Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość carantoni

Seiko ale który, a może amfibia ???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość carantoni

Chcę miec zegarek. I chciałbym się poradzic.

Jestem leśnikiem i potrzebuję zegarek dośc wytrzymały - niekoniecznie diver (ale te mi się bardzo podobają) i niezawodny, za cenę 300-450pln. Koniecznie mechanik. Nie będę go oszczędzał a w pracy może byc narażony na wstrząsy, porysowanie, zmoczenie i takie tam.

W "grę" wchodzą:

- Seiko 5 SNZ391 (podoba mi się wygląd, ale jak reszta?)

http://allegro.pl/item360975706_seiko_5_au...rts_black_sklep].html

- Seiko SKX007 (podobno klasyka)

http://allegro.pl/item358648677_seiko_auto...00m_skx007.html

- Seiko Samurai Black(wiadomo ale trochę drogi i trudno go spotkac)

- i ewentualnie Vostok Amfibia np Latin (ruski są podobno wyczesane?)

Selekcję przeprowadzałem dośc długo i chciałbym abyście skupili się na tych modelach. Zaznaczę też że odrzuciłem Monstery ze względu na wygląd, wielkośc i cenę.

Mam dośc cienki nadgarstek (ok 18cm). Poradzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla Amfibii, do intensywnego użytkowania wybrałbym jednak SEIKO. Bierz który Ci się podoba. Te które pokazałeś mają taki sam mechanizm, tak więc wziąłbym najtańszego. Ten pierwszy z serii 5 może być dobrym wyborem. Jest chyba najtańszy i do tego ma o ile się nie mylę wodoszczelność do 100 m. Na las w zupełności wystarczy. Wszystkie mają koperty ze stali nierdzewnej i ten sam typ szkiełka typu Hardlex czyli lepsze od zwykłego mineralnego, gorsze od szafirowego. Mam dwa Seiko i w żadnym szkiełko nie jest porysowane.

Oczywiście jeśli nie szkoda Ci kasy, to bierz SKX007. W sumie już kultowa "maszyna", ale rozmiar ma taki jak "Monster". Jednak na każdej ręce wygląda super (takie moje prywatne zdanie :wink: )

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość carantoni

Dzięki Maro. W zasadzie takiej odpowiedzi szukałem. Ale mam jeszcze kilka wątpliwości.

Co wybrac - bransoletę, gumowy pasek a może jakiś skórzany. Choc największą chętkę mam na jakiegoś nato strapa (czy wg Ciebie nylonowy strap pasowac będzie do pierwszego SNZ391K1, bo do reszty na pewno).

Czy nie ma obawy że załóżmy uderzając lekko zegarkiem mechanizm może się jakoś przestawic, wstrząchnąc czy coś takiego. Pytam o taką głupotę bo kompletnie się nie znam a w lesie sporo drzew i to jest możliwe.

I kwestia ostatnia tj. gdzie kupic. Ebay to chyba sporo "zachodu", allegro oferuje niezawiele i dośc drogo. A może poczekac na jakąś okazję na forum (niedawno miałem chrapkę na samuraja za 600pln).

Z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyznaję zasadę, że zegarki lepiej kupować z bransoletą niż bez. W takim Seiko same bransolety są dość drogie, a pasków u nas dostatek. Co do NATO...

proszę bardzo:

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/pr...amp;language=pl

Co do mechanizmu, jest to dość prosty i niezawodny mechanizm. Poza tym jakim byś zegarkiem mechanicznym nie uderzył, zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia. Czy to w zegarku za 200 zł czy za 20000 zł. Nie ma reguły, choć seiko mają w środku plastikowy pierścień wokół mechanizmu będący "systemem antywstrząsowym".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość carantoni

Może to i racja, bo gdzie ja kupię bransoletę za 25zł.

Tak najbardziej to myślę o SNZ391K1 i stąd ponawiam pytanie: czy wg Ciebie strap będzie wyglądał z tym modelem, bo mnie jakoś tak ciężko go sobie wyobrazic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jak najbardziej, ale to Tobie ma się podobać :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość carantoni

W takim razie wielkie dzięki.

Jak dokonam zakupu pochwalę się na forum.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.