Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

miras

7s26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kupiłem zegarek z mechanizmem 7S26B z 6 lat temu (przed Lorusem) bo "od zawsze" chciałem mieć porządny automat.

Niestety także "od zawsze" śpieszy mi się on 10 sekund/dobę - tak było 4 lata temu jak go włożyłem do szuflady i tak jest teraz jak uruchomiłem go jako zastępczego za Lorusa.

Dodam jeszcze, że powyższe odchylenie jest zaobserwowane w ciągu dnia, podczas normalnego noszenia zegarka (od rana, powiedzmy 8:00 do 22:00, kiedy porównuję jego wskazania z wzorcem czasu).

Byłem w punkcie w Łodzi polecanym przez Seiko ale pani powiedziała mi, że "Deus ex machina", czyli w wolnym tłumaczeniu "mechaniczny zegarek ma swoje narowy i nigdy kwarcowym nie będzie".

Powiedziałem OK, rozumiem, ale czemu ów "Deux" działa tylko w jedną stronę, tzn. tylko przyśpiesza ? Zrozumiałbym jakby raz przyspieszył 10sekund, potem zwolnił 15 sekund, potem znów przyspieszył 20 sekund - wówczas dokładność wskazań oscylowała by zawsze wokół "idealnej". A tak.... ma raz na tydzień ręcznie poprawiać jego wskazania ? Coś tu chyba nie tak...

Pani tylko wzruszyła ramionami i spojrzała na mnie z politowaniem.

Czy to jedyna możliwa odpowiedź na moje wątpliwości ? Czego można od tego mechanizmu oczekiwać ? Da się go lepiej wyregulować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie nie masz powodu do narzekania. Chodź to rzeczywiście może się wydawać dużo to jednak to jest zaledwie minuta na tydzień. 

Dla mnie zegarek mechaniczny/automatyczny to coś pomiędzy biżuterią a "zegarkiem - odmierzaczem czasu" ;-)

Zegarki które gwarantują lepszą prezycję, czyli posiadające certyfikat COSC kosztują, jak sądzę 10k+. 

Mam jedną dobrą radę która się sprawdza chyba każdemu z właścicieli 7S26 - sprawdź odchyłkę w ciągu nocy w każdej pozycji - tzn na deklu, deklem do góry, na koronce, koronką do góry i sprawdź to po kilka razy - wyniki zapisuj. Bardzo prawdopodobne że znajdziesz taką pozycję odkładania w której odchyłka dobowa będzie znacznie lepsza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Langolier - jeśli by było tak ja Ty sobie życzysz to y znaczyło, że trafiłeś na złom. Stała, niewielka odchyłka jaką ma twój zegarek to bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wraz z upływem czasu noszenia dokładność zaczęła jeszcze bardziej spadać (większa odchyłka dobowa).

Zegarek sprawdzony przez fachowca.

Niestety wyniki sprawiły, że jedyną drogą byłaby gruntowny remont, niestety w cenie zbliżonej do nowego zegarka… :(

Ponieważ zaś uruchomiłem jednocześnie Lorusa, Seiko wraca do szuflady jako wieczna rezerwa….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.