Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość musashi_miyamoto

Enicar Sherpa Guide 600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość musashi_miyamoto

Witam:) jakiś czas temu pytałem o Breitlinga kwarca lecz po przemyśleniu i przeliczeniu gotówki :grin: postanowiłem kupić zegarek mechaniczny, zupełnie przypadkowo padło na Enicar Sherpa Guide 600 czy dobrze zrobilem....?? Model, który tu pokazuję ponoć pełna nazwa brzmi Enicar Super Compressor Sherpa Guide 600 Diver's lecz nie wiem, czy się nie mylę. Zegarek kupiłem dla siebie i chcę mu przeprowadzić profesjonalny serwis oraz przywrócić dawną świetność i tu pytanie, czy jest sens złocić mechanizm oraz co byście na moim miejscu odnowili?? A oto zdjęcia mojego cuda:

fc7c7986dad797cd.jpg

20c6e043ac30cc18.jpg

2eca49a5faa0342d.jpg

może ktoś, powie mi coś więcej o tym zegarku?

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najlepszych zegarkow Enicara.Werk Enicar 166 rezerwa chodu 42 godziny,21600A/h 24 jewels.Rok produkcji + - 1970.Dzisiaj firma w rekach Chinczykow ale nadal produkuje zegarki pod ta nazwa.Zycze zadowolenia z nowego nabytku. :D

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeden z najlepszych zegarkow Enicara.Werk Enicar 166 rezerwa chodu 42 godziny,21600A/h 24 jewels.Rok produkcji + - 1970.Dzisiaj firma w rekach Chinczykow ale nadal produkuje zegarki pod ta nazwa.W chwili obecnej firma wklada werki eta do produkowanych zegarkow.Kiedy byla firma szwajcarska produkowala b.dobre werki AR160 do AR 169.Flagowym werkiem byl AR 165-30 kamieniowy. :D

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość musashi_miyamoto

Dziękuję bardzo, lecz mam pytanie, gdyż wstyd się przyznać dopiero wchodzę w świat zegarków, a chciałbym poszukać innych modeli Enicar'a czy mógłbyś Leszek wymienić mi jak się nazywały modele, bo werk i numer mi nie mówią zupełnie nic :sad: no i mam kilka pytań odnośnie odrestaurowania takiego zegareczka.

Pozdrawiam Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Enicar Ultra Sonic 2.Enicar Star Jewels 3.Enicar 30 Sherpa Divette 4.Enicar Durit 5.Enicar Chronograph Voljoux 232.Jezeli chodzi o renowacje tego konkretnego zegarka to wystarczy renowacja cyferblatu i wypolerowanie szkielka i koperty .Max koszt renowacji cyferbltu 200 zl. :D

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje!

Dobry wybór - supercompressory są ostatnio na topie - pojawiają się w reedycjach wielu firm, więc wkrótce będzie to całkiem rozpoznawalny kształt :cool:

Ten Enicar jest bardzo klimatyczny, jak najbardziej warto go odrestaurować, jednak w miarę możliwości warto zachować oryginalną patyną na tarczy i wskazówkach.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość musashi_miyamoto

No właśnie, lubię zegarki w tym stylu a na ten model wpadłem przypadkowo na chrono24:) mam Enicara po Tacie, kiedyś go kupiłem i z sentymentu sprawdzałem, co firma jeszcze produkuje jak go zobaczyłem to wiedziałem, że to jest to;) i choć czasem widzę ładniejsze i droższe, to na razie muszę się cieszyć tym co mam:) Co do odnowienia, myślałem o pozłoceniu mechanizmu lub jego większych i ważniejszych elementów (jestem złotnikiem i wiem jak to zrobić lub wiem gdzie to dobrze zrobić :wink: ) oraz odnowić chrom, choć zastanawiam się czy to ruszać, co do tarczy to tylko delikatna konserwacja i odnowienie (mam zaufany serwis) nie wiem tylko co z tymi napisami krajów, gdyż są po przycierane czy to wogle da radę zrobić. Zegarka nie kupiłem na handel, a dla siebie i na 100% mnie przeżyje;) dla tego chcę ten zegarek doprowadzić do stanu idealnego lub przynajmniej bdb. Co byście radzili zrobić, jeśli każda rzecz jaka będzie robiona przy tym zegarku, będzie wykonywana przez fachowców najwyższej klasy.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie odnawiałbym tarczy - ten model nadal mozna nabyć w stanie NOS ( nie podrzucę zadnych linkow - gdyz jest zakaz ) cala linia "Sherpa" -to bardzo udane modele a kilka z nich jest " białymi krukami" gratualcje ciekawego nabytku . Warto jedynie oczywiście werk poddac konserwacji oraz zająć się delikatnie kopertą i nic wiecej - jednak zrobisz jak uznasz za stosowne - w kazdym razie czasomierz świetny!

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeden z najlepszych zegarkow Enicara.Werk Enicar 166 rezerwa chodu 42 godziny,21600A/h 24 jewels.Rok produkcji + - 1970.Dzisiaj firma w rekach Chinczykow ale nadal produkuje zegarki pod ta nazwa.Zycze zadowolenia z nowego nabytku. ;)

W tym modelu pracuje kaliber AR 1146 18k A/h rezerwa 45 h

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.