Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość andrzej mazur

wiek zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andrzej mazur

Zegarkami zacząłem interesować się od niedawna i moja wiedza w tej materii przypomina ruiny akropolu dlatego też proszę o pomoc wielce szanownych znawców niniejszego Forum. Niedawno dostałem w prezencie atlantica i chciałbym ustalić, z którego roku pochodzi. Czy jest na to jakiś prosty sposób, może jakieś numery wybite na zegarku?

Dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
muszę sprawdzić nr pod balansem

Niekoniecznie. Wklej najpierw zdjęcia zegarka i żeby było _koniecznie_ zdjęcie mechanizmu, to popatrzymy czy będzie potrzebne jeszcze cos więcej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andrzej mazur

Dzięki bardzo. Oczywiście zrobię i wkleję zdjęcia zgodnie z Twoją sugestią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andrzej mazur

Udało mi się coś sfotografować, ale nie wiem czy zrobione przeze mnie zdjęcia są wystarczająco dobre żeby można było poczynić jakieś ustalenia. W każdym razie na mechaniźmie odczytałem napisy o następującej treści: SWISS, 21 JEWELS, 2 ADJUSTMENTS. Pod elementem mechanizmu, który porusza się najszybciej, może to być ów balans (nie zdążyłem jeszcze wgryźć się w literaturę) są małe literki i cyferki. Moja żona utrzymuje, że jest tam napisane NOO69 lub NOC69. Ja nie jestem pewien co do tego napisu, a bez szkła powiększającego trudno mi odczytać. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andrzej mazur

nie wiem dlaczego, ale zdjęcia mi się nie załączyły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tylko jedno zdjęcie i to nie najważniejsze. W zegarkach Atlantic spotykamy bardzo różne mechanizmy.

Polecam lekturę:

http://helwecja.com/atlantic/AtlanticHistoriaLogo2007.pdf

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.