Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Michall

Prośba o opinie - Atlantic Worldmaster Art Deco

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić automat w okolicach 1500 zł. Raczej coś klasycznego. Podoba mi sie ten zegarek: Atlantic Worldmaster 51751.41.60. Myślałem jeszcze o jakimś TISSOT (Tissot - Couturier Automatic (035.407.16.051.01). Poradźcie coś proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze napewno nie zegarek z mechanizmem Claro 888!Poszukaj coś z poczciwą Etą 2824 np.Tissot le Locle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze napewno nie zegarek z mechanizmem Claro 888!Poszukaj coś z poczciwą Etą 2824 np.Tissot le Locle.

Tissot le Locle niestety zupełnie mi się nie podoba. Natomiast CERTINA DS-1 jest bardzo ładna - ale cena 1990 to troche za dużo.

Co do Atlantica to jestem laikiem wiec może mnie oświecicie - na niektórych stronach podawane jest, że posiada właśnie mechanizm 2824-2 (25 kamieni), podczas gdy na innych pisze, że to 18 kamieniowy werk (nie wiem jaki) - to właśnie ten jest obecnie w większości polskich sklepów?

A tak ogólnie dlaczego ETA jest lepsza od Claro?

Dzięki za pomoc z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja :)

Atlantic do tej pory montował ETY, niestety Swatch Group (właściciel tej marki) "przykręcił kurek" dla producentów niezależnych i zaczęły się problemy z dostępnością. Dlatego m.in. Atlantic zaczął montować w niektórych modelach mechanizmy Claro. Więc czasami można spotkać Worldmastera z jednym, czasem z drugim (zależy, z jakiej partii).

Mechanizm Claro jest mechanizmem z pochodzenia chińskim (Sea-Gull jakiś tam), jedynie składanym w Szwajcarii, nieco lepiej wykonanym od oryginału (ktoś rozłożył na części składowe i dawał porównanie w sieci). Chodzą słuchy, że to dobry mechanizm.

Trudno obiektywnie porównać dwa mechanizmy - na tej półce więcej zależy chyba od wyregulowania przez producenta zegarka i późniejszej opieki nad nim, niż od samego mechanizmu. Gdybym miał wybór brałbym ETĘ mimo wszystko, ale jak nie miałbym wyboru, a zegarek by mi się podobał - nie miałbym problemu z Claro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Zaczynam się powoli zastanawiać nad zwiększeniem budżetu i Certiną DS-1. Macie jeszcze jakies propozycje (klasyczno - sportowy, automat, czarna tarcza)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Zaczynam się powoli zastanawiać nad zwiększeniem budżetu i Certiną DS-1. Macie jeszcze jakies propozycje (klasyczno - sportowy, automat, czarna tarcza)?

Zobasz ofertę kol.TIK TAK na Allegro konkretnie markę Davosa.Fajna nie oklepana marka i jest kilka w licytacji i kup teraz a pewnie przy kontakcie z ww kolegą zaproponuje Ci coś w Twoim budżetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świeżo po zakupie pięknej czarnej DS-1 na pasku :rolleyes: Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.