Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Miro Rawinski

ADRIATICA NEWS, PREZENTACJE

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory myślałem, że 2824 ma 25 kamieni, a 26 jej klon sw200. Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Do tej pory myślałem, że 2824 ma 25 kamieni, a 26 jej klon sw200. Pozdrawiam Mirek

25 kamieni ma ETA 2824-2. W tym zegarku jest 2824-1 która teoretycznie ma 21 kamieni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

na bazie tej samej koperty co poprzedni model 8177 CHRONO firma Adriatica wypuściła model tańszy, zwykły, kwarcowy. Przedstawię bo ciekawie wygląda i chyba może się podobać.

Jest też z tarczą czarną i srebrną. Ciekawostka jest też to, że wewnątrz jest mechanizm ETA a nie RONDA. :)

ADRIATICA 8177 STEEL Azure 5 Atm

Szkło: mineralne lekko wypukłe

Tarcza: jasno/srebrna, wskazówki i cyfry niebieskie,

Koperta: stalowa nierdzewna, polerowana. Średnica 46 mm (w rogach 55 mm) grubość 10 mm

Mechanizm: kwarcowy ETA 955 SWISS MADE, Dekiel: stalowy, wkręcany z uszczelką gumową

Pasek: skóra 22 mm czarny typ kroko, klamerka stalowa, WR: 5 Atm

post-27627-0-42520100-1331254056.jpg

Ładny,tylko dlaczego taki wielki...jak patelnia :) Żeby tak było 40-42mm....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ładny,tylko dlaczego taki wielki...jak patelnia :) Żeby tak było 40-42mm....

Chyba taka moda na duże zegarki. Klienci ze szczupłym nadgarstkiem 18-19 cm obwodu też takie fasują. :)

Model 8177 złoty tak wygląda. Jakiś taki ...dukatowy ale chyba może się podobać jak ktoś lubi ten kolor. Jest unikatowy. :)

post-23-0-58821300-1331254070.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Kupiłem Adriatica 1026 - limitowana seria na ETA 7001 . Jak na moje poczucie estetyki zegarkowej , jest piękny.

W zwiazku z tym mam pytanie czy ktoś słyszał o takim modelu ?. Czy ten model można traktować w kategorii "nowośc"?.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja jeszcze tego modelu chyba nie widziałem. Na stronie firmowej też go nie ma. :( Chętnie spojrzymy na fotkę. Jest to możliwe? Prawdopodobnie jest to taki duży zegarek męski z otokiem wokół szkła w drobne prążki coś jak Adiatica 8171Auto.

post-23-0-85936800-1331255597.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Faktycznie na stronie nie pokazują tego modelu . Niestety zdjącia będą kiepskie albo jeszcze gorzej.

Niestety dysponuję jedynie szpiegowskim Sony . Druga sprawa to jeszcze nie pracowałem z forum w takim

silniku , wiec nie wiem czy uda mi się je wkleić.Pierwsza fota na próbę ,zobaczymy czy się otwiera.

e674714d614b709cmed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajno wszystko gra , bo w poradach wklejania jest jakoś dziwnie opisane . Mój sposób też dobry.

Kolejne dwa zbliżenia :

e871c94e24766c2dmed.jpg

d72873389eab0667med.jpg

A teraz rewers:

ce07503edd71e411med.jpg

I zbliżenie mechanizmu , bo o nim chciałem jeszcze napisać.

a34a8d8e7f5d03f5med.jpg

Z góry uprzedzam że nie znam się na zegarkach bo jestem plastykiem jednak z zacięciem do techniki, też.

Więc proszę wybaczyć moje braki w tym temacie . Na tym werku widać naklejoną taką blaszkę a z jednej

strony trochę widać fragment jakiejś literki.Niestety tego nie mogłem pokazać bo to widać tylko

przez szkło powiększające. Zastanawiam się o co chodzi z tym maskowaniem ?.

Zdjęcia niestety nie oddają urody tego zegarka , np. te ząbkowania na lunecie wyszły takie dość

ordynarne a faktycznie są bardzo subtelnie zaznaczone wręcz mało widoczne.

To na razie tyle i jeszcze kilka danych opisowych :

Limitowana edycja 500 sztuk.

Stalowa koperta, PVD.

Szafirowe szkło.

Mechanizm ETA 7000 ( to opis wg. Apartu , a na metce Adriatica stoi ETA 7001)

Wodoszczelność 5 ATM

Cena 1300 PLN

Średnica- 44 mm

Grubość- 9 mm

Jeszcze dwie fotki , choć to chyba wiele nie zmieni :

7ee0bca216168962med.jpg

c82236dd1c41148fmed.jpg

Coś dwa zdjęcia przestały się otwierać , w tym to ze zbliżeniem werku .

Może jeszcze raz :

39983d5f4fe3cdb5med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

tak już widziałem ten zegarek ale nie braliśmy bo ..złoty mało jest chętnych na taki kolor.

Poczekamy na stalowe.

Piękny zegarek, gratuluję Ci tewie tego zakupu. Powinieneś być długo zadowolony z tej inwestycji bo to zacna konstrukcja. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry uprzedzam że nie znam się na zegarkach bo jestem plastykiem jednak z zacięciem do techniki, też.

To na razie tyle i jeszcze kilka danych opisowych :

Limitowana edycja 500 sztuk.

Średnica- 44 mm

Grubość- 9 mm

39983d5f4fe3cdb5med.jpg

bardzo ładny - ale ja też wole srebrny i jak się taki pojawi, pewnie kupie... hmm, może w srebrnym dadzą niebieskie wskazówki - byłby piękny.

co do limitacji - to masz numer 294 /2000 - czyli limitacja 2000 sztuk, to nie 100 ale tez nie tak jak ostatnio Certina zrobiła - limitacja 5000 sztuk ;) no piękny limit :P

- - -

Krzysztof - by kajot04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładny - ale ja też wole srebrny i jak się taki pojawi, pewnie kupie... hmm, może w srebrnym dadzą niebieskie wskazówki - byłby piękny.

co do limitacji - to masz numer 294 /2000 - czyli limitacja 2000 sztuk, to nie 100 ale tez nie tak jak ostatnio Certina zrobiła - limitacja 5000 sztuk ;) no piękny limit :P

Witam,

ja tam widzę co innego numer 294/2008 czyli numer egzemplarza łamany na rok produkcji tej serii. Mamy zapewnienie że seria jest limitowana do500egzemplarzy.

post-23-0-48103600-1331255877.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa inne adriaticii z tym mechanizmem ??

Nie ma ;) Ten model jest pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja tam widzę co innego numer 294/2008 czyli numer egzemplarza łamany na rok produkcji tej serii. Mamy zapewnienie że seria jest limitowana do500egzemplarzy.

faktycznie... no coż, ludzie z zegarkowej branży mają bardziej wyostrzony wzrok i lepiej postrzegają taka drobnicę ;)

- - -

Krzysztof - by kajot04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Oczywiście tam pisze 294/2008 - gwoli wyjaśnienia i mam certyfikat gwarantujacy tę limitację.

Ale panowie powiedzcie co myślicie o tej blaszce maskującej jakiś napis - jaki ? .

Na codzień noszę Tisota le locle , tę pierwszą minimalistyczną wersję , Adriatica kupiłem tylko dlatego że mi

się podobał i właśnie dlatego że był w złocie . Bo myślę że stalowy to już będzie całkowicie zgubiony urok tego

stylu który , jeżeli ktoś taki lubi , można nazwać retro.

Poza tym ma świetny pasek a cyferblat ma taką piękną ,perłową poświatę . Myślę że szkoda będzie go nosić bo jak się to złotko porysuje to czar może trochę prysnąć . No tak ale stalowy sikor porysowany też koszmarnie

wygląda ;)

Jeśli można to przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - jak jest mocowane szkiełko w takich , czy też we wszystkich zegarkach , na wcisk ? czy na klej ? , a może jedno i drugie . Pytam dlatego że zauważyłem minimalną

nierówność osadzenia tego szafiru wynoszącą po pomiarach przeciwległych stron ok. 0,3 - o,4 mm. Więc zastanawiam

się czy można to jakoś skorygować .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... mam jeszcze jedno pytanie - jak jest mocowane szkiełko w takich , czy też we wszystkich zegarkach , na wcisk ? czy na klej ? , a może jedno i drugie . Pytam dlatego że zauważyłem minimalną

nierówność osadzenia tego szafiru wynoszącą po pomiarach przeciwległych stron ok. 0,3 - o,4 mm. Więc zastanawiam

się czy można to jakoś skorygować .

Pozdrawiam.

Szkiełka w zegarkach osadzane są przeważnie przy pomocy nylonowej uszczelki i rzadko się zdarza błąd osadzenia szkiełka w fabryce. Może się to zdarzać częściej kiedy się wciska nowe szkiełko albo dorabiane do "starej" uszczelki już raz używanej. Nie bardzo rozumiem błąd osadzenia szkiełka 0,3 - 0,4 mm. Ta wartość to prawie POŁOWA grubości szkiełka które może mieć około 1 mm grubości. Można próbować osadzić szkło na nowo na prasie z krążkami aluminiowymi a nie teflonowymi. :) Lepszy i pewniejszy docisk i szkło mniej narażone na pęknięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem błąd osadzenia szkiełka 0,3 - 0,4 mm. Ta wartość to prawie POŁOWA grubości szkiełka

Krótko mówiąc szkło z jednej strony jest równo z okularem a z przeciwległej wystaje ponad okular (czy lunetę)

ok. 0,35 mm. Miałem zamiar to olać , ale po namyśle doszedłem do wniosku że wada jest zbyt duża i już złożyłem

reklamację , która została przyjęta ze zrozumieniem i niemal aprobatą , co przyznaję , mile mnie zaskoczyło.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Mirosławie!

