shado86 0 #1 Napisano 8 Stycznia 2010 Witam Mam pytanie odnosnie zegarka model GW-9200 1ER Chodzi mi o te fale radiowe z ktorych zegarek sciaga uaktualnienie czasu, chodzi mi o to czy mozna zmienic to w tryb manualny i akutalizowac czas tylko wtedy kiedy sie chce?? i czy gdy zegarek ma wylaczona opcje automatycznej aktualizacji to czy transmiter "odbiornik "jest calkowicie odlaczony czy caly czas pokazuje zasieg i dziala w tle??Poniewa zaden ze sprzedawcow na allegro nie potrafi mi odpwiedziec na to pytanie przed zakupem.Jeden odpisal ze zegarek uaktualnia sie caly czas a manualne sluzy tylko do " wymuszonego " uaktualnienia wtedy kiedy my tego chcemy. Pozdrawiam i z gory dzieki za odpoiedzi:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #2 Napisano 9 Stycznia 2010 Najlepiej przeczytać w instrukcjihttp://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual/wat/en/qw3147.pdf A - przycisk lewy górnyE - przycisk prawy dolny Wciskasz E, widzisz czas ostatniej synchronizacjiNastępnie wciskasz A i trzymasz wciśnięty, dopóki na wyświetlaczu nie pojawi sie napis ON lub OFFON oznacza włączoną autosynchronizację, OFF wyłączonąW tej chwili za pomocą E możesz zmieniać/wybrać ON/OFFPo dokonaniu wyboru wciskasz AKoniec 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek 0 #3 Napisano 9 Stycznia 2010 Innymi slowy wszystko jest proste, jak wylaczysz masz wylaczone i nie dzieje sie doslownie nic, aktualizujesz gdy chcesz jeden raz i pojawiaja sie kreseczki lub znaczek ze zaktualizowane a znaczek zniknie za dobe bo aktualizacja nie bedzie juz wazna (dziala 24g) i godzina bedzie bez znaczka aktualizacji. Jak dasz na ON to bedzie co dobe probowac sie aktualizowac i jak nie zlapie sygnalu to co godzine przez 6 godzin. Ja osobiscie aktualizuje raz na miesiac, wtedy mam odstep do max 8miu sekund po miesiacu. 0 G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shado86 0 #4 Napisano 9 Stycznia 2010 Witam raz jeszcze! Czyli wszystko jasne jezeli go przelacze w tryb manualny "odbiornik nie chodzi w tle" i zalacza sie gdy zechcemy uaktualnic czas:) Wielkie dzieki za odpowiedz Panowie:)! Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #5 Napisano 9 Stycznia 2010 Tylko jednego nie rozumiem. Po kiego diabła wyłączać w takim zegarku autosynchronizację?Mam jednego G-shocka z wavecaptorem, i to jest właśnie najciekawsza cecha tego zegarka, że zawsze o każdej porze dnia i nocy pokazuje czas dokładny co do sekundy. Nawet by mi do głowy nie przyszło, żeby to wyłączać. To tak jakbym sobie kupił telewizor kolorowy i celowo ustawił go w tryb czarno-biały w celu jakiejś iluzorycznej oszczędności wyświetlacza lcd Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że ktoś mieszka na stałe poza zasięgiem nadajników (np w Afryce). Wtedy można wyłączyć, bo funkcja i tak jest nieprzydatna.. Ale w Europie to jest zupełnie bez sensu! Masz takie dobro, to z niego korzystaj 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek 0 #6 Napisano 9 Stycznia 2010 Tak jak pisalem wczesniej, moj wave ceptor WV-58DE-1AVEF aktualizowal sie wszedzie gdzie sie go polozylo wiec dalo sie odczuc z tego same plusy jednak G-Shock GW-6900 lapie zasieg przez np 5 dni dobrze a jak zmieni sie pogoda na gorsza to zasieg znika nawet z okna. Kilka razy zobaczylem ze przez cala noc sie nie zaktualizowal i stwierdzilem ze po co ciagle ma probowac, dla mnie lepiej raz w miesiacu go zaktualizowac. U mnie kazdy autobus przyjezdza dokladnie co do sekundy przewaznie na stacje, metro itp a jesli po miesiacu mam dokladnie maxymalnie 8sec roznicy bo taki odchylek mam maksymalnie to i tak wiem dokladnie kiedy co przyjedzie tiptop. A z wave ciesze sie i tak bo nie musze dostrajac zegarka tylko naciskam aktualizacja i mi sie aktualizuje sam raz w miesiacu. Git 0 G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek 0 #7 Napisano 9 Stycznia 2010 I nie mysl sobie ze nie jestem maniakiem wave tak jak ty Dlatego aktualizuje go dokladnie raz w miesiacu. Wiesz moze wydawac ci sie dziwne to podejscie ale bardziej wkurzajace jest non-stop sprawdzanie czy zaktualizowal sie o 01:02 a moze 03:02 itp albo wogule. Innaczej mysla ci ktorzy lapia ciagle zasieg, ale w tym aktualizowaniu raz na miesiac jest cos fajnego, dodaje to specjalnego klimatu ze zegarek sam wie jak ma chodzic bardzo dokladnie, ale tego czaru by nie bylo gdyby zegarek nie mial funkcji wave ceptor, bo to od dokladnego czasu wkoncu chodzi ten miesiac, i chodzi dokladnie 0 G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek 0 #8 Napisano 9 Stycznia 2010 To taki znak ze kocha sie nie tylko funkcje radiowa ale tez mechanizm zegarka 0 G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shado86 0 #9 Napisano 9 Stycznia 2010 Witam! Taktic uwazam ta funkcje radiowa za fajny bajer i chcialbym go miec w zegarku tylko tyle, moge kupic model GW 9200 DR1 bez tej funkcji. Tylko ze chcem uzywac tego bajeru kiedy ja chcem a nie zeby mi byl wlaczony caly czas... akurat w moim wypadku ma to zwiazek z moja praca, pracuje na tankowcu ktory wozi ladunki wybuchowe , i jest zakaz uzywania urzadzen na pokladzie ktore emituja odbieraja jakies fale, oprocz specjalnie do tego przeznaczonych... Nie mowie ze np. od telefonu wybuchnie statek ale teoretycznie fale radiowe itp mogly by to spowodowac , zwlaszcza gdy czasem trzeba schodzic do tanku i robic jego inspekcje:) a lubie gadzety i ta funkcja to taki gadzet chcialbym jej uzywac ale kiedy ja chcem a nie ze caly czas i tylko akurat i wylacznie z tego wzgledu mi to nieodpowaida, a pozatym jak ktos wyzej napisal nie porzebuje aktualizacji codziennie wole samemu to zrobic co jakis czas;) a nawet jak nieuzywam tego bajeru to chcialbym go miec w zegrarku bo jestem takim gadzeciarzem tak to nazwijmy... a zegarek ma mi sluzyc glownie jako zegarek w pracy Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shado86 0 #10 Napisano 9 Stycznia 2010 a druga sprawa jak statek jest na srodku oceanu w przelocie z portu do portu to po co ma mi to chodzic caly czas i szukac prubowac sie polaczyc... wiec jak widzisz aktualizacja ciagla bez mozliwosci wylaczenia nie musi byc zawsze na plus:) przynajmniej nie dla kazdego:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #11 Napisano 9 Stycznia 2010 @Sylwek, nie jestem żadnym specjalnym maniakiem ani G-shocka, ani wavecaptora w szczególności. Dla mnie to zwykły zegarek roboczy. Używam go w sytuacjach kiedy można się spodziewać jakichś uderzeń, czy gwałtownych wstrząsów, szarpnięć itp (sport, rower, jakaś brudna robota etc..). Na co dzień noszę zegarki klasyczne, eleganckie, raczej mechaniczne, chętnie nakręcane... tak więc, jak widzisz, maniakiem dokładności nie jestem.Co do "kochania mechanizmu" G-shoka, to jakoś osobiście nie mam skłonności do zachwycania się kawałkiem mikroprocesora z przytwierdzonym rezonatorem kwarcowym, chociaż z wykształcenia jestem między innymi elektronikiem Dla mnie to jeszcze jeden zwykły staff elektroniczny, jakich pełno dookoła. Ma służyć człowiekowi i już. Jak się sfajczy, to się go bez żalu wyrzuca do kosza i kupuje następny. To tak jak bym się zachwycał pracą programatora w pralce albo w kuchence mikrofalowej @shado86, dla tego zegarka "próbować się połączyć" to normalna sprawa. Jeśli mu się nie uda połączyć, to się od tego nie zepsuje. On jest tak skonstruowany, że ma próbować i już. Nie widzę sensu wyłączać tej funkcji, tylko z tego powodu, że