Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mikokm

Kupię kompletną tokarkę zegarmistrzowską

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów,

poszukuję kompletnej tokarki zegarmistrzowskiej do pracy w profesjonalnym warsztacie. Szukam przede wszystkim kompletnego zestawu gotowego do pracy, a nie samej tokarki.

Tokarka będzie wykorzystywana zawodowo do napraw i wykonywania części zegarkowych oraz zegarowych, dlatego zależy mi przede wszystkim na dobrym stanie technicznym i precyzji, a nie na wyglądzie kolekcjonerskim.

Rozważę również zakup zestawu wymagającego niewielkiego doposażenia lub regulacji, jeśli cena będzie odpowiednia.

Jeżeli ktoś z Kolegów ma taką tokarkę na sprzedaż albo wie o takim zestawie, proszę o kontakt na PW. Chętnie zobaczę zdjęcia, listę wyposażenia i informację o stanie maszyny.

Preferuję zakup kompletnego zestawu od jednej osoby.

Z góry dziękuję za każdą informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witaj, 

moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak kompletna tokarka zegarmistrzowska 

ja od ponad 40 lat zbieram m.in.  narzędzia zegarmistrzowskie i nigdy nie udało mi się kupić czegoś takiego
i w ten sposób powstała moja kolekcja kilkunastu tokarek bo zawsze w następnej kupowanej było coś co nie miała poprzednia  :D :D 

154918945_Tokarki3.thumb.jpg.11bd9b562fecba2b9bd7462ca0f294a0.jpg

Tokarki2.thumb.jpg.a55dae770271552992279de682867576.jpg

Musisz określić się czego szukasz to znaczy:

jaka wielkość  - "6" , "8", "10"

z jakim łożem - "D". "U" czy "WW"

no a  przede wszystkim jakim budżetem dysponujesz   bo można kupić tokarkę za kilka lub kilkanaście lub nawet więcej tysięcy złotych.
I jedno powiem jeśli dysponujesz pieniędzmi to nie warto oszczędzać (parę lat temu jeden z kolegów z forum nie chciał ode mnie kupić tokarki

bo twierdził że drogo a on "ma jeszcze parę ludków na utrzymaniu" kupił później identyczną od innego kolegi tylko drożej i z mniejszym osprzętem :D)

No i czy w zestawie jest napęd czy trzeba osobno dokupować. Parę lat temu do sprzedawanych przeze mnie tokarek dorobiłem takie napędy i o dziwo
mimo wysokiej ceny cieszyły sie sporym zainteresowaniem zwłaszcza na zachodzie

(ale to może dlatego  że identyczne tam miały taką samą cenę tylko że nie a PLN a €  :))

1169264917_Napdy.thumb.jpg.c5d40680fb7c55c02f3b5a9186f50dd2.jpg

Tak więc jak się określisz z budżetem i czego szukasz to mogę ew. pomóc w szukaniu bądź skompletowaniu.

Ale jeszcze raz podkreślę zapomnij o tym że kupisz coś do czego później nie będziesz chciał/musiał czegoś dokupywać.

Nawet jak kupisz coś z zagranicy ( służę pomocą  -  ale tu ceny idą też w tysiące tyle że nie złotych ale dolarów :) )

to nawet ten zestaw okaże się po pewnym czasie niekompletny :D :D :D .

Miłego weekendu 

Roman

Edytowane przez Kieszonkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi