Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Christoffer

Certina czy Doxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

szukając dla siebie zegarka natknąłem się na to forum i chciałbym uzyskać pomoc. Otóż od kilku lat noszę automatycznego Tissota PR100 i planuję zakup drugiego zegarka. Po kilku dniach poszukiwań i ostatniej wizycie w Szwajcarii gdzie napatrzyłem się na piękne egzemplarze waham się pomiędzy dwoma modelami:

Certina DS1 na skórzanym pasku, czarna koperta

Doxa California Automatic na skórzanym pasku, czarna koperta.

Czy możecie mi powiedzieć co sądzicie o tych modelach? Doxe wybrałem ze względu na tradycje rodzinne, nosił ją mój dziadek, nosi wuj i mama. Certine ze względu na system DS.

Może macie jakieś inne propozycje do 2000zł, mechanizm automatyczny, skórzany pasek.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z tych 2 Cytryna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tych 2 Cytryna.

Dzięki za odpowiedź, a może masz propozycję jakiegoś innego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Boję się zaczynać kolejny temat-rzekę. Przestudiuj forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Boję się zaczynać kolejny temat-rzekę. Przestudiuj forum ;)

Dokładnie. Ja nie wiem co się dzieje. Wszyscy jacyś niezdecydowani.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

werk ten sam więc wybierz która Ci się bardziej podoba i już! ja bym brał Certinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie. Ja nie wiem co się dzieje. Wszyscy jacyś niezdecydowani.

No ja myślałem, że jestem zdecydowany ale właśnie kiedy zacząłem czytac forum pojawiły się wątpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ja myślałem, że jestem zdecydowany ale właśnie kiedy zacząłem czytac forum pojawiły się wątpliwości

A czy orientujecie się gdzie mozna w Polsce obejrzeć lub kupić zegarki Raymond Weil? W Szwajcarii ;) ich pełno i podstawowe modele(chyba kwarce) w przeliczeniu zaczynaja się od okolo 2000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Poszukujesz zegarka do 2 tys złotych, wpisz do przeglądarki forumowej:

Stowa

Davosa

Hamilton Jazzmaster

Tissot Le Locle

Seiko Premier

Seiko Spirit

Epos

Zeno

i przestudiuj poniższy watek:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...29545&st=20

Gdy "odrobisz prace domowa" sam zobaczysz ile masz możliwości w tej kwocie,a także użytkownicy tego forum wyjdą z pomocą gdy zadasz jakieś sensowne pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poszukujesz zegarka do 2 tys złotych, wpisz do przeglądarki forumowej:

Stowa

Davosa

Hamilton Jazzmaster

Tissot Le Locle

Seiko Premier

Seiko Spirit

Epos

Zeno

i przestudiuj poniższy watek:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...29545&st=20

Gdy "odrobisz prace domowa" sam zobaczysz ile masz możliwości w tej kwocie,a także użytkownicy tego forum wyjdą z pomocą gdy zadasz jakieś sensowne pytania.

Bardzo dziękuję za poradę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do listy, ktora zaproponowal MichaelD dorzucam jeszcze piloty, np:

Archimede

Steinhart

oraz takze w temacie militarnym:

Glycine

A po naprawde niewielkim zwiekszeniu budzetu pojawia sie nam juz Aerowatch.

Najlepiej by bylo jakby autor tematu doprecyzowal do czego bedzie nosil ten zegarek i jaki styl preferuje. Wtedy bedzie latwiej pomoc... Choc nic nie pomoze tak jak uwazna lektura forumowego archiwum ;)

Presslaw - nazwa Wrocławia obowiazująca pod panowaniem Habsburgów, w latach 1526-1741.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do listy, ktora zaproponowal MichaelD dorzucam jeszcze piloty, np:

Archimede

Steinhart

oraz takze w temacie militarnym:

Glycine

A po naprawde niewielkim zwiekszeniu budzetu pojawia sie nam juz Aerowatch.

