Deruteze 0 #1 Napisano 23 Lutego 2010 Witajcie.Na wstępie proszę o wyrozumiałość zwłaszcza zegarmistrzów i tych, którzy się znają na nazewnictwie fachowym. Moja znajoma postanowiła po rozpadzie jej małżeństwa sprzedać zegar, który był oczkiem w głowie jej męża. Po wielu perypetiach i dziwnych zdarzeniach informacja o sprzedaży trafiła do minie. Wahałem się zastanawiałem i postanowiłem ten zegar kupić zawsze będzie można go sprzedać tak myślę??.Moja prośba co to za zegar z jakiego pochodzi okresu oraz jaka może przedstawiać wartość?.? Bardzo bym prosił któregoś z bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w zamieszczeniu fotografii. Jeśli można prosić. Zegar na tarczy ma napis ? Cempus Fugit? na mechanizmie tylko mała cyferka ?110 ? skrzynia w jednym kawałku o wysokości 2,5 metra z korona obficie zdobiona.Czy ktoś mógłby mi pomóc? EDIT: Napisz na priv... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zel Gadis 4 #2 Napisano 23 Lutego 2010 Niejako nie w temacie...Chyba zamiast:? Cempus Fugit?-Tempus fugit:-) Tempus fugit - aeternitas manet - Czas ucieka ,wieczność trwa 0 "Billy: -I'm scared Poncho. Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man. Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #3 Napisano 23 Lutego 2010 Przysłowie łacińskie jest mi znane, ale na tarczy raczej widzę C nie T. No chyba, że tak napisali T EDIT: Napisz na priv... Repetitio mater docentorum est 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 24 Lutego 2010 No nie powiem, ładny. Napis Tempus Fugit budzi złe skojarzenia, bo o ile był popularny na XVIII wiecznych zegarach, to później masowo pojawił się znowu dopiero na chińskich "prawiezegarach". Ten wygląda z formy skrzyni i tarczy na zegar w stylu angielskim (eklektyzm z przewagą renesansu i dodatkami egipskimi). Mechanizm zaś, o cechach konstrukcji przypominających raczej wiedeńskie linkowe wygląda na niemiecki (podana długość wahadła była raczej specjalnością wyrobów tej nacji). Śruby łączące płyty sugerują jakieś przebyte poważniejsze naprawy "modyfikacje". Pojedyncze bicie w spiralny gong, wyposażony w mechanizm wzmacniający (to też niemiecki wymysł, opatentowany) wskazuje na sam początek XX wieku. Czy "trade mark" dotyczy właśnie konstrukcji gongu czy też loga na jego podstawie widniejącego nie wiem. Czy należy tam się dopatrywać SX czy też XS - a jeśli tak, to co to znaczy - też nie wiem... Nasuwają się pewne wątpliwości co do tego, czy jest to komplet - chodzi mi o przesunięte w bok umocowanie gongu - ale to nic pewnego. A wartość ? Skrzynia podbija (aczkolwiek zdjęcia nie pokazują mimo formatu zbyt dobrze jej stanu), mechanizm z pojedynczym biciem obniża, każdy niemal chciałby co najmniej donośne bim - bam usłyszeć... 4 - 5 tysięcy ? Więcej ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #5 Napisano 24 Lutego 2010 Wilkie dzięki kolego! Bardzo dziękuje za wskazówki, sugestie. Ja myślałem o okresie miedzywojennym, lata dwudzieste za zegar zapłaciłem 2 tys jak rozumiem nie przepłaciłem? Pozdrawiam serdecznie z Elblaga. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 24 Lutego 2010 Lat 20-tych nie da się wykluczyć, sporo firm było bardzo konserwatywