star_20 1 #1 Napisano 2 Sierpnia 2009 < 0 pumpernikiel & zorkij 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yanek 3 #2 Napisano 3 Sierpnia 2009 Primo: to nie złoto, tylko kolor złotySecundo: raczej bliżej 2tyg niż 50lat Podejrzewam, że kilka miesięcy/rok to max. Oczywiście zależy to też od użytkowania. 0 Totalny laik :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
star_20 1 #3 Napisano 3 Sierpnia 2009 znakiem tego lepiej casio w plastikowej kopercie? czy może takiej chromo? 0 pumpernikiel & zorkij 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yanek 3 #4 Napisano 3 Sierpnia 2009 Zalezy jakiego zegarka szukasz.W plastiku to raczej jakies z wyswietlaczem cyfrowym. I z nich tez farba zejdzie.Moze lepiej chrom, ktory moze tez zejsc, ale jak calosc zejdzie to moze bedzie wygladac jak stal.... 0 Totalny laik :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
star_20 1 #5 Napisano 3 Sierpnia 2009 Yanek: nie rozumiem jaka farba ma schodzić z plastikowych kopert casio? Mam takie 2 i plastik jest barwiony w masie. Wyświetlacze cyfrowe mnie nie interesują. Zegarek ma być czytelny i analogowy. Chrom na inox? Jak to się trzyma? Możesz mi dopowiedzieć jaka to jest ta farba złota? Co jest żółtym pigmentem metalizującym? 0 pumpernikiel & zorkij 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #6 Napisano 4 Sierpnia 2009 to zlocenie metoda PVD. to nie pigment ani typowa farba.jak chcesz zlocenie to trwalosc najlatwiej ocenic cena. tzn. zegarek casio za 99 zl wytrzyma pare miesiecy, ale nie pare lat, w codziennym uzywaniu.a co do w ogole modeli to casio ma modele mosiezne i stalowe. pierwsze zaczynaja po czasie zoltnac i schodzi zlocenie czy galwanizacja na stal. generalnie wygladac zaczynaja paskudnie. ale to modele najtansze. od okolo 150 zl zaczynaja sie stalowki i to juz nie zejdzie i to porzadna stal wiec wyklada zawsze dobrze. Najtansze stalowki w casio to MTP-1219A/1221A/1222Aale bywaja tez ciut drozsze modele w mosiadzu tylko dlatego ze maja np. charakterystyczny ksztalt albo odjechana tarcze, wiec warto zawsze spytac sie z czego. Jedynym pewniakiem w casio ze jak jest branzoleta to zawsze stalowa, a z kopertami to roznie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #7 Napisano 4 Sierpnia 2009 A jeszcze jedno. Nie kupuj tych co pokazales. Sa tanie, owszem, ale mozna miec przez nie klopoty. MTP-1094 ma obecnie oznaczenie MTP-1154E itd. pozmieniali bo .... unia europejska nazuca produkcje i materialy bezniklowe. MTP-1094 i inne MTP-10... maja nikiel ktory jest alergenem i nie jest dopuszczony na europe. nie wiem czemu jakis celnik nie sprawdza tego bo i sprowadzanie i sprzedaz w europie tych modeli nie jest legalna. Ten kto to sprzedaje napewno kupil jakies stare magazyny lezakowane, bo juz praktycznie nie produkuja tych modeli w casio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
star_20 1 #8 Napisano 4 Sierpnia 2009 Obejrzałem te modele przez Ciebie wskazane. Są czytelne, mają niepotrzebny mi kalendarz i nielubiane bransoletki. czyli rezygnując z mojego pomysłu - muszę szukać dalej: doprecyzuję założenia:pasek skóra albo gumakoperta stal albo plastik, albo aluminium - chcę mieć lekki zegarekb. czytelna tarcza (biała+czarne indeksy cyfrowe); wskazówki czarnena bateryjkęchętnie wodoszczelnymoże się nazywać casiohttp://yfrog.com/5pcasioplastikj 0 pumpernikiel & zorkij 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yanek 3 #9 Napisano 4 Sierpnia 2009 Obejrzałem te modele przez Ciebie wskazane. Są czytelne, mają niepotrzebny mi kalendarz i nielubiane bransoletki. czyli rezygnując z mojego pomysłu Modele, które wymienił NETRUNNER (MTP-1219/1221/1222) owszem są na bransolecie ale bez problemu mozesz ja zdjać i założyć pasek. Zastanów się nad tym. Do tego wszyskie są wodoszczelne (5ATM) a MTP-1219 ma `10yrs battery`. 0 Totalny laik :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yanek 3 #10 Napisano 4 Sierpnia 2009 zdublowało post 0 Totalny laik :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NETRUNNER 2 #11 Napisano 4 Sierpnia 2009 troche drozej, ale to klasa wyzej - kolekcja BESIDE. Np. BEM-116L, BEM-118Lstalowki, lepiej wykonane, paski, ladny design, 5 atmosfer. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
star_20 1 #12 Napisano 4 Sierpnia 2009 Beside za drogi na zegarek "po domu". Złocone z pierwszego postu odpuszczam, stosownie do uwag Kolegów. Pozostanie ten plastikowy?.... 0 pumpernikiel & zorkij 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek c. 0 #13 Napisano 5 Sierpnia 2009 Beside za drogi na zegarek "po domu". Złocone z pierwszego postu odpuszczam, stosownie do uwag Kolegów. Pozostanie ten plastikowy?....to prawda że farba schodzi z kopert choćby modelu AW-80.Tam koperta składa się z dwóch części.Ta górna wykonana jest z badziewnego miękkiego plastiku pokrytego farbą i po ok. roku już zaczyna schodzić malowanie(głownie na brzegach).Część dolna to już twardy i barwiony w masie plastik więc tu już farba nie schodzi.Któregoś dnia postanowiłem odmienić ten zegarek i zerwałem tą górną część przy pomocy małego śrubokręta.Okazało się przy tym że część górna jest łączona na wcisk i doklejana.Casio powinno zrezygnować z malowania kopert bo jak widać to im się nie udaje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach