Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

star_20

najpopularniejsze ruski w latach 50-tych?

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe, że tylko ja dobrze pamiętam l. 50 te XXw. W ogóle nie kojarzę radzieckich zegarków z tamtych czasów. Jakoś tak miałem wszczepioną antyradzieckość, co przekładało się na to, iż nie przypominam sobie nic o ruskich zegarkach (ceny, popularność marek). Myślę, że cena była pierwszorzędnym kryterium ew. zakupu; w szczególności jako urządzenie dla dziecka, do szkoły. Mnie wyposażano w produkty NRD.

Popularny dziś poljot nie był chyba zegarkiem tanim. Co więc nim było? Pobieda, start?

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja z wielką uwagą ogladam polskie filmy z tych lat i staram się wychwytywać to co maja ludzie z tamtych lat na ręku... myślę że były to zegarki radzieckie

w latach 50 mój dziadek nosił trzy mostową pobiedę z tarczą z cyframi w kolorze złotym - zegarek przetrwał do dziś... dziadek jak mówi ojciec chwalil sobie ten zegarek

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przez mgłę przypominam sobie, że marka pobieda, była synonimem słowa zegarek, jak np ruhla, które to określenie przypisywano (na równi ze słowem buksiak) zegarkowi, który źle chodzi, zatrzymuje się.

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z rodzinnych opowieści wysnułem wniosek, że najbardziej chwalonymi łatwo dostępnymi radzieckimi zegarkami (ale w trochę późniejszym okresie - przełom lat 60-tych i 70-tych) były Wostoki (ciężko ustalić jaki kaliber mechanizmu). Jeżeli zaś chodzi o Poljoty to były one uważane za taki "radziecki symbol luksusu" - w związku z tym można podejrzewać, że były trudno dostępne. Odnośnie Pobiedy - ojciec opowiadał jak w latach 60-tych (jako nastolatek) miał takową i jej problemem (pomimo czyszczenia, smarowania itp) była duża nieregularność chodu ("raz śpieszy raz późni") :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kiedy produkowano wostoka? Czy jego nazwa pochodzi wprost od "wschód", czy od statku kosmicznego - wostok. Poljot od 1957?

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość northrop
od kiedy produkowano wostoka? Czy jego nazwa pochodzi wprost od "wschód", czy od statku kosmicznego - wostok. Poljot od 1957?

Listopad 1941 roku można nazwać początkiem fabryki Vostok (Wostok - lepiej znana w Polsce nazwa). Fabryka powstała na bazie 2 Moskiewskiej Fabryki Zegarków (dzisaj Slava - Sława). Przybliżający sie do Moskwy fron spowodował że , sowiecki rząd postanowił przenieść ważny strategiczny obiekt dalej, w głąb kraju. I było wybrane niewielkie miasteczko Czistopol w republice Tatarstan. Produkcja ruszyła pełną parą w lipcu 1942 roku, w 1943 roku były wypuszczone pierwsze męskie zegarki. Powojenne lata to rozkwit Vostok-a, troska rządu , najlepsi specajliści , miedzynarodowe nagrody, zamówienia Ministerstwa Obrony CCCP - wszystko to było motorem napedzającym produkcje. Najlepiej znane brendy Vostoka z tego okresu to KAMA , POBIEDA, KOMADIRSKIE, Generalskie, amfibia . Na dzień dzisejszy jest to jedna z najlepiej prosperujacych fabryk zegarków w Rosji z ogromnymi mozliwościami.

Tekst wziołem z jednej aukcji na allegro:) A dokładnie od użytkownika: www-vostok-pl

Ale co do nazwy to nie mam pojęcia:)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zegarki z marką Wostok pojawiły się 1957 r. a od 1969 r. wszystkie zegarki w ??? są produkowane pod marką Wostok.

Poljoty śą produkowane od 1960 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.