bogdan47 20 #1 Napisano 18 Maja 2008 Spotkałem się z tarczą wykonaną z tworzywa na podkładzie metalowym w reschu linkowcu z ok. 1870 r (seria 70000). Czy jest to możliwe ? Myślałem, że Bracie R. stosowali powszechnie porcelankę, chyba, że to podróba.... ?!Jestem w kropce, nie wiem czy mam szukać porcelanki, czy odnawiać starą hm... 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 18 Maja 2008 spotkałem się z tarczą wykonaną z tworzywa na podkładzie metalowym w reschu linkowcu z ok. 1870 r A jakie to tworzywo (rozumiem sztuczne)? Pierwsze w skali przemysłowej próby chemiczne modyfikowania związków wielkocząsteczkowych rozpoczęto 1850–75. W 1872 w USA otrzymano celuloid, w Niemczech — 1897 uruchomiono produkcję galalitu, a 1904 acetylocelulozy. Pierwszymi syntetycznymi tworzywami sztucznymi były żywice fenolowo-formaldehydowe otrzymane 1872 (A. Baeyer), jednak produkcję ich podjęto dopiero 1909 na podstawie patentu belg. chemika H. Baekelanda. W 1928–31 rozpoczęto produkcję większości tworzyw poliwinylowych. Pierwsze tworzywa poliamidowe wyprodukowano 1937 w USA, polietylen wysokociśnieniowy w 1939 w Wielkiej Brytanii, w USA rozpoczęto produkcję tworzyw poliestrowych w 1942 r, polichlorku winylidenu w 1942 r, silikonów w 1943 r. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 20 #3 Napisano 19 Maja 2008 Zdaję sobie sprawę, że historia tworzywa jest taka jaka jest (szacunek dla zebrania informacji !), ale inne zegary (równolatki) mają już porcelanę na podkładzie metalowym...Hm..., ale czy B. Resch - to stosowali ?Pozdrawiam 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach