Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dlxp

HISLON-ZDJĘCIA

Rekomendowane odpowiedzi

Mechanizm to ETA 1080 lub jej pochodne:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...wk&ETA_1080

Typowy szwajcarski werk ze zlotej ery zegarkow mechanicznych - lat 50-tych i 60-tych XX wieku. Firma zupelnie mi nie znana - prawdopodobnie jedna z wielu malych szwajcarskich firemek, ktore skladaly zegarki z zakupionych u wiekszych producentow podzespolow i zostaly zmiecione przez kwarcowa rewolucje. Wartosc - glownie sentymentalna.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo dziekuje za odpowiedz ,zegarek zostawie sobie do kolekcji .

pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś znalazłem na temat tej firmy ,są to szwajcarskie zegarki produkowane od 1928roku w Turcji .

Ale firma bardzo mało znana na polskim rynku ,chociaż moj zegarek został zakupiony zaraz po wojnie w Poznaniu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie, tez "wygoglowalem" zwiazek z Turcja. Ciekawe, gdzie skladali te zegarki, w Szwajcarii (tak ja sadze), czy moze jednak w Turcji (mechanizm w kazdym razie ewidentnie wyprodukowany w Szwajcarii). Moze ta marka to turecki odpowiednik Atlantica?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe, gdzie skladali te zegarki, w Szwajcarii (tak ja sadze), czy moze jednak w Turcji

Jak produkowane w Turcji, to po prostu kupowali mechanizmy w ETA, a resztę i składanie wykonywali u siebie, najprawdopodobniej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.