Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dalw

LIUKS - ????

Rekomendowane odpowiedzi

Nietypowy?.. oczywiście, że tak, toż to w całości Doxa Grafic !! (polecam opracowanie Kolegi Cytochroma :Phttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/36638-doxa-grafic-zaczelo-sie-w-1957r/) może nie w przypadku tej tarczy, ale radzieccy opracowali też tarczę dokładnie wg wzory doxy tzn. tej z promieniami ? wg mnie absolutny hit, lepszy od pierwowzoru bo opisana w cyrylicy

Koperta dokładnie taka sama, nawet rozstaw uszu ? 20 mm !!! ? niespotykane, a tym bardziej w tamtych czasach, bo zegarek pochodzi z około 60-tych lat (?)

Ogólnie zegarek rzadko spotykany ? co ciekawe najczęściej widziałem go u Czechów, wielu z zegarmistrzów , z którymi rozmawiałem w ogóle nie kojarzy zegarka, znalezienie części ? a szczególnie szkła graniczy z cudem (dla mnie on się wydarzył i co ciekawe był to polski zamiennik w kopertce z nazwą ?lux?), mechanizm kojarzą jak usłyszą o Surze, ale i te rzadko spotykali i to w latach 60-tych (czy ktoś wie skąd ten mechanizm - produkcja własna, licencja, ??)

a to już znaleziony u Czechów posiadany przez mnie model Liuksa ? na szczęście w super stanie :)

różnice w odcieniu złota to nie przetarcia, ale jakiś nalot na złocie)

liuks1.jpg

post-6777-0-11637800-1331257239.jpg

liuks3.jpg

post-6777-0-25657100-1331257282.jpg

post-6777-0-74667300-1331257283.jpg

post-6777-0-60260100-1331257285.jpg

pozdrawiam

dalw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny :P Gratuluję !!!! Możesz podać wymiary zegarka i oznaczenia werku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny zegarek i zdjęcia! Zazdraszczam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny i niespotykany zegarek :P

Parę razy widziałem Luksy na allegro, ale zniszczone, ten wygląda jak nówka :)

Ciekawy jest napis na tarczy SSSR, widać ZSRR robił tarcze specjalnie pod Czechów, kiedyś jeszcze w Rodinie (też przywiezionej z Czech) spotkałem się z takim oznaczeniem.

Dalw, jakbyś kiedyś wpadł na pomysł sprzedania tego Liuksa, to biorę go z zamkniętymi oczami !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dobre słowo :P

wymiary:

długość z uszami: 39 mm bez 31 mm

szerokość: 31 mm

wysokość ze szkłem: 10 mm

uszy: 20 mm - szkoda że radzieccy nie stosowali częściej tego rozmiaru, niedawno ktoś widząc chrono na pasku 18 mm powiedział, że w tym zestawieniu wygląda on jak z damskiego zegarka ;)

mechanizm: 15 kamieni z Pensy, numery seryjne egzempolarzy, które mam to nawet ponad 1 mln, więc natłukli ich mnóstwo, ale zdecydowana wiekszośc trafiła do damskich - SURA

ciekawa sprawa z 'deklami': nie są stalowe !! :P wszystkie noszone dekle mają wżery w chromie i to duże, ciekawe jaki był zamysł takiego rozwiązania ? może chodziło o kwestie stali i możliwości jej formowania/odlewu albo poprostu kosztu - bo mechanizm z tarczą wkłada się do wytłaczanki (często stosowane w damskich radzieckich) i przykrywa pozłacaną "nakładką" ze szkłem. niestety to rozwiązanie nie sprawdziło się - chrom złazi jak ta lala, na szczęście znalazłem nowiutką kopertę do wersji chrom, więc bylo z czego pomienić dekiel, pomimo tego że ktoś dbał o mój zegarek - co widać o wierzchniej stronie zegarka i tak nie uniknął zniszczenia dekla.

co do wersji z promieniami a'la doxa to poważnie zastanawiam się nad odnowieniem tarczy..... :) wiem, że koszt niemały, ale szukam jakiejkolwiek tarczy do tego liuksa, oczywiście odwzorowanie w 100%, a że nie jest skomlikowana ;) to spodziewam się bardzo dobrego efektu :D

Karol - sorry, ale długo jeszcze zostanie w mojej kolekcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.