być może czasem mu się nie uda. Wyłączenie tej funkcji nie ma też żadnego praktycznego wpływu na zużycie baterii, czy też przedłużenie żywotności samego zegarka.Mam ten zegarek od iluś tam miesięcy i nie przypominam sobie choćby jednego dnia, w którym by się nie zsynchronizował. Za pierwszym razem próbuje gdzieś koło północy, jeśli mu się nie uda, to próbuje jeszcze 6 razy w ciągu doby. Zawsze za którymś razem mu się uda. I jest to jego zasr..ny obowiązek, próbować, próbować, próbować... po to został stworzony. Tak samo jak automatyczne wycieraczki w samochodzie są stworzone po to żeby czuwać non-stop. Guzik mnie to obchodzi, że jestem akurat np w Kaliforni w środku lata i nie ma żadnej nadziei na deszcz. Jeśli ktoś mi nagle chluśnie wiadrem wody na szybę, to wycieraczki mają zareagować w ułamku sekundy. Tak samo jest z abs-em i temu podobnymi rzeczami. Elektroniczny staff, ma służyć człowiekowi..Nawet gdyby założyć skrajną sytuację, że żyję w jakichś gorszych warunkach, i synchronizacja udaje się tylko raz na 5 dni (czyli raz na 30 prób ), to i tak odchyłka w ciągu tych pięciu dni wyniesie chyba mniej niż pół sekundy. Czyli praktycznie ten zegarek ZAWSZE chodzi idealnie (przynajmniej na terenie Europy), więc nie ma mowy żebym się spóźnił na autobus czy metro. To jakaś bezdura. Co do bezpieczeństwa na tankowcach, to nie znam się na tym, ale nie sądzę żeby w przypadku zegarka miało to jakieś znaczenie. Wavecaptor to nie jest komórka. On nie emituje żadnych fal. To jest tylko urządzenie odbiorcze. Odbiera tylko fale, które że tak powiem, i tak są w powietrzu. Po prostu działa tak jak zwykły odbiornik radiowy albo telewizor.No ale nie będę wnikał w przepisy bezpieczeństwa. Jeśli na tankowcu zabronione jest oglądanie telewizji, czy słuchanie radia, to może być również zabronione używanie wavecaptora. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Sarnowski 6 #12 Napisano 9 Stycznia 2010 Ten zegarek ma odbiornik,nie nadajnik.Tak jak radio samochodowe nie nadaje zadnych sygnalow,tylko je odbiera.To zupelnie inne sprawy i nie ma to zadnego znaczenia,jesli chcesz uzywac zegarek w samolocie czy na tankowcu.Te fale i tak juz tam sa, zegarek je tylko wylapuje (-;Z reszta moge Ci powiedziec,ze te fale sa tak znikomej energii,ze naprawde nie ma to znaczenia.To takie lekko paranoiczne zakazy (-; 0 Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku? - czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shado86 0 #13 Napisano 9 Stycznia 2010 Dobra Panowie mysle ze czas juz zakonczyc ten temat uzyskalem odpowiedz na nurtujace mnie pytanie i mozemy na tym zakonczyc ten post:) Mozna ustawic go w manual i to mnie interesowalo:) Nie ma sensu polemizowac nad przepisami i innymi dziwnymi rzeczami..tego swiata bo to temat rzeka.. A wiec zakupie ten zegarek. dzieki za odpowiedzi kazdy powiedzial co wiedzial i gra gitara. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sylwek 0 #14 Napisano 9 Stycznia 2010 0 G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shado86 0 #15 Napisano 9 Stycznia 2010 TikTac , a moim zdaniem co do tych samochodow i wycieraczek to masz racje to ma dzialac i sluzyc czlowiekowi tak jest, masz tam racje... ale czasem gdy ktos np. kupuje samochod z automatyczna skrzynia biegow to nie chce miec samego typowego automatu i zamawia do tego tiptronic, ze moze jezdzic automatem albo ustawic opcje zmiany biegow samemu manualnie np. lopatkami przy kierownicy ... Wiec sa tacy co wola sam automat i kupia auto z typowym automatem a sa tacy co wola i troche samemu popstrykac i zamowia ta druga opcje ..... Dobra Panowie to teraz zamykamy ten temat na powaznie:D Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach