Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

iqsebcio

Poljot 23 jewels automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem ładnego Poljota z grawerką PW25 :D 2616.2H

Przy nakręcaniu koronką przeskakuje kółko zębate (raczej coś pod nim) to naprzeciwko koronki.

Dam radę to sam naprawić?

Postanowiłem go lekko wyczyścić.

I coś zepsułem albo niewłaściwie zrobiłem, wyjąłem wałek aby wyczyścić kopertę po całym zabiegu czyszczenia wkładam wałek na miejsce a tu klops...

wałek wskoczył na miejsce ale wskazówki się kręcą jak przy nastawianiu godziny i nie da się już manualnie nakręcić :rolleyes:

Pomocy! Pozdrawiam! S.

34887619_640.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

.....wyjąłem wałek aby wyczyścić kopertę po całym zabiegu czyszczenia wkładam wałek na miejsce a tu klops...

wałek wskoczył na miejsce ale wskazówki się kręcą jak przy nastawianiu godziny i nie da się już manualnie nakręcić :rolleyes:

Zeskoczyl wodzik z polbeczki,zreszta widac czemu???pin wodzika za mocno wcisniety.Niestety bez zdjecia wskazowek i tarczy sie nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem ci dokładny i długi opis co i jak, ale silnik forum się krzaczy i trzeci raz tego samego klepał nie bedęangry.gif , na PW masz mój nr tel - zadzwon to wytłumaczę smile.gif

Tak w skrócie:

- werk jest niekompletny i uszkodzenie wcale nie musiało być uszkodzeniem a tylko objawem porawnej pracy sprzęgiełka zabezpieczającego:).

- Wyciągnij wałek do ustawiania i wciśnij ponownie do nakręcania - czasami wystarcza by wszystko sie poprawnie ułożyło.

- być może beczułka jest ok a tylko zatrzask sie zaciął i wystarczy mu "pomóc".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie mechanizmu wyżej jest poglądowe

w moim wydaje się być ok

załączę foto po pracy :rolleyes: j.n.

37758291_640.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Niestety bez zdjecia wskazowek i tarczy sie nie obejdzie.

Czasami daje się go cofnąć od boku, bez zdejmowania tarczy :rolleyes: Ale czy w tym konkretnym przypadku to musiałbym ogladnąć werk od boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wyciągnij wałek do ustawiania i wciśnij ponownie do nakręcania - czasami wystarcza by wszystko sie poprawnie ułożyło."

nie mogę wyciągać wałka, brak tego ruchu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałek jest żle założony. Naciśnij przycisk, wyjmij wałek, sprawdź czy przycisk odbił do pierwotnego położenia, jeśli nie odbił to spróbuj od boku werku popchnac balszkę z nim tak by wyszedł do normalnego połozenia, jeśli się nie uda to niestety zdejmujemy tarczę i poprawiamy od góry.

Skompletuj sobie ten mechanizm bo teraz masz prawie automat (chyba, ze dopusciłem si.ę nadinterpretacji i sam go zdemontowałes do fotek smile.gif).

Tu akurat fotka pogladowa z wersji z podwójną datą, ale widac czego u Ciebie brakuje :rolleyes:

1196b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blaszka pod pinem sprężynuje, widać ruch blokady wałka w otworze na wałek po naciśnięciu pina

37605154_640.jpg

czy dobrze złożyłem? w czerwonej otoczce

37618698_640.jpg

zegarek śmiga, aż miło :D

Voli wielkie dzięki za wskazówki :D

Z mojego "doświadczenia" wynika, że lepiej jest wyciągać wałek na nastawianiu godziny :rolleyes:

s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola!

Data przeskakuje czyli chyba dobrze założyłem blokadę i sprężynkę.

Problem jednak jest z manualnym naciągiem, przeskakuje sprzęgiełko przy próbie nakręcenia.

To się da naprawić czy trzeba wymienić na nowe?

Pozdro4all

S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Voli wielkie dzięki za wskazówki biggrin.gif

Z mojego "doświadczenia" wynika, że lepiej jest wyciągać wałek na nastawianiu godziny wink.gif

s.

Cieszę się, że coś pomogłem choć diagnoza stawiana "na telefon" jest siłą rzeczy kulawa :P

Co do wałka to są dwie szkoły (choć "moja" jest liczniej reprezentowana ) i zależy to chyba głównie od ręki majstra (generalnie uważam, że ta rodzina mechanizmów jest dość upierdliwa w zakresia zakładania wałka, w większości rusków wygodniej IMHO robić to na "nakręcaniu" :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jednak jest z manualnym naciągiem, przeskakuje sprzęgiełko przy próbie nakręcenia.

To się da naprawić czy trzeba wymienić na nowe?

Cześć

Gdy dotknę palcem górne kółko zębate to da się ładnie nakręcić manualnie.

Pozdro

S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Cześć

Gdy dotknę palcem górne kółko zębate to da się ładnie nakręcić manualnie.

Pozdro

S.

Wiec poluzowana srubka pierwszego kola naciagowego, badz zle zalozony/niedocisniety most naciagu.Dokrec srubki na moscie naciagowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hola!

Dostałem od kolegi dawcę i przełożyłem sprzęgiełko;

37897935_640.jpg

i kółeczko zębate z wałka;

37897952_640.jpg

Naciąg manualny działa już wzorowo ;)

Robiłem to wszystko po odkręceniu trzech śrubek i wyjęciu mostka wraz z bębenkiem sprężyny i z tym właśnie sprzęgiełkiem,

więc nie ma konieczności zdejmowania wskazówek i tarczy aby naprawić wcześniejszą usterkę (post #2).

Pozdro4all

S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.