Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GORKY8

historia amfibi

Rekomendowane odpowiedzi

w którym roku pojawiły sie pierwsze amfibie?

od którego roku produkowane są amfibie obecne dostępne na allegro (z rosji od forumowicza) za 180zł te z klasycznym bezelem i te z bezelem kierunkami świata?

w którym roku powstał mechanizm 2416b?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w którym roku pojawiły sie pierwsze amfibie?

od którego roku produkowane są amfibie obecne dostępne na allegro (z rosji od forumowicza) za 180zł te z klasycznym bezelem i te z bezelem kierunkami świata?

w którym roku powstał mechanizm 2416b?

W 1967 roku w ZSRR na Czistopolskiej Fabryce Zegarków "Wostok" (dzisiaj "Vostok") były wykonane pierwsze Amfibie, które stały symbolem epoki.

Profesjonaliści, nurkowie, płetwonurkowie, marynarze wybierali Amfibie (Amphibian) dlatego że zegarki te były prostymi i co najważniejsze niezawodnymi.

Wymagania jakie były postawione przed konstruktorami to zapewnić bezawaryjność na głębokości do 200m w warunkach dużych wahań temperatur, mechaniczną wytrzymałość na przeciążenia i uderzenia. Oczywiście Amfibia spełniła wymagania.

Nawiasem mówiąc, na zamówienie Marynarki Wojennej ZSRR była wykonana modyfikacja Amfibii, która przeszła specjalne testy, podczas ćwiczeń marynarki na Morzy Północnym. Celem ćwiczeń było uratowanie załogi łodzi podwodnej z głębokości 120-130 metrów. Grupa nurków pogrążając się na tą głębokość miała w swoim ekwipunku nowe Amfibie. Zarówno ćwiczenia, jak i testy wypadły pomyślnie.

W 1975 roku Amfibia bywała również w kosmosie na statkach Sojuz-17 i stacji Salut-4

Zegarki Amfibie były "torturowane" w najróżniejszy sposób, po pierwszych Amfibiach jeździli na Wołgach, potem na Kamazach, po nich uderzali młotkiem, polscy studenci wrzucali do wrzątku i gotowali, i wszystko to przetrzymywała amfibia i dalej pokazywała dokładny czas (nie polecamy przeprowadzania takich eksperymentów).

Wyjątkowość tego zegarka związana jest również z jednym z najlepszych automatycznych mechanizmów, podstawą którego jest tak zwany wychwyt szwajcarski ze stalowym kołem i kotwicą, łożyskowanym na rubinowych kamieniach, sprężynami napędu wykonanych ze specjalnych stopów oraz z przeciwwstrząsowym zabezpieczeniem balansu

W 2006 roku pojawiła się najnowsza wersja Amfibii.Seria ta obejmuje następujące modele:

Amfibia "The Red Sea" (Morze Czerwone) - bezkopromisowe męskie zegarki w masywnej kopercie z nierdzewniej stali. Specjalny kabłąk zapezpieczający koronkę.

Amfibia "The Black Sea" (Morze Czarne). Jaskrawa, przypominająca o słonecznym lecie nad morzem i długo oczekiwanym urlopie.

Amfibia "Scuba" (skrót od ang. Self-Contained Underwater Breathing Apparatus). Opływowy kształt, zwracający na siebie uwagę, symetryczne koronki. Koronka z prawej słuzy do ustawianai godziny, a z lewej do ustawiania wenętrznego bezela. Zegarek dzięki swej symetrycznosci idealnie wygląda zarówno na prawej jak i na lewej ręce.

Amfibia "Reef" (Rafa) Klasyczny sportowa model, dla osób prowdzących aktywny tryb życia, zegarek ten równie dobrze wygląda z garniturem.

Amfibia "Seaman" (marynarz). Stylowy, przypominające iluminator zegarek, od którego powiewa morskimi wyprawami i odkryciami.

W 2007-2008 roku pojawiła się jubileuszowa wersja Amfibii w liczbie 1967 egz.

Mechanizm 2416B - 31 rubinowych kamieni dokładność -20, +60 sek na dobę przy temp 20°C, automatyczny (pierwszy raz trzeba go nakręcić, potem wystarczy go tylko nosić, posiada energetyczny zapas 31 godzin)zegarki VOSTOK wykonywane są na szwajcarskich obrabiarkach firmy Tornos?, Vali-90 - Shtrauzak? plastikowe części i nadruk na niemieckich automatach firm Demag i Arburg zegarki z mechanizmem 2416b otrzymały w 1999 roku nagrodę "100 najlepszych rosyjskich towarów" odpowiednik polskiej nagrody "Teraz Polska"

Za pomocą oznaczeń na bezelu można zaznaczyć godzinę wynurzenia (standard dla zegarków do nurkowania, cyferblat i wskazówki powinny być widoczne z odległości 25 cm w mętnej wodzie, od tego może zależeć życie) wypowiedzi konstruktorów na temat szkiełka: "Na pierwszy rzut oka "Amfibia" (również Neptun) w zasadzie nie różni się od zwykłych zegarków. Chociaż, tak naprawdę prawie wszystkie części korpusa są wyjątkowe, i nad każda trzeba było nieźle popracować. Na przykład szkiełko: od razu nie zauważysz, że posiada specjalny profil. Przecież ono wytrzymuje ciśnienie 20 kg/cm2, to znaczy kilka razy większe, niż ciśnienie opony samochodowej na powierzchnie jezdni (w kontekście artykułu można przeczytać jak oni samochodem jeździli po amfibii). Pod takim ciśnieniem szkiełko wgina się na 0,5 mm. Wginając, stanowi się bardziej płaskie dodatkowo hermetyzując kopertę nie dotykając przy tym sekundnika. Wyliczyć wgięcie bardzo trudno nawet dla płaskiego szkiełka, a dla takiego, jak w "Amfibii" - tym bardziej". Belova B.F. Jeszcze jeden konstruktor o szkiełku pisze: "Szkiełko w "Amfibii" grubsze niż zazwyczaj: jeżeli w "Komandirskich" - 2 mm, to w "Amfibii" - 3 mm. Sprawy nie rozwiązuje tylko grubość, a konfiguracja. W odróżnieniu od zwykłego szkiełka, nie jest to po prostu odlew z plastiku, jego dodatkowo obrabiają. Żeby zachować hermetyczność zegarka w warunkach wysokiego ciśnienia, jest niezbędna wysoka dokładność średnicy szkiełka i niedozwolone są jakiekolwiek rysy na obwodzie.

Tyle znalazłem na necie:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc mechanizm 2416b produkowany jest od 1967 aż do dziś w tej samej postaci (bez żadnych modyfikacji)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś zdjęcia tej jubilleuszowej amfibii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
więc mechanizm 2416b produkowany jest od 1967 aż do dziś w tej samej postaci (bez żadnych modyfikacji)?

szczerze mówiąc nie jestem pewien...wiem że na początku w amfibiach były montowane mechanizmy z manualnym naciągiem 17 i 23 kamieniowe..a od jak dawna 2416B nie mam pojecia ale poszukam i dam znac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ponuraczek
Proszę bardzo:

http://www.allegro.pl/item639049337_vostok..._0834_1967.html

Ostatnio nawet się zastanawiałem, czy czegoś nie sprzedać i czy nie kupić amfibii 1967, jednak nie mogę się przełamać, żeby wydać 750 zł na zegarek :huh:

Ale za to zaklinają się w Wostoku że bubel się nie trafi... więc może warto, tym bardziej że to limitowana wersja - tylko 1967 sztuk podobno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem do Wostok pl z prośbą o przedstawienie mi krótkiej historii 2416b,od kiedy był montowany w amfibiach i czy przechodziła jakieś modyfikacje..niestety team Vostok odp mi że cytuję "niestety nie posiadam takich danych i nie mam za bardzo czasu zajmować się tym" hmm nie będę tego komentował ale dowiedziałem się za to dlaczego Amfibie są tańsze od Komandirów na allegro:) oto odpowiedz Wostok pl:

"amfibie są lepsze od komandirów, ale ludziska lubią różne rysuneczki military na cyferblatach dlatego i cena większa

Pozdrawiamy, team vostok-pl

rosyjskie zegarki znowu w Polsce... "

Więc od nich nie dowiemy się niczego więcej o mechanizmie 2416b...może któryś z kolegów wie coś więcej niż to co ja napisałem w poprzednich postach w tym temacie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.