Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

maron

junghans vs stowa vs tissot vs certina

Rekomendowane odpowiedzi

drodzy forumowicze

po przejrzeniu setek postow oraz zdjęć w necie proszę o pomoc

poszukuję zegarka klasycznego, automatycznego na pasku do garnituru:

wybor padł na następujące zegarki:

1. stowa antea 365

2. junghans max bill 027/3500.00 ew. 027/4540.00 ew. 027/4700.00

3. tissot le locle

3. certina ds 1

proszę o poradę

i jeszcze jedna rzecz: gdzie i czy w poznaniu mozna zobaczyc junghnansa, na stowe zapewne nie moge liczyc.

prosze o pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz stowa antea cream jest równie fantastyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to na początek odpada Tissot. Do wyboru Junghans albo Stowa.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki,

dzisiaj mialem nadzieje ze uda mi sie obejrzec junghansy ale jedyny znany mi w poznaniu punkt byl zamkniety.

odnosnie junghansa to spotkalem sie juz na tym forum z informacjami o chinskich elementach itp. czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maron, Certina DS 1 prezentuje się bardzo fajnie, a okazję ją zobaczyć masz niemal w każdym salonie z zegarkami. Powiem szczerze, że poszukuję divera w podobnym obszarze cenowym i gdyby tylko Certina była trochę większa to bym ją kupił bez namysłu - mimo, że to nie diver.

Moim zdaniem fajnie wpada w oko i ma niezwykle atrakcyjny, klasyczny design. Wiadomo, Stowa to, Stowa tamto - szczerze mówiąc Antea mi się w ogóle mi się nie podoba.. w przeciwieństwie do innych modeli Stowy. Obstawiam więc Certinę lub Tissota, ale raczej ze wskazaniem na Certinę.

All That You Can't Live Behind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z podanego zestawu najbardziej podoba mi się junghans max bill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, pozostal wybór pomiedzy max billem a stowa antea cream (rozumiem ze powinienem dolozyc do ETA)

w związku z tym mam dalsze pytanie - dlaczego max bill a nie stowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji czy ktos z forumowiczow moze wyjaśnic róznice w cenie antea 390 a antea cream. roznica jest znaczna bo ok 200 euro i nie wydaje mi się zeby wynikala wylącznie z barwy tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już chyba pytanie do siebie, bo każdemu moze podobac sie coś innego. ja wybrałbym stowę. Jest mniej pospolita

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy okazji czy ktos z forumowiczow moze wyjaśnic róznice w cenie antea 390 a antea cream. roznica jest znaczna bo ok 200 euro i nie wydaje mi się zeby wynikala wylącznie z barwy tarczy.

tarcza jest posrebrzana

ładniej wykończony mechanizm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok, pozostal wybór pomiedzy max billem a stowa antea cream

Mój kumpel ma pierwszy, ja drugi z wymienionych.

Max ma mniejszą średnicę (faktycznie i optycznie). Ale jest też cieńszy i lepiej leży na ręku.

Stowa ma szklany dekiel, Max stalowy. Na deklu Max Billa jest jakaś fajna grawerka, jeśli dobrze pamiętam, to z autografem M. Bill.

Stowa ma szafirowe szkło, natomiast Max z plexi czy czegoś podobnego. Wraz z wypukłym kształtem daje to fajne "oldschoolowe" wrażenie. ALE trzeba byś przygotowanym na rysy. Nie jest to jednak duży problem - egzemplarz mojego kumpla wygląda jak nowy, a był już dwa (trzy?) razy na polerowaniu u Głowackich w Warszawie.

W Billu, jeśli pamiętam, jest na tarczy kilka punktów, może nawet 12, które świecą nocą. Ze Stowy bez światła niczego nie odczytasz.

Tyle na szybko, z pamięci. Zamailuję do właściciela Max Bill`a, może coś dopisze.

Wielokrotnie zastanawiałem się, czy nie popełniłem błędu kupując Stowę, zamiast Junghansa. Gdybym kupił tego drugiego, pewnie też nie miałbym pewności.

Dla mnie zawsze ostatecznym argumentem za Stową był charakter tej manufaktury. Jej niszowość i małe moce produkcyjne to pewnie mocno naciągany marketing, ale odnośnie do Junghansa wątpliwości nie ma - to potentat. I ma w swojej ofercie kwarce. Z drugiej strony, historię J. ma bogatszą.

Czego byś nie wybrał, będziesz bardzo zadowolony. Nie licząc tych kilku chwil, kiedy będziesz żałować :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maciej poznań

Część. Niedawno stałem przed tym samym pytaniem. Wybierałem m.in. Certinę DS 1 , Tissota. Certina super leżała na ręce. ale ostaecznie kupiłem EPOS-a 3391. Zastanów się nad EPOS-em 3390 jest tylko nieco droższy od Certiny. W Poznaniu możesz je obejrzeć u P. Banaszaka na ul. Dąbrowskiego. W porównaniu do zegarków przez Ciebie wymienionych ma lepszy mechanizm ETA 2892-2. A jakosc wykonia jest naprawdę b. wysoka. pozrawiam i życzę udanego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za pomoc. wybór jest naprawde trudny, ostateczna decyzje podejme po urlopie. pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Eposem to daj sobie spokój. Inna stylistyka.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.