwierdzi, bo ja tylko prosty kolekcjoner 🙂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi