Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

Mebus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Może nie będzie ten temat o czymś ciekawym jednak dotyczy zegarka...

Znajomy który wie że interesuję sie zegarkami postanowił zrobić mi świąteczny prezent i kupić ...zegarek.

Przyjechał i przywiózł. Oczywiście nie kupił Tissot-a czy Seiko ale coś taniego.

Oczywiście nie chodziło tu o wydanie większych pieniedzy na drobny prezent w postaci zegarka dla osoby która interesuje się tym tematem ale miły akcent.

No i sie udało!

Kolega przywiózł mi zegarek z bransoletą i nazwą firmową MEBUS.

Tak jakoś przyszła mi w pierwszej chwili do głowy nazwa smaru do mechanizmów zegarkowych... może coś pomyliłem...

Zegarek jest z gatunku (jak dla mnie) zegarków targowych choć został kupiony w jakimś tam markecie. Generalnie mała różnica...

Wygląd całkiem, całkiem cały w srebrze, bransoleta nie ma uchwytów teleskopowych z kopertą tylko wejście kształtem na ośkach-prętach. Oznacza to że w przypadku urwania czegoś trzeba albo dorabiać albo schować całość do np. szuflady.

Oczywiście dzieki temu koszt jest niski :-)

Ale idąc dale tym tropem niskich kosztów. Po przenoszeniu w miarę regularnie zegarka od świąt BN mam na nim juz sporo miejsc gdzie starł się chrom i wyszła miedź ze spodu. Jutro zrobię fotki zegarka aby pokazać jak to wygląda. Jutro też zrobię fotki mechanizmu który oczywiście jest kwarcowy bo powiem szczerze że bardzo mnie interesuje co tam jest wstawione? Jak jest tam MYOTA to dobrze ale pewny nie jestem.

Jak dodam zdjęcia to jeszcze parę słów dopiszę.

Dodam że zegarek grawerki nie ma na deklu od spodu ale miał nalepkę na której było napisane... właśnie okazuje się że już się starło... pozostało tyle:

GmbH & CO.KG Bergische Str 11, HY0000, nr 43009, nr 1308

Hmm, na deklu jest tylko - CE.

Pozdrawiam Wszystkich

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie wytrzymałem i otworzyłem...

Na oko wygląda jak MYOTA ale ...daleko od niej.

Kształt MYOTA ale całość w plastiku. 2 części metalowe to 2 mostki mocowane do reszty na zasadzie zalanego na gorąco plastiku - rodzaj znitowania. Na jednym z mostków napis SINGAPORE, PC21S, i coś tam jeszcze ale nie rozczytałem.

Absolutna jednorazówka... umieszczę zdjęcia.

Myślę że rok pochodzi... no dzięki niemu mogłem schować już swoje b.zmęczone Movado.

Pozdrawiam

post-31-0-45546800-1331128286.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię, bo tez dostalem kilka zegarków od tescia który z niemiec wrocil - szukał mechaników i w sumie jednego fajngo znalazł automata : Benrus a tak to jakies mechaniczne zwykłaki ( sa to oczywiscie uzywane zegarki po spadku - tersc  remontował dom od 10 lat niezamieszkały...) ale czemu odgrzebuje.. bo  tez trafil sie MEBUS :D  tyle tylko ze w srodku jest  ETA ... i  dumny napis : bez kamieni, czesci szwajcarskie skladany w tajlandii ... czyli jeszcze z czasów jak chinczyki sie rodzili   :D  znalazlem tez info jakies ze ta firma robi "repliki" firmowych zegarków... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.