Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gregorius666

uszkodzony werk ETA g10.211

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostałem uszkodzony zegarek z mechanizmem kwarcowym ETA g10.211. Poprzedni właściciel nie bardzo był w stanie powiedzieć w jakich okolicznościach mechanizm się zepsuł. Problem jest następujący: przy standardowym ustawieniu korony wskazówki się nie ruszają. Naciskanie przycisków chrono nic nie daje. Po wyciągnięciu korony raz da się przestawić datę i czasem przy naciśnięciu górnego przycisku drga mała wskazówka chrono na prawej tarczy a po naciśnięciu dolnego lub czasem naciskaniu naprzemian odpala się wskazówka centralna (ta co zazwyczaj jest sekundową)i przeskakuje sekundę co cztery sekundy. Raz gdy wyjąłem baterię i trochę powciskałem przyciski to na tym ustawieniu korony przeskakiwała sekundę co sekundę. Wskazówka ta zatrzymuje się po kilku minutach. Po wyciśnięciu korony do końca można ruszać dużymi wskazówkami ale naciskanie przyisków raczej nic nie daje (czasem odpala dużą wskazówkę, która rusza się raz na cztery sek).

Czy wiecie może w czym jest problem. Czy coś się przeresetowało a może jakieś uszkodzenie mechaniczne?

Czy mechanizm taki jest w stanie ktoś naprawić czy raczej nikt nie będzie się chciał w to bawić?

Jeszcze jedno pytanie: jak wyjąć ten bolec, na którym jest koronka lub zdjąć koronkę z samego bolca?

I ostatnie pytanie;), które zadawałem w innym wątku ale bez odpowiedzi. Mam starego swatcha chrono z identycznym rozmieszczeniem małych tarcz ale bez daty. Jest to mechanizm ETA ale nie wiem jaki model. Czy nie orientujecie się może jakie modele Swatch tam pchał bo kopertę wolałbym zniszczyć dopiero wtedy, gdy będę prawie pewien, że ten mechanizm będzie pasował na miejsce tamtego zepsutego.

Z góry dzięki za odp i pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z tego co kojarzę to G10 jest nienaprawialna. Wymienia się ten mechanizm na nowy, sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.

Udało mi się wymienić manizm.

Wyjąłem ze Swatcha coś, co wygląda praktycznie identycznie poza tym, że zamiast pierścienia z liczbami daty jest pierścień z czystej blaszki. Guziki przycisków hrono na mechaniźmie też były jakieś takie mniej wystające więc musiałem zrobić podkładki.

Minus to brak daty - próbowałem wyjąć ten pierścień z datą i zrobić podmiankę ale wymaga to zdjęcia wierzchniej blaszki, która ją przytrzymuje a to z kolei wymaga zniszczenia plastikowych nitów, które ją przytrzymują. Nie mam doświadczenia więc zrezygnowałem z tego i teraz w okienku daty na tarczy jest puste pole.

Ponadto coś musiałem zepsuć w mechaniźmie bo podczas włączenia stopera i próby regulacji prawej, górnej tarczy, wskazówka zamiast obracać się to poprostu drga. Pewnie przy zdejmowaniu wskazówki, która była tam wcześniej za mocnoszarpnąłem i coś się ...

Niemniej, jestem z siebie zadowolony bo to pierwszy zegar, ktory udało mi się zreanimować;)

Jak wiecie co zrobić aby mała wskazówka znowu działała lub jak zmienić tenpierścień z datą to będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebayu widziałem G10.211 za 30 dolarów

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.