Najlepiej by bylo jakby autor tematu doprecyzowal do czego bedzie nosil ten zegarek i jaki styl preferuje. Wtedy bedzie latwiej pomoc... Choc nic nie pomoze tak jak uwazna lektura forumowego archiwum ;)

Witajcie ponownie,

studiowałem forum do 2 w nocy ;) i do listy zegarków, które mi się podobają i jak na razie będę brał pod uwagę doszedł Tissot le Locle, Epos i Hamilton, nowy zegarek chciałbym nosić raczej od "święta" i wtedy kiedy będę zakładała garnitur, teraz w pracy robię to bardzo rzadko, chcoiaż nie chodzę do niej w jeansach :( po prostu nie muszę nosić krawatu. Stąd skórzany pasek i czarna koperta. Ale chciałbym również aby w zbliżającym sezonie letnim zegarek dobrze wyglądał np. w koszulce polo. Oglądając różne zegraki natknąłem się jeszcze na model Longines Conquest L3.656.4.56.0 i zastanawiam się teraz bardzo mocno czy warto dołożyć te kilkaset złotych więcej i mieć taki zegarek, oraz czy jego mechanizm jest lepszy od tych np w Certinie DS 1 nie mówiąc już o wykonaniu i trwałości?

a tu zdjęcie Longines:

post-27504-0-82859600-1331139875.jpgpost-27504-0-50716300-1331140277.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Christoffer - Conquesty są fajne, ale nie mają luminovy. Wyglądają jak zegarki lekko sportowe, ale wbrew pozorom takimi nie są stąd jej brak. Co do mechanizmów ETY w Certinach i Longinesach na przykładzie 2824-2. To te same werki, tyle, że w Lonżine ładniejsze wykończenie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Christoffer - Conquesty są fajne, ale nie mają luminovy. Wyglądają jak zegarki lekko sportowe, ale wbrew pozorom takimi nie są stąd jej brak. Co do mechanizmów ETY w Certinach i Longinesach na przykładzie 2824-2. To te same werki, tyle, że w Lonżine ładniejsze wykończenie i tyle.

Na forum chyba przeczytałem, że Certina też nie posiada luminovy, natomiast w jakimś sklepie internetowym znalazłem informację że jednak tak, orientujesz się jak to dokładnie wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Na forum chyba przeczytałem, że Certina też nie posiada luminovy, natomiast w jakimś sklepie internetowym znalazłem informację że jednak tak, orientujesz się jak to dokładnie wygląda?

W sklepach internetowych niestety wypisują różne bzdury. O Longinesie Conquest też piszą, że świeci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Ten Longiness ma taki sam mechanizm ( ETA 2824-2) co Certina czy Doxa. ETA-2824-2 moze byc 4 czterech wersjach wykończenia i we wszystkich jak przypuszczam jest wersji Standard lub Elabore. W moim zdaniem zegarek( Longiness) nie rożni się specjalnie jakością od wcześniej wspomnianych marek, a dopłacasz extra za to tylko ze firma jest postrzegana za bardziej prestiżowa ( moim zdaniem nie jest) i większe nakłady na marketing. Conquest ma także dość nietypowy rozstaw uszu tj 19 mm.

Sa moim zdaniem firmy które maja znacznie lepszy stosunek jakości do ceny jest to np Epos, Davosa czy Stowa. Ale, najważniejsze by tobie zegarek się podobał i byś dobrze się z nim czół nosząc go na nadgarstku.

O mechanizmach i różnicach z tym związane

http://www.chronometrie.com/eta2824/eta2824.html

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...p;hl=eta+2824-2

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...p;hl=eta+2824-2

O zegarkach typu Pilot ( taki tez ci polecę jako uniwersalny, do noszenia na codzien)

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...hl=eta%202824-2

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...2824-2&st=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

MichaelD - Certina też nie jest typowa - ma 21mm w uszach. Co do Eposa i Davosy - faktycznie stylistycznie są oryginalniejsze od DS1 czy Conquesta, ale to kwestia gustu. Poza tym marki w Polsce mniej spotykane na rękach co jest, przynajmniej dla mnie zaletą. Sam Davosę miałem, akurat trochę felernie trafiłem, ale generalnie jest ok. Co do DS1 z daleka mi się podoba, ale zakaładam na łapę i czar pryska. Dlatego też kiedyś jej nie kupiłem. Birze co Ci lepiej na łapie siądzie i co bardziej się podoba. W tym przedziale cenowym nie patrz na werk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MichaelD - Certina też nie jest typowa - ma 21mm w uszach. Co do Eposa i Davosy - faktycznie stylistycznie są oryginalniejsze od DS1 czy Conquesta, ale to kwestia gustu. Poza tym marki w Polsce mniej spotykane na rękach co jest, przynajmniej dla mnie zaletą. Sam Davosę miałem, akurat trochę felernie trafiłem, ale generalnie jest ok. Co do DS1 z daleka mi się podoba, ale zakaładam na łapę i czar pryska. Dlatego też kiedyś jej nie kupiłem. Birze co Ci lepiej na łapie siądzie i co bardziej się podoba. W tym przedziale cenowym nie patrz na werk.

Super, dzięki kolejne informacje do przetworzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam DS-1, m.in. za system DS a co za tym idzie klasę wodoszczelności. Ja dokupiłem sobie oryginalną bransoletę za 250zł na lato, która nota bene odmieniła w moich oczach zegarek :-). Po za tym dzisiaj modne są szersze paski i bransolety co daję na plus w kierunku Certiny. Rzeczywiście nie posiada luminescencji, ale można się przyzwyczaić. Poza tym podobieństwo do Carrery za duuuużo mniejsze pieniądze :-). Dużym plusem jest także to, że na pasku z motylkiem można założyć do garnituru, a na bransolecie pasuję do jeansów.

Ale zegarek ma się przede wszystkim podobać swojemu właścicielowi, a gusta są różne.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Polecam DS-1, m.in. za system DS a co za tym idzie klasę wodoszczelności. Ja dokupiłem sobie oryginalną bransoletę za 250zł na lato, która nota bene odmieniła w moich oczach zegarek :-). Po za tym dzisiaj modne są szersze paski i bransolety co daję na plus w kierunku Certiny. Rzeczywiście nie posiada luminescencji, ale można się przyzwyczaić. Poza tym podobieństwo do Carrery za duuuużo mniejsze pieniądze :-). Dużym plusem jest także to, że na pasku z motylkiem można założyć do garnituru, a na bransolecie pasuję do jeansów.

Ale zegarek ma się przede wszystkim podobać swojemu właścicielowi, a gusta są różne.

Umówmy się, że dla takich osób jak my klasa wodoszczelności to prestiż i szpan :) Nigdy nie wykorzystamy tego na co pozwala nam zegarek, a przynajmniej większość z nas tego nie zrobi. Fakt system DS to jest "coś" plus grubsze szkło szafirowe. Generalnie dla mnie zegarek wart tyle ile obecnie kosztuje. Pasek co prawda to nędza straszna, ale jak wiemy paski to nie problem :)

Co do podobieństwa, to z całym szacunkiem dla TH, ale to Carrera jest lekko podobna do DS-1. Ostatnio w salonie, w którym pracuję oglądałem oba modele blisko siebie, są bardzo różne, ale mają cechy wspólne. Z daleka jak bliźniaki z bliska już nie bardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakości paska to trzeba wziąć pod uwagę cenę. Moim zdanie relacja jakość - cena jest bardzo dobra. Ja przynajmniej jestem z niego zadowolony i gdyby nie letni pot (wcześniej nie miałem bransoletki) to praktycznie nie widać śladów zużycia. Oczywiście pasek jest regularnie od strony zewnętrznej konserwowany (ja używam czarnego Colonilla)

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Co do jakości paska to trzeba wziąć pod uwagę cenę. Moim zdanie relacja jakość - cena jest bardzo dobra. Ja przynajmniej jestem z niego zadowolony i gdyby nie letni pot (wcześniej nie miałem bransoletki) to praktycznie nie widać śladów zużycia. Oczywiście pasek jest regularnie od strony zewnętrznej konserwowany (ja używam czarnego Colonilla)

Relacja jakość - cena jak najbardziej ok, z resztą tak też napisałem w poprzednim poście. Co do paska chodziło mi też o to, że są tańsze, kwarcowe modele Certiny, a paski mają lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Relacja jakość - cena jak najbardziej ok, z resztą tak też napisałem w poprzednim poście. Co do paska chodziło mi też o to, że są tańsze, kwarcowe modele Certiny, a paski mają lepsze.

Podążając dalej za wątpliwościami, chcialem się Was jeszcze zapytać co sądzicie o zakupie jedengo z tych zegarków przez internet, znalazłem interesujący sklep mający swoją siedzibę w Zielonej Górze adres mogę wysłać na pw, gdzie po krótkiej rozmowie zaoferowano mi atrakcyjne warunki zakupu i dostawy (-15% ceny detalicznej producenta). W tym przypadku Certina za 1700zł, a Longines za 3000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podążając dalej za wątpliwościami, chcialem się Was jeszcze zapytać co sądzicie o zakupie jedengo z tych zegarków przez internet, znalazłem interesujący sklep mający swoją siedzibę w Zielonej Górze adres mogę wysłać na pw, gdzie po krótkiej rozmowie zaoferowano mi atrakcyjne warunki zakupu i dostawy (-15% ceny detalicznej producenta). W tym przypadku Certina za 1700zł, a Longines za 3000zł.

Przez internet nie ma problemu jeżeli oczywiście masz zaufanie do sprzedawcy. Co do rabatu to jeszcze się popytaj ponieważ z doświadczenia wiem, że można wywalczyć 20% :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc, stałem się wczoraj szczęśliwym posiadaczem Certiny DS 1 ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.