langolier 0 #76 Napisano 4 Lutego 2016 Witamkupiłem zegarek z mechanizmem 7S26B z 6 lat temu (przed Lorusem) bo "od zawsze" chciałem mieć porządny automat.Niestety także "od zawsze" śpieszy mi się on 10 sekund/dobę - tak było 4 lata temu jak go włożyłem do szuflady i tak jest teraz jak uruchomiłem go jako zastępczego za Lorusa.Dodam jeszcze, że powyższe odchylenie jest zaobserwowane w ciągu dnia, podczas normalnego noszenia zegarka (od rana, powiedzmy 8:00 do 22:00, kiedy porównuję jego wskazania z wzorcem czasu). Byłem w punkcie w Łodzi polecanym przez Seiko ale pani powiedziała mi, że "Deus ex machina", czyli w wolnym tłumaczeniu "mechaniczny zegarek ma swoje narowy i nigdy kwarcowym nie będzie".Powiedziałem OK, rozumiem, ale czemu ów "Deux" działa tylko w jedną stronę, tzn. tylko przyśpiesza ? Zrozumiałbym jakby raz przyspieszył 10sekund, potem zwolnił 15 sekund, potem znów przyspieszył 20 sekund - wówczas dokładność wskazań oscylowała by zawsze wokół "idealnej". A tak.... ma raz na tydzień ręcznie poprawiać jego wskazania ? Coś tu chyba nie tak...Pani tylko wzruszyła ramionami i spojrzała na mnie z politowaniem. Czy to jedyna możliwa odpowiedź na moje wątpliwości ? Czego można od tego mechanizmu oczekiwać ? Da się go lepiej wyregulować ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek16 49 #77 Napisano 4 Lutego 2016 Ogólnie nie masz powodu do narzekania. Chodź to rzeczywiście może się wydawać dużo to jednak to jest zaledwie minuta na tydzień. Dla mnie zegarek mechaniczny/automatyczny to coś pomiędzy biżuterią a "zegarkiem - odmierzaczem czasu" ;-)Zegarki które gwarantują lepszą prezycję, czyli posiadające certyfikat COSC kosztują, jak sądzę 10k+. Mam jedną dobrą radę która się sprawdza chyba każdemu z właścicieli 7S26 - sprawdź odchyłkę w ciągu nocy w każdej pozycji - tzn na deklu, deklem do góry, na koronce, koronką do góry i sprawdź to po kilka razy - wyniki zapisuj. Bardzo prawdopodobne że znajdziesz taką pozycję odkładania w której odchyłka dobowa będzie znacznie lepsza! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4918 #78 Napisano 4 Lutego 2016 Langolier - jeśli by było tak ja Ty sobie życzysz to y znaczyło, że trafiłeś na złom. Stała, niewielka odchyłka jaką ma twój zegarek to bardzo dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
langolier 0 #79 Napisano 7 Lutego 2016 Niestety wraz z upływem czasu noszenia dokładność zaczęła jeszcze bardziej spadać (większa odchyłka dobowa). Zegarek sprawdzony przez fachowca. Niestety wyniki sprawiły, że jedyną drogą byłaby gruntowny remont, niestety w cenie zbliżonej do nowego zegarka… Ponieważ zaś uruchomiłem jednocześnie Lorusa, Seiko wraca do szuflady jako wieczna rezerwa…. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach