D.K. 0 #1 Napisano 4 Grudnia 2005 Witam. Mam kilka pytań odnośnie koków. Kok (jako całość) jest okreslany jako półmostek lub mostek ozdobny. W kilku przypadkach spotkałem się jednak z określeniem, że półmostek to tylko ta części koka, która mocuje go do płyty. Osobiście przychylam się do pierwszej definicji, jednak jak zatem nazwać poszczególne części koka? Czy istnieje jakaś terminologia? Mam jeszcze pytanko o cechy charakterystyczne koka francuskiego i angielskiego, a może istnieją jeszcze inne odmiany?pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otho 2 #2 Napisano 4 Grudnia 2005 Ja słyszałem jeszcze o kokach szwajcarskich i niemieckich.Poniżej wklejam fragm. odnośnego textu z t. 6 Zegarmistrzostwa:Szwajcarskie wyglądały np. tak:(genewa, 1891 rok)niemieckie zaś tak:(A. Lange&S., 1895 r.) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D.K. 0 #3 Napisano 4 Grudnia 2005 Mówiąc o koku jako półmostku ozdobnym miałem właśnie na myśli 6 cz. Zegarmistrzostwa. Zatem nieprawidłowe jest twierdzenie, że część koka mocująca go do płyty to półmostek? Czy dopuszcza się może takie nazewnictwo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D.K. 0 #4 Napisano 4 Grudnia 2005 Powinienem chyba sprecyzować, że chodzi mi o koki z XVII i XVIIIw. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otho 2 #5 Napisano 4 Grudnia 2005 Wklejam foto fragmentu mechanizmu niemieckiego niesygnowanego zegarka z 1600 roku.Trudno mi rozstrzygnąć Twój dylemat z powyższego pytania. We wklejonym wyżej skanie z 'Zegarmistrzostwa' mowa jest o "użytecznej części mechanizmu"...Może wypowie się jakiś zegarmistrz :?: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 211 #6 Napisano 10 Grudnia 2005 temat przenieisiony na prośbę autora .prosimy o odpowiedzi !!! piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach