Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bienn

SKX007J1 badziewna bransoleta

Rekomendowane odpowiedzi

75 baksów -> 255pln echhh :]

Nie wiesz, czy 'zwykłą lotniczą' mają wliczoną w cenę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dosyć namiętnych poszukiwaniach w końcu zdecydowałem się zakupić Super Oystera (drugie na liście był President).

Jako, że źródeł tego typu bransolet jest sporo i prawie każda jest inna (nie są to oficjalne bransolety Seiko), zdecydowałem się na zakup z ebaya, od faceta z Ontario, który bardzo chętnie udziela zniżek :) (jeśli np. należy się do jakiegoś popularnego forum zegarkowego.)

Bransoleta doszła w niecały tydzień. Co mogę stwierdzić na szybko:

- bardzo porządne wykonanie,

- idealne dopasowanie maskownic do SKX007, nie trzeba nic poprawiać,

- najgrubsze teleskopy jakie wchodzą to 1,78mm (grube diverowe nie wejdą)

- pełne skręcane ogniwa

- do tego możliwość dokupienia 4 pozycyjnego zapięcia z logiem Seiko z przyciskami zwalniającymi.

Tutaj parę fotek na szybko:

so01.jpg

so02.jpg

so03.jpg

so04.jpg

so05.jpg

so06.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna bransoleta, ale czytałem na forach, że mimo ogólnego dobrego wykonania, wykończenia itd., to te chińskie potrafią się rozpaść po dłuższym noszeniu, czego w przypadku oryginalnej seiko nie doświadczymy. Sam miałem przytulić jakiegoś chińczyka, ale to już przeszłość...no i do tego ten napis "band china" :)

Nie wiem ile dałeś, ale znalazłem nowego oryginalnego (tyle wynika z opisu na ibeju) Oystera za 36$

Tak sobie teraz myślę, że może i zdecydowałbym się na chińską gdyby posiadała zapięcie motylkowe i "diver extension"...no i oczywiście chińską cenę :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Rozeznaj bienn sprawę dobrze, bo z tego co wiem, to seiko nigdy fabrycznie nie robiło bransolet oyster (pełne ogniwa i inne szmery bajery). To co jest to lepsze bądź gorsze wyroby chińskie z przyczepionym oryginalnym (bądź nie :) ) zapięciem bransolety.

@mickey: dzięki za namiar. Trochę mnie martwi, że grube teleskopy nie wchodzą, ale pokombinujemy :)

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna bransoleta, ale czytałem na forach, że mimo ogólnego dobrego wykonania, wykończenia itd., to te chińskie potrafią się rozpaść po dłuższym noszeniu, czego w przypadku oryginalnej seiko nie doświadczymy.

Problem z chińszczyzną jest taki, że jest to produkcja niestabilna. Produkuje się tam zarówno dobre rzeczy, jak i badziewne rzeczy. Jest to taka swoista "chińska ruletka", zależy na jaką partię trafisz.

Na przykład na watchuseek jest taki popularny sprzedawca Yobokies. Na forum jest mnóstwo pozytywnych opini na temat bransoletek które sprzedaje. Ale trafiają się też niezadowoleni klienci, na przykład tutaj.

Którzy mają rację?

Pewnie i jedni, i drudzy. Tylko trafili na inne partie "chińskiej ruletki".

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porcelain, nie zgodze się z Tobą. Znalazłem taki opis bransolety SKX007J4 w sklepie 21jewels: Bracelet/Strap: Brushed stainless steel solid links oyster bracelet.

EDIT:

Taktic, przeczytałem opinię z linka, którego zapodałeś. Może rzeczywiście większośćc się nie skarży bo mało eksploatuje te bransolety mając kilka innych na wymianę. Jeżeli koleś narzeka na powyginane teleskopy i poluzowane ogniwa to nie wygląda mi to na niestabilnośc procesu produkcji, ale błędy w technologii i liche materiały....no chyba, że te same pochodzą z różnych źródeł.

Swojego 007 używam w pracy, w domu, do nurkowania itp. tak więc ryzyko zgubienia, wypięcia i rozbicia jest w moim przypadku wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....no chyba, że te same pochodzą z różnych źródeł.

Może być i tak, że dystrybutor jest jeden, a wykonawcy/podwykonawcy różni, i nikt nie panuje dokładnie nad całym procesem, począwszy od doboru materiałów, poprzez produkcję i kontrolę produkcji.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją kupowałem od wjeana z wus, zapłaciłem trochę mniej niż piszesz. Facet z tego co wiem handluje nimi od paru lat, więc ma jakieś stałe źródło. Poza tym nie wiem jak może przeszkadzać napis China, skoro teraz jest na jakichś 90% towarów :lol:

Niestety, ale wszystko się zużywa jeśli z tego korzystasz, oryginalna też nie sądzę, aby była wieczna. Jubilee z tego co też słyszałem (kolejne plotki...) rozciąga się w dość szybkim czasie, ale czego można wymagać od bransolety za jakieś 15-20$? Tutaj płacisz niewiele więcej (niecałe 2x), ale masz o wiele solidniejszy towar, a jakby się chciało Made in Japan to na pewno nie będzie ta kategoria cenowa, więc to też trzeba wziąść pod uwagę.

Oyster seiko jest zdecydowanie lżejszą konstrukcją od Super Oystera, dodatkowo używa zwykłych pinów zamiast śrub. Natomiast Super Oyster nie zmieści diverowcyh teleskopów...

Jak zależy ci na rozszerzeniu diverowym to chyba widziałem super oystera z takim rozszerzeniem za 50$, więc powodzenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Jubilee i kilka razy naciągnąłem ją baaardzo mocno (mając zapiętą na rekawicy i wyginając nadgarstek) nie rozciągnęła się nic a nic. Wbrew dźwiekowi jaki wydaje i swojej lekkości jest solidna.

Napisów "china" nie lubie i staram sie uniakać takich produktów. SKX kupiłem w wersji "japan", bo chcialem mieć prawdziwego japończyka stąd też moje narzekanie :lol: Z drugiej jednak strony można sobie wszystko wytłumaczyć i nie wykluczam, że wezmę Super Oystera z napisem "china" :lol: Bardzo podobają mi się te śrubki miast zwykłych pinów.

Mickey, miałbym dwie prośby do Ciebie. Pierwsza o dokładne namiary na kolesia od którego brałeś, a druga o namiary na tą z rozszerzeniem za 50$ - o ile posiadasz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie są dostępne na jebeju - z powodu regulaminu, ta z rozszerzeniem handlarz jetan, obecnie aukcja 360162850230.

Ta normalna bez rozszerzenia - sprzedajacy wjean28 (120472174879), na wusie o ile dobrze pamiętam samo wjean. Tylko trza do niego napisać maila ze nalezysz do jakiegos forum zegarkowego :lol:

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namierzyłem tą za 50$ z rozszerzeniem. Jedno co mi sie w niej nie podoba, to fakt, że się zwęża.

Zna ktoś sprzedawcę 'Jetan'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.