Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Androctonus

DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

post-514-0-92298200-1330480678.jpg[

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak dla porównania:), po drugie mechanizm tej na e-bay wygląda niezbyt obiecująco ale to moja opinia...

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

abstrachując od braków - kupę pieniędzy facet chce za ten zegarek. choc z drugiej strony jest to niewątpliwie żadko spotykany model na aukcjach...

no i bardzo ładny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjąłeś mi to z ust - z drugiej strony b. rzadki model ale taka kasa + conajmniej drugie tyle w zegarek (koronka,koperta, balans i włos może jeszce parę kamieni bo na smarowany i czyszczony to on nie wygląda), jest jeszcze jedno koles nie pokazuje szkiełka - szkiełko w tym modelu jest na wkręcanym deklu (obręczy) metalowym stanowiącym czesc koperty - jak jest do bani a chyba jest bo fotorafował bez :D, to jeszce trzeba znalesc fachowca który je dotoczy, piękna ale za tą kasę odpuszczam :cry:

pozdrowienia

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszce aby lista zarzutów była kompletna - ten model nie powinien miec teleskopów - mocowanie paska jest w uszach koperty, na stałe, a te uszy są bardzo cieńkie - jak rozwiercono i włozono teleskop to niestety duże ryzyko urwania....

ale abstrachując jak bym miał teraz wolne 500 to bym ją wziął :D

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co chcialbym wjakis sposób pokazac na przykładzie tych aukcji to subiektywne odczucie że najpiękniejsze (w sensie wyglądu zewnętrznego) naręczne doxy robiono w 30-40tych

ale to opinia jak najbardziej subiektywna

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy okazji i zgodnie z tematem podforum mam małe pytanko - moja żona ma obecnie doxe art-deco, postaram się jak najszybciej podrzucić zdjęcia, z dość nietypowym sygnowaniem mechanizmu - napis doxa pochyły i bez obwódki, mechanizm 15 kamieni ankrowy z małym sekundnikiem, ciekawa tarcza i tu największa zagadka - :

BRASIA WATCH CO

DOXA

NIE WIEM CO O TYM MYŚLEĆ - OD DOXY TO SIĘ RACZEJ NIC NIE DOWIEMY :D , MOŻE KTOŚ Z WAS MA JAKIS POMYSŁ....

CZEKAM NA WASZE OPINIE

RAFAŁ

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

jedyny mój pomysł - pisz do Doxy :twisted:

W tej sprawie powinni juz zając stanowisko. tyklo odpowiednio dobierz adres email i nie daj sie spławic :D

niestety, nic wiecej nie przychodzi mi do głowy- jestem z pokolenia, które cierpi na syndrom google.com - jesli tam nie ma odpowiedzi na jakies pytanie to przestaje wymawiac "r" ze stresu :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

a w czasie, gdy cytochrom załatwia sprawę zegarka żony (co ze zdjęciami?) ośmielę się wspomniec, iż dostałem w prezencie kolejną doxę. nieco sfatygowana, ale w stanie ogólnym dobry. zdjęcia mam nadzieję już w piątek.

Najcieawsze, że choc doxa pokazywana wczesniej jest do niej podobna wizualnie, to w przypadku mechanizmów jest inaczej. Werk w tej 'nowej' ma na oko 0,5cm większą średnicę!! ciekawe... i znow musze szukac oznaczenia mechanizmu :twisted:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecia nie pojawia sie tak szybko - jestem teraz w usa :(, ale za jakis miesiac zamieszce na forum, apropo w jakim wieku jest ta doxa?

wybaczcie bark polskich znakow :( ale na razie nie mam tu swojego kompa

pozdrawiam

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

zegarek jest na oko z lat pięcdziesiątych. i tyle wiem :evil:

zresztą nie jestem w stanie znaleźc identycznego niegdzie w internecie. zawsze jest jakis detal, ktory nie pasuje. jak nie tarcza inna, to koperta, jak nie koperta to wskazówki i mechanizm :roll:

albo robili tak duzo podobnych modeli, albo co 2 w necie to składak :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kadafi

mam pytanko. czy ktorys z was orientuje sie co to za model doxy - bransoleta stalowa z kwadratowymi dziurkami, tarcza czarna, dosc duzy, bodajze mial oznaczenie 261.xxx.... widzialem dzis na wystawce w sklepie i gosc mowil ze to jakis nowy model, natomiast nigdzie na necie nie znalazlem takiego modelu. taka dziurkowana w kwadraciki bransolete wprowadzil chyba ostatnio nawet tissot...moze ktos dopomoc w okresleniu nazwy lub numeru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kadafi

tak jeszcze pomyslalem ze moze to bylo oznaczenie nie 261, a 601... dokladnie nie pamietam, ale naperwno bylo 6 oraz 1 na poczatku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

niestety, ale w sprawie nowych modeli nic Ci nie pomogę.

Nie prościej zapytac w sklepie :twisted: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kadafi

no wlasnie ten sprzedawca cos byl niezbyt doinformowany, bo pytalem o model to nie wiedzial jaka nazwa, powiedzial ze chronomaster :) niestety takiego czegos nie znalazlem ani na stronie doxy, ani tego modelu nie widzialem w internetowych sklepach... koszt to 1500zl, w sumie podstawowe funkcje, bez bajerow, tylko ta bransoleta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yamamoto

Posiadam jedna Doxe w moich zbiorach :) Kupilem ja kiedys na targowisku bodajze za 15 zl.Doslownie zostala wygrzebana z wiadra :) Zdziwilem sie ze chodzi.Stary model,rok raczej trudny do okreslenia....Stalowa koperta, patynowana tarcza, pojedynczy kalendarz.I z opisu to na tyle, bo nie mam pojecia co jest w srodku :) Nie jest w automacie ,to wiem na pewno.Gdy poszedlem z nia do zegarmistrza do przeczyszczenia pan stwierdzil ze nie jest w stanie jej otwozyc.Powiedzial ze moze sprobowac "na chama", ale grozi to porysowanie koperty.Odpuscilem sobie.A teraz co najdziwniejsze, chodzi perfekcyjnie :). , mimo swojego wieku i prawdopodobnie braku czyszczenia przez dlugie lata.Tak wiec Doxa jest dla mnie dobrym zakupem. Mam nadzieje ze twoja bedzie ci rownie wiernie sluzyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@Yamamoto

Bardzo chętnie zobaczył bym zdjęcia tej doxy. Stare naprawdę w sobie coś mają!

Co do zegarka to na Twoim miejscu jednak starałbym się znaleźc kogoś, kto umiałby go otworzyc i nasmarowac mechanizm - szkoda by było go zatrzec :)

Pozdrwaiam i witam w Klubie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
nie wiedzial jaka nazwa, powiedzial ze chronomaster

:roll:

Bransoleta rozumiem nietypowa, ale zegarek - nie ma go na stronie? Czarny to jest tam chyba tylko Flieger II, Deco i "nurek" - pewnie o tego ostatniego chodzi?

Chyba, ze to jakis starszy zegarek? Ale cena wtedy nie ta:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yamamoto

panikuj....Dzieki serdeczne za oficjalne powitanie w klubie zegarkowych maniakow :) . Mieszkam teraz w Anglii, a zegarek niestety jest w Polsce :) .Wybieram sie do kraju w lipcu,i bede na pewno pamietal o zrobieniu zdjec i zamieszczeniu ich na forum. A tak apropo starych szwajcarow.... mamy tutaj co niedziele cos takiego jak polskie targowiska. Ludziska sprzedaja uzywane rzeczy.... w tym zegarki :) .Mozna je kupic po przeliczeniu za ok. 18-60zlp. Gdyby cie ineresowala jakas firma daj znac, poszukam i wysle :) Oczywiscie PP lub omega nie wchodza w rachube , bo i tutaj sa bardzo cenione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@Yamamoto

Ogromnie dziękuję za propozycję, ale ze względów 'technicznych' będzie to raczej ciężkie :)

Chyba, ze mógłbyś wkleic zdjęcie na forum, to może się na gorąco ktos (w tym ja) zdecyduje ? :wink:

Co do zegarka leżakującego w Polsce - niech się zdjęcia pojawią, czekamy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kadafi
nie wiedzial jaka nazwa, powiedzial ze chronomaster

:roll:

Bransoleta rozumiem nietypowa, ale zegarek - nie ma go na stronie? Czarny to jest tam chyba tylko Flieger II, Deco i "nurek" - pewnie o tego ostatniego chodzi?

Chyba, ze to jakis starszy zegarek? Ale cena wtedy nie ta:D

patrzylem na stronce i o dziwo zaden z powyzszych, na pewno nie nurek, bo inna bransoleta i koperta, fleger niby czarny ale wogle innaczej wyglada... jutroi postaram sie zlapac goscia ponownie i najwyzej pospisuje numery skoro on nie zna nazwy... moze da mi zrobic jakies foto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kadafi

jej DOKLADNY nume to 276.10.103.10, na necie nie znalazlem, dzis byl inny sprzedawca i znowu nie znal nazwy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.