xrafal 0 #1 Napisano 27 Października 2005 Witam własnie stałem sie posiadaczem owego zegara jak w tytule chcę zasiegnąć parę porad otóż czy zegar powinien wybijac jak jest godzina ósma osiem razy ???? .I jeszcze jedno pytanko zegar wybija mi tylko jeden raz i to zawsze 2 minutki po pełnej godzinie czy domowym sposobem mozna go naprawić by wybijał normalnier czyli o pełnej godzince prosze o porady z góry dziekuje i pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 211 #2 Napisano 27 Października 2005 chyba tak ! przestawić wskazówkę minutową w stosunku do jej osi o dwie minuty wstecz. ... ale zegarmistrzem nie jestem piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xrafal 0 #3 Napisano 27 Października 2005 Witam to już próbowałem i tak lipa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #4 Napisano 27 Października 2005 witaj xrafal co to za wynalazek?pozdrawiam 8) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xrafal 0 #5 Napisano 27 Października 2005 wlo witam cie serdecznie to nie wynalazek to nasz polski metron 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 211 #6 Napisano 27 Października 2005 Witam to już próbowałem i tak lipa raczej musi zadziałać ! ważne żeby nie ruszyć osią i kołem min. a jedynie przesunąć na niej wskazówkę. (opcjonalnie można zdjąć wskazówkę i włożyć ją dwie min. "wcześniej") piotrek P.S. nie wiem jak wygląda ten zegar - nigdy go nie widziałem - może to elektronik z LCD , a ja się wygłupiam . :wink: Zegarmistrzowie - pomocy !!! 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #7 Napisano 28 Października 2005 tu zegarmistrzowie sztuk raz W tego typu zegarach wskazówka minutowa osadzona jest na osi z czopem kwadratowym. Nie da się odkręcić przesunąć o x min i zakręcić.Potrzebne narzędzie do przesunięcia tulejki wew. wskazówki. Sposobem domowym możliwe do wykonania ale lekko ryzykowne. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 211 #8 Napisano 28 Października 2005 dzięki Adam ! właśnie piszę że się nie znam ! :oops: :oops: :oops: piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xrafal 0 #9 Napisano 29 Października 2005 No cóż zaniosłem go do zegarmistrza w sumie to tez człowiek z czegoś musi żyć ale to co usłyszałem to szok naprawa wyniesie mnie okolo 50 zł wraz z czyszczeniem smutne to ale prawdziwe. Acha i stwierdził że zegar wolno bije gongi i ze powienien wybijac jak jest 2 to 2 razy jak ósma to osiem razy a mi walił w gong tylko raz hehe proszę sie wypowiedziec czy drogo zapłace za naprawe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #10 Napisano 30 Października 2005 Nie drogo :!: Jezeli zostanie solidnie wyczyszczony to może działać 3 lata bez żadnych usterek. Zapytaj o gwarancję :idea: Dokładne czyszczenie takiego zegara wymaga sporo pracy. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xrafal 0 #11 Napisano 1 Listopada 2005 Witam ponownie zagarek odebrałem bimba jak powinien gwarancje dał mi zegarmistrz na 6 miesiecy w sumie jestem zadowolony aczkolwiek mógł wziąc taniej niz 50 zł ale uparł sie i nie powiedział ze nie wazne jest jaki zegar robi czy antyk czy nowy jakis co o tym myslicie ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cluzo 0 #12 Napisano 24 Grudnia 2013 Witam,Dziś dostałem w prezencie zegar ścienny z mechanizmem sprężynowym Predom-Metron - taki sam jak ten:Mam z nim podobny problem jak kolega xrafal - zegar przy pełnych godzinach wybija tylko jeden raz (bim-bam), a z tego co widzę powinien uderzać tyle razy ile wynosi dana godzina. Pytanie brzmi: czy to kwestia jakiegoś banalnego ustawienia (przesunięcie jakiejś tajemniczej dźwigni, włącznika), czy może jest to awaria, z którą poradzi sobie zegermistrz?Nie mogę nigdzie znaleść w sieci szczegółowej instrukcji do tego zegara. Nie widzę też w nim żadnej regulacji dla gongu, więc przypuszczam, że jest to sprawa dla fachowca, ale zanim się tam udam chciałbym się dowiedzieć od Was czy przypadkiem nie jest to kwestia jakiegoś przełącznika itp. Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas-4 0 #13 Napisano 29 Kwietnia 2015 Złe wybijanie gongu w METRON-ach to naprawde drobiazk ! ,a powodem owych awari jest najczęściej cofanie wskazówki lub wtórne uszkodzenie podczas innej naprawy .Naprawa polega na zdjęciu tarczy co ww. typie jest banalnie proste i precyzyjnym minimalnym wygięciu odpowiedniej dźwigni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach