Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

to było pół żartem pół serio, (ceny są różne od 30-50-150 a nawet za nienaganny 300zł) wszystko zależy od stanu i czy mechanizm wymaga konserwacji.

Jak trzyma czas i nie musisz wsadzać to dobrze wydałeś pieniądze - pytanie kiedy ostatnio widział zegarmistrza.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to było pół żartem pół serio, (ceny są różne od 30-50-150 a nawet za nienaganny 300zł) wszystko zależy od stanu i czy mechanizm wymaga konserwacji.

Jak trzyma czas i nie musisz wsadzać to dobrze wydałeś pieniądze - pytanie kiedy ostatnio widział zegarmistrza.

zorientowałem się :) stan jak na zdjęciach widać jest nienaganny, czas trzyma, a kiedy widział zegarmistrza? któż to wie? zapewne będę musiał go do mojego zanieść, na szczęście ze mnie nie zedrze :)

a przy okazji, czy 500-600 za ten model  do dużo? nie znam się kompletnie na Seiko, ale zaczynam się wciągać :)http://www.terapeak.com/worth/vintage-1978-seiko-6309-8039-men-s-watch-automatic-17j-seiko/390533641377/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co 500-600? nie wyceniamy tutaj zegarków, za tyle nie sprzedasz, to stanowcze przegięcie nawet jak ktoś sprzedaje.

Chyba, że mówimy o stanie NOS to wtedy jest zupełnie inna rozmowa... 

wyszło styczeń 1972  :)

kwiecień, nr seryjny nie kłamie, kalkulator może, chyba, że dekiel albo inne elementy zostały przyłożone - co jest bardzo powszechne z racji wieku i wtedy taki zegarek nosi miano frankena

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co 500-600? nie wyceniamy tutaj zegarków, za tyle nie sprzedasz, to stanowcze przegięcie nawet jak ktoś sprzedaje.

Chyba, że mówimy o stanie NOS to wtedy jest zupełnie inna rozmowa... 

kwiecień, nr seryjny nie kłamie, kalkulator może, chyba, że dekiel albo inne elementy zostały przyłożone - co jest bardzo powszechne z racji wieku i wtedy taki zegarek nosi miano frankena

po kolei :)

ad1. nie o wycenę mi chodzi a o cenę :) spodobał mi sie ten zegarek i zanim go kupie, chciałem się zorientować, czy ktoś nie żąda zbyt wysokiej ceny, to jest porada przed zakupem a ne wycena? w końcu nie chodziło o ten konkretny zegarek a o model.

ad2. być może, ponieważ kiedy wpisałem dane z dekla uzyskałem komunikat "unknown" i tabelę z nr do wyboru i wtedy wyszedł styczeń. co to jest franken?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to bardzo źle? bo teoretycznie zegarek, który ma wymieniony balans, wskazówkę ewentualnie tarczę albo kopertę z przyczyn uszkodzenia mechanicznego staje się frankenem? ja rozumiem, że to może obniżyć wartość zegarka, ale praktycznie jest to w niektórych przypadkach nieweryfikowalne chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze gdzie Ty tam widzisz 500-600 ? Bo ja widzę kolejne przekierowanie na ebay do różnych zegarków tego typu - jak napisałem wyżej, nie ma co generalizować...

po drugie powtórzę raz jeszcze, najwięcej warte są stare zegarki nieużywane! Używanie z reguły odejmuje wartość. Jak już musiał, powinien i był używany a co za tym idzie naprawiany to pod warunkiem, że z części pochodzących z identycznego modelu.

Jeżeli komuś to było obojętne, no cóż (Rolexa też wielu nie naprawia w autoryzowanym) - powstaje franken

Te zegarki klepane były w milionach, nie są unikatowe, z jednej strony znlazienie drugiego na części nie jest problemem, z drugiej strony były z sobą kompatybilne - stąd te przekładki ...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze gdzie Ty tam widzisz 500-600 ? Bo ja widzę kolejne przekierowanie na ebay do różnych zegarków tego typu - jak napisałem wyżej, nie ma co generalizować...

po drugie powtórzę raz jeszcze, najwięcej warte są stare zegarki nieużywane! Używanie z reguły odejmuje wartość. Jak już musiał, powinien i był używany a co za tym idzie naprawiany to pod warunkiem, że z części pochodzących z identycznego modelu.