Miałem już ten model w rękach i hmmmm... robi wrażenie.

Warto, aby napisał Pan więcej o jego funkcjach, sposobie ustawiania czasu itd.

... powinien być prosty jak zegarek Świat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AN029 jest tak nowy (Ronda 9002).. że nie ma do niego jeszcze instrukcji obsługi. Mają nadejść w tym tygodniu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przedstawię dziś chyba ostatnią nowość 2009 roku wartą zaprezentowania.

ADRIATICA 8172 PILOT CHRONO 10 Atm

Do zdjęcia wybrałem model z szaro/srebrną tarczą (bo czarnych jest już wiele) a ta kolorystyka wydawała mi się ciekawsza. Dodatkowa koronka z lewej strony to pokrętło obsługujące wewnętrzną obrotową, tarczę tachometru. ;)

Szkło: hartowane płaskie. Tarcza: jasno/srebrna karbonowy splot, wskazówki i indeksy chromowane, luminova, duży datownik

Koperta: stalowa, polerowana. Przód koperty w satynie. Średnica 46 mm (z uszami do paska 53 mm) grubość 10-11 mm Napęd: kwarcowy RONDA 5040CH

Dekiel: stalowy, wkręcany z uszczelką gumową Pasek: skóra 22 mm czarny typ kroko z klamrą stalową typu motyl WR: 10 Atm

8172chronogrey.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek

A ja mam pytanie o ADRIATICA 1065 PILOT BIG DAY

W tym zegarku chyba jest Ronda 6003.B???

A w opisie przedstawionym przez pana jest RONDA 5203.

Hmmmmmmmm????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie o ADRIATICA 1065 PILOT BIG DAY

W tym zegarku chyba jest Ronda 6003.B???

A w opisie przedstawionym przez pana jest RONDA 5203.

Hmmmmmmmm????

Witam,

tak ten zegarek z dużą datą obsługuje RONDA 6003. Nie wiem skąd się wzięła RONDA 5203 ;) albo przepracowanie albo jedno piwko za dużo. Wszystkich przepraszam za błąd.

MOD Edit : posty komercyjne na forum są opisane dokladnie w regulaminie - prosze o zapoznanie się z regulaminem a w szczególności

III. Komercja na forum

1. Jeśli chcesz sprzedać zegarek lub inny przedmiot, publikuj to w dziale to tego celu przeznaczonym (RYNEK). Stosuj się do regulaminu działu RYNEK. Nie kupuj, nie sprzedawaj, nie reklamuj i nie promuj na forum czegokolwiek poza miejscem przeznaczonym do tego typu działań. ( możliwość wystawiania ofert sprzedaży może być ograniczona do użytkowników z 14-sto dniowym stażem na forum i min. 20 postami w działach merytorycznych )

2. Na forum funkcjonują osoby związane profesjonalnie z branżą zegarkową (np.: dealerzy, profesjonalni sprzedawcy, przedstawiciele producentów itp.) autoryzowani przez Stowarzyszenie KMZiZ na podstawie odrębnej umowy o współpracy. W odróżnieniu od zwykłych użytkowników będą dodatkowo identyfikowani dopiskiem pod loginem, w celu odróżnienia od prywatnych użytkowników. Użytkownicy profesjonalni w ramach współpracy z Forum i Stowarzyszeniem będą upoważnieni do publikowania informacji o markach, których są przedstawicielami oraz ogłaszania konkursów i promocji dla użytkowników forum i członków stowarzyszenia.

3. Zarząd Stowarzyszenia Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków rozważy umieszczenie na forum lub stronie klubu reklam, artykułów sponsorowanych lub uczestnictwa w akcjach promocyjnych. W celu nawiązania takiej współpracy prosimy o kontakt pod adresem mailowym [email protected].

4. Zapytania do sprzedawców, przedstawicieli, oraz swoje doświadczenia i opinie na ich temat umieszczaj w dziale do tego przeznaczonym.

Proszę bardzo o dostosowanie się do regulaminu celem dalszego funkcjonowania na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo o dostosowanie się do regulaminu celem dalszego funkcjonowania na forum.

Wyrwało mi się to zdanie będące komercyjnym B) Przepraszam czytających ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.