Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość daboo

Pomocy, zegarek męski to 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość daboo

Witam Wszystkich.

Jako, że zbliżają się Święta, moja luba uznała, że będzie tak miła i zafunduje mi zegarek do 500 zł. Mam tylko skazać który.

Zatem proszę szanowych forumowiczów o radę.

Jestem raczej z tych osób, które nie bardzo wiedzą co chcą ;) Choć mam parę wytycznych.

Nie mam ulubionej marki.

Wolałbym raczej bransoletę, choć jestem otwarty na inne propozycje.

Nie będę z nim nurkował na głębokości 10 metrów, co najwyżej wskoczę z nim pod prysznic.

Zegarek będzie służył na codzień, co nie znaczy, że raz na pół roku nie nałożę go do garnituru.

Osobiście nie lubię połączeń wskazówki-elektronika (gdzie pełno jest jednego i drugiego), choć nutka elektronicznego szaleństwa nie zaszkodziłaby.

Zegarek powinnien po prostu się podobać.

Za każdą podpowiedź/wskazówkę z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Majkelos

Witaj. Ten temat był już wałkowany parę razy i ludziom często nie chce się ponownie odpisywać, więc nie zdziw się jak nikt nie odpisze, a jeśli już się wisili to napisze, żebyś sobie poszukał w wyszukiwarce.

Nie jestem specjalistą, ale na forum można dostrzec pewne trendy. Otóż nikt nie poleca szczególnie zegarków kwarcowych. A dlaczego? Bo nie mają "duszy" i pewnie dlatego, że są na każda kieszeń, innymi słowy mówiąc, są za tanie. Z innych cech w automatach czy mechaniczncych zegarkach jest dla niektórych posiadaczy ważene, prawie płynąca wskazówka, oraz że nie trzeba raz na trzy lata wymieniać baterii. Z kolei minusów jest trochę więcej, mniejsza trwałość mechanizmu, konieczny "przegląd" raz na 3-5 lat i nie taka znowu duża dokładność mierzenia czasu, a przy tym wysoka cena, a przecież o to chodzi o dokładność .No, ale nie wszystkim o to chodzi. Włśiwie istotną sprawą jest, zapomniałem przecież wspomnieć, że automaty dają dużo radości z użytkowania, poczucie pewnej odrębności, prestiżu, dumy, jak zwał tak zwał. Wiadomym jest, że jeśli ktoś kocha zegarki, zna się na nich i umie je dopieścić może sobie pozwolić na coś droższego; mechaniczego. Zapewne większość forumowiczów uważa, że każdy prawdziwy mężczyzna powinien mieć, pożądny zegarek na poziomie, koniecznie mechaniczny. Pomijam fakt, że podobne wywody można snuć na forach o samochodach, o sporcie itd. Na szczeście twój budżet jest wystarczający, żeby kupić zegarek z niższej półki automatów. Także, rozglądaj się nie tylko za szwajcarami ale i za japońsami, np, Seiko, Orient. Jest dużo firm godnych polecenia, na szczęscie na forum są eksperci którzy doradzą, tak jak mam nadzieje, wybrać najleprzy jakościowo.

Aha, jeśli chcesz brać prysznic z zegarkiem niezbędne minimum to 100m musi mieć, koperta stalowa, szkieło najlepiej szafirowe, ale większość jest mineralnych utwardzanych. Bajerów nie radze, zegarek ma mieć klase, jak sam wspominałeś do garnituru też ma pasować. Tutaj będzie ciężej z wyborem, bo preferowane są albo nacodzień ablo na elegancko.

Z tego co piszą kupując automata, nie będziesz żałował. W końcu wydając czasem ponad tysiąc złotych na zegarek i żałować potem z wyboru to jak strzelić gola do własnej brami, dlatego nie zdziw się, że nikt nie nażeka na te zegarki, które jak dla mnie z logicznego powodu się nie opłacają, ale sam bym taki chciał mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz ten zegarek,ładny, automat i mieści się w budżecie

cem65001b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, ale nie sugeruj się argumentem, że automat jest lepszy od kwarca, bo nie potrzebuje baterii. To argument z kosmosu. Równie dobrze można pisać, że koń lepszy od skutera, bo nie potrzebuje benzyny. Wielbiciele jeździectwa tak nie argumentują, bo nie o to chodzi. Mechaniki nie mają żadnych praktycznych zalet.

Ich jedyną zaletą, za to absolutnie nokautującą jest to, że są złożone z trybików ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość daboo

"Ten temat był już wałkowany parę razy i ludziom często nie chce się ponownie odpisywać, więc nie zdziw się jak nikt nie odpisze, a jeśli już się wisili to napisze, żebyś sobie poszukał w wyszukiwarce."

Fakt, był (i to z różnymi przedziałami cenowymi). Za co przepraszam. Jednak akurat ta cześć forum jest dosyć rozbudowana i trochę niesposób przejrzeć całą zawartość. Powiem uczciwie: przed napisaniem tematu przejrzałem wszystkie tematy z pierwszej strony tej kategorii.

Nie ma też co ukrywać, że z czasem wychodzą nowe produkty i wraz z tym pojawiają się nowe opinie na temat nowych jak i starych zegarków. Akurat w kwocie pomiędzy 300 - 500zł jest naprawdę spory wybór i dla laika (nie ukrywajmy, jestem nim) jest trochę ciężko znaleźć ciekawy i godny ceny produkt. Rozumiem również, że pisanie tego samego jest męczące dlatego też tym bardziej jest wdzięczny za odzew ze strony forumowiczów.

Trochę jak się przegląda te forum można odnieść wrażenie, że powinno się wybierać spośród Orient, Seiko i szwajcarów - a reszta to kwestia gustu i ceny... ;) np. Fossil ma dosyć ciekawe wzornictwo (w mojej opinii) ale forumowicze delikatnie mówiąc po nim 'jadą'.

Proponowany Seiko wygląda ciekawie, choć nie jestem dokońca przekonany co do automatu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę jak się przegląda te forum można odnieść wrażenie, że powinno się wybierać spośród Orient, Seiko i szwajcarów - a reszta to kwestia gustu i ceny... ;) np. Fossil ma dosyć ciekawe wzornictwo (w mojej opinii) ale forumowicze delikatnie mówiąc po nim 'jadą'.

Szwajcarów do 500zł to raczej nie szukaj. Do listy dołącz "rusków", czyli np Vostok Europe:

http://www.vostokeurope.net/vostok-europe-watches.html

Proponowany Seiko wygląda ciekawie, choć nie jestem dokońca przekonany co do automatu...

Jak kupisz, to się przekonasz. Innej opcji nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie lubię połączeń wskazówki-elektronika (gdzie pełno jest jednego i drugiego), choć nutka elektronicznego szaleństwa nie zaszkodziłaby.

nie wiem, co to nutka elektronicznego szaleństwa, ale może chodzi o to, żeby na tarczy się coś działo?

no to raczej kwarc...

i teraz - odpuść sobie włażenie z zegarkiem pod prysznic (bo po co?), a wybór będzie większy

może któryś z tych?:

http://img46.imageshack.us/gal.php?g=adr1.jpg

czasu mało, z ebaya nie ściągniesz, bo mógłbyś rozważyć jakieś seiko chrono...

gdyby jednak automat, to może udałoby się trafić Orient Big Mako (fajniejszy niż pokazywane wyżej stare mako). Wprawdzie jestem z tych, którzy uważają, że nawet Bondowi Omega PO nie pasuje do garnituru, ale jak masz załozyć garnitur raz na pół roku, to pewnie nie ma znaczenia. Na forum Big Mako bywało po 450 pln, na alle sporo drożej - ponad 700

i opcja ostatnia: dwa zegarki - do wody casio MDV-102-1AV DIVER, a oprócz tego jakieś seiko 5 (aviatorek może), i jest minikolekcja, coś prawie na każdą okazję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarów do 500zł to raczej nie szukaj.

Jak nie? Będę miał niedługo jednego na sprzedaż w podobnej cenie. ;) Niestety dojdzie do mnie pewnie tuż po świętach :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie cos z Wengera można czasami znlaeść coś ciekawego do 500zł np.

72096_aerograph_day_date.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jeszcze jest ciekawy

72741_terragraph_alarm.png

Oba to kwarce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.