Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość justarius

Pomoc przy wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Gość justarius

Witam wszystkich, to mój pierwszy post ;)

Mam zamiar kupić zegarek do kwoty ok. 700 zł. Niższa kwota oczywiście też wchodzi w grę ;) Ma to być zegarek do noszenia na co dzień, ale dobrze by było, gdyby do garnituru również pasował. Chciałbym, żeby posiadał szafirowe szkło, wodoszczelność przynajmniej 50M. Podobają mi się zegarki w stylu "sportowej elegancji", ale nie tylko. Preferowana jest również bransoleta która mi osobiście znacznie mniej się podoba, ale paski skórzane w moim poprzednim zegarku musiałem wymieniać średnio co 1 - 2 miesiące. Jeśli zegarek mnie naprawdę zauroczy jestem w stanie odejść nieco od tych kryteriów. Problem w wyborze polega przede wszystkim na tym, że mam niewielki obwód nadgarstka (16,5 cm) i wiele zegarków, które mi się podobają z uwagi na swoją dużą średnicę, mogłyby wyglądać na mojej ręce nieco śmiesznie. Poniżej zamieszczam kilka swoich typów, aby nieco nakreślić swój gust. Niektóre niestety nie mieszczą się w granicach ceny.

Certina ds 1 automatic

Zeppelin LZ127 Graf Zeppelin 7684-3 Chronograph Quarz

Zeppelin LZ127 Graf Zeppelin 7642-5 GMT Quarz

Seaport 56350.41.61

Adriatica A1115.5233CH

http://allegro.pl/item664976221_delbana_ch...arek_meski.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam niewielki obwód nadgarstka (16,5 cm) i wiele zegarków, które mi się podobają z uwagi na swoją dużą średnicę, mogłyby wyglądać na mojej ręce nieco śmiesznie

tym się nie przejmuj, mam tyle samo, mój największy ma średnicę 42,5 (Zeno) i myślę o czymś 44-45 (wyprofilowana koperta da radę)

tych granic cenowych dotyczyło ostatnio parę wątków, a przynajmniej jeden. Generalnie:

- jak chrono to kwarc - bliżej sporotowych Seiko, bliżej eleganckich (w podobie tej Delbany), ale nie tylko - Adriatica, tyle, że raczej na paskach

- jak nie chrono, to można znaleźć automaty: Adriatica (też chyba ciężko o bransoletę), Seiko, Orient

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

ja jednak kilka zegarków już przymierzałem i trochę mi ta wielkość przeszkadza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

chociaż zerknąłem teraz na tego Zeno i rzeczywiście wygląda całkiem nieźle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to ktoś obrazowo ujął - teraz modne jest noszenie budzików na przegubie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

Możliwe, że kiedyś będzie modne chodzenie z wiadrami na głowie co nie znaczy, że będe z nimi chodzić ;) także w miare możliwości prosiłbym o pomoc w wyborze z uwzględnieniem moich sugestii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możliwe, że kiedyś będzie modne chodzenie z wiadrami na głowie co nie znaczy, że będe z nimi chodzić ;)

Dobre... ;)

Na początek - bransoleta i szafir zawsze podnoszą cenę, więc ciężko będzie do 700 (a o DS1 to zapomnij ;) )

Jak jeden z poprzedników polecam Ci pod rozwagę: Orienta i Citizena np. BK1760 - szafir, setka, stalowa bransoleta.. Albo mechanik - NJ2161-08c - ale tu pasek... i 915 zł..

Jeżeli mechaniki - poszukaj w ofercie Orienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam zamiar kupić zegarek do kwoty ok. 700 zł. Niższa kwota oczywiście też wchodzi w grę ;)

To może wyższa też? ;)

Jak napisałeś o sportowej elegancji i o małym nadgarstku, to od razu sobie pomyślałem: rosyjska STRELA - jak w mordę strzelił. Tolko dieńgi bolsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

Oglądałem Strele, średnica obudowy rzeczywiście niewielka i właśnie o coś takiego mi chodzi... z tym, że podanej kwoty, z pewnych względów nie mogę zbytnio przekroczyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

Ograniczony funduszami znalazłem inne propozycje:

Seiko SNZG05K1

Wenger 70163 Commando Pilot

Citizen Eco Drive AT0150-61A Tachymeter Chrono

i najtańszy, choć wcale nie najgorszy :(

Seiko Aviator SNK809K2

Co o nich sądzicie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze seiko ma podobno średnicę na bezelu 44mm - to jednak chcesz budzik? :(

generalnie oba seiko OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

ajjj... nie zauważyłem tej średnicy wcześniej, a wydawał mi się mniejszy :( Jeszcze troche poszukam i poczekam na jakieś propozycje ale na razie nastawiam się na Seiko Aviator SNK809K2 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z seiko "piatek" masz multum modeli na bransoletach, w rozmiarach od 37mm w górę. Najlepiej na ebayu popatrz, coś na pewno znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

Dzisiaj w sklepie przymierzałem Citizena NJ2161-08c, którego proponował mi boldy. Na zdjęciu nie specjalnie mi się podobał, ale w rzeczywistości rewelacja :( Szkoda tylko, że jest prawie dwa razy droższy od Seiko 730 zł. Co doradzacie...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tego, że droższy, mieści się w Twoim budżecie. Bierz, fajny jest

na ebayu widzę 140 usd + 22 usd, jakby doszło cło i vat byłoby podobnie cenowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość justarius

ale jaką przewagę ma ten Citizen nad Seiko...? Ma lepszy mechanizm albo cokolwiek innego co przemawia na jego korzyść oprócz szafirowego szkła...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jaką przewagę ma ten Citizen nad Seiko...?

to, że Ci się podoba :rolleyes: . Mechanizmy wg mnie porównywalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.