Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość esdete

BL5250-02L problem z data

Rekomendowane odpowiedzi

Gość esdete

Witam

Jestem posiadaczem wyzej wymienionego zegarka od roku. W zasadzie od samego poczatku zauwazylem, ze data ustawiona przeze mnie ulega zmienie. Jednak nie bylem wstanie stwierdzic co jest tego przyczyna. Myslalem, ze przez noszenie i ocieranie sie itp. data ulega zmianie.

Dzisiaj to jest 8 wrzesnia, zauwazylem ze data sie zmienila (a 2 dni temu ustawialem ponownie poprawna date).

Ustawilem koronke na 2 pozycja w opcji czas. Ustawiam konkretna date. Ustawiam koronke na 1 pozycje. I data ulega zmianie. z 8 wrzesnia na 9 pazdziernika. Sprawdzalem na kilku innych datach, jednak efektu podobnego efektu nie zauwazylem.

Czy ktos jest wstanie mi pomoc?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem, tzn. że przestawiasz datę na dobrą a ona sama się zmienia kiedy dociśniesz koronkę ?

Tak czy siak to wieczny kalendarz więc nie powinieneś nic ustawiac poza pierwszym nastawieniem,

mechanizm jest nieco skomplikowany ale jeżeli podążałeś w ustawieniach zgodnie z instrukcją nie powinno być problemu.

Sprawdź od początku, czy masz dobrze ustawiony rok, miesiąc i dzień, jeżeli wszystko gra to wynikało by z tego że jest coś nie tak z mechanizmem

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość esdete

Instrukcji nie mam niestesty przy sobie (zegarek nie jest kradziony, zostawilem w innym miescie instrukje). Ale ustawiam raczej wlasnie zgodnie z instrukcja.

Sprawdze po polnocny, czy problematyczny dzien sie nie zmieni, na 9 wrzesnia.

Rok, miesiac, dzien ustawiam [bez rozroznienia pon/wt/sr...]

Tak dobrze zrozumiales. Po docisnieciu koronki, ulega zmiania data.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam dokładnie tego mechanizmu dlatego jedno mnie zastanawia.

Rozumiem że dzień miesiąca widzisz w okienku, ale skąd wiesz że miesiąc został zmieniony,

czy nie jest tak że po dociśnięciu koronki wskazówka sekundowa wraca do odliczania sekund,

a dany miesiąc pokazuje tylko gdy koronka jest na poz. 1 ??

A próbowałeś resetować, taka funkcja jest chyba w większości Citków z tej półki, coś powinno być o tym w instrykcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość esdete

Jak mowilem, instrukcji nie mam pod reka - przez najblizsze 3 tygodnie.

Liczba lat od roku przestepnego jest pokazana na malej tarczy [2009 czyli rok po roku przestepnym].

A miesiac wskazuje sekundnik - na konkretnych godzinach.

Po docisnieciu koronki, samoczynnie przestawia sie data -> dzien. To jest widoczne na pierwszy rzut oka. Pozniej natomiast zawsze odciagam koronke i sprawdzam, jaki jest miesiac. z 9 na 10 przeskakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli coś nie gra,

ok, ja juz znalazłem ,

reset: ustawiasz na CHR, odciągasz koronkę na poz. 2 i przyciskasz jednocześnie oba przyciski.

Powinno sie wszystko zresetować więc później musisz ustawiać od początku.

A teraz ide spać :D, daj znać czy coś wskurałeś

pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość esdete

Jest juz po polnocy. Sprawdzilem na dacie 08 wrzesnia - przestawia.

Testowalem na innych miesiacach [na kilku] przestawialo sie tylko na 08 wrzesnia, na pazdzierniku, styczniu, maju wszystko ok. Sadze, ze jest takich dat wiecej - przez co wciaz mi sie nie zgadzalo. Ale czy to wada fabryczna? W moim egzemplarzu?

Proces resetowania nie powiodl sie do konca. Obecnie wskazowki w stanie wyjsciowym wskazuja mi 00:19 i nie wiem jak przywrocil godzine 00:00. Zauwazylem tez, ze da sie ustawic date 08.09 stad tez chcialbym podziekowac za pomoc.

Udalo mi sie, juz i ten problem zazegnac. Zobaczymy czy za jakis miesiac bede mial dobra date.

Jeszcze raz dziekuje za wskazowki.

Jesli ktos jest w posiadaniu dokladnej instrukcji obslugi tego modelu to bylbym wdzieczny - dolaczona do zegarka byla dosc lapidarna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.