Jeżeli komuś to było obojętne, no cóż (Rolexa też wielu nie naprawia w autoryzowanym) - powstaje franken

Te zegarki klepane były w milionach, nie są unikatowe, z jednej strony znlazienie drugiego na części nie jest problemem, z drugiej strony były z sobą kompatybilne - stąd te przekładki ...

ale nie chodzi o ten konkretny zegarek, a o zegarek zaproponowany mi prywatnie tu w Polsce, nawet niedaleko mnie :) link był po to, żeby pokazać o jaki model chodzi :)

a drugie, czy jeśli elementy były wymienione w starszym zegarku przez autoryzowany serwis to nie jest franken wtedy? nawet, jeśli tę samą cześć wkłada, co nieautoryzowany a pochodzącą od producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo enigmy, wróżenia z fusów i niedomówień - mało kto pewnie wie co działo się 40lat temu,

trochę bajkowo piszesz, nikt Ci go nie podkupi a ja mało w to wierzę,

albo nieużywany - wtedy nie miał prawa mieć nic wymienianego bo niby na jakiej podstawie.

Co znaczy autoryzowany serwis i w którym roku usterki był autoryzowanym serwisem - dotrzesz do takich danych ?

za wszystko co na papierze płaci się dodatkowe pieniądze - pod warunkiem, że to prawdziwe informacje a nie pieczątka pierwszego lepszego zegarmistrza z rogu ulicy ...

może prościej, te zegarki były produkowane na takie kraje jak np Tajlandia w milionach i tam dosłownie każdy kowal na kocyku, na "chodniku" je naprawia - to jest przedmiot użytkowy, który jako tani miał mierzyć poprawnie czas również dla wojsk USA, to co dotarło do Europy może mieć lepszy stan ...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze ;)

Koperta od innego modelu, a mechanizm i tarcza od innego...wszystko Seiko jednak zegarek oryginalny nie jest.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo enigmy, wróżenia z fusów i niedomówień - mało kto pewnie wie co działo się 40lat temu,

trochę bajkowo piszesz, nikt Ci go nie podkupi a ja mało w to wierzę,

albo nieużywany - wtedy nie miał prawa mieć nic wymienianego bo niby na jakiej podstawie.

Co znaczy autoryzowany serwis i w którym roku usterki był autoryzowanym serwisem - dotrzesz do takich danych ?

za wszystko co na papierze płaci się dodatkowe pieniądze - pod warunkiem, że to prawdziwe informacje a nie pieczątka pierwszego lepszego zegarmistrza z rogu ulicy ...

chyba jakieś nieporozumienie się wkradło? jakie bajkowo?  ja nigdzie nie napisałem o tym, że to NOS. co  z tym moim za 70 zł się działo przez lata nie wnikam, bo mi się podoba, rok produkcji mniej więcej już dzięki Wam znam i sobie go noszę. co do drugiego seiko podoba mi się ten model i chciałem się zorientować w jakiej cenie mniej więcej te modele chodzą. ten, który mi zaproponowano jest używany, ma ślady używania ale wydaje się być w niegorszym stanie niż ten, który kupiłem ostatnio. ot i tyle. za wszystkie rady dziękuję. teraz chcę tylko poradzić się przed zakupem, czy nie przepłacę.

a reszta pytań jest teoretyczna i nie dotyczy moich zegarków ani tego, który zamierzam kupić. staram się po prostu dowiedzieć jak najwięcej od mądrzejszych ode mnie :)

Edytowane przez cafedelmar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę - tu jest dział do tego:

http://zegarkiclub.pl/forum/forum/92-zapytania-i-sugestie-przed-zakupem/

w którym z reguły rozmawia się o konkretnym zegarku a nie jakimś tam podobnym, przypominającym

Cook wywal proszę całą tą rozmowę bo szkoda ogólnego tematu SEIKO

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze ;)

Koperta od innego modelu, a mechanizm i tarcza od innego...wszystko Seiko jednak zegarek oryginalny nie jest.

i takowy ma status frankena, to rozumiem, ale jak to poznać jeśli elementy pochodzą od tego samego modelu? i jakie to ma znaczenia przy zegarkach nazwijmy to budżetowych czy masowych? i pytałem również, czy zegarek, który został uszkodzony mechanicznie przez użytkownika (ułamał ucho na przykład) i koperta została wymieniona na taką sama to już franken? kolejne pytanie, czy jesli powiedzmy koperta zaczęła się łuszczyc i została na gwarancji wymieniona to wtedy tez mówimy o frankenie? różnica wydaje mi się płynna i z Waszą pomocą staram się to zrozumieć. kwestie, kiedy pewien dzielny i znany sprzedawca antyków tworzy zegarki NOS pomijam, bo to oczywiste chyba nawet dla laika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie irytuję się, i wszystko co teraz napisałeś nie czyni go frankenem, (i tak nikt do tego by nie doszedł). Widać, że to rozumiesz tylko próbujesz się upewnić ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewnym 'poziomie' procent oryginalnosci to rzecz plynna ;)

Mam zegarek z 68' w pieknym stanie,jednak wskazowki naruszył zab czasu, wymienilem na 'nowe' ze starych zapasow, bo te nijak się mialy do pieknie zachowanej reszty....-jednak zatrzymalem 'szroty' bo nóż przy sprzedarzy trafię na 'purystę' ktory zarzuci mi brak 100% oryginalności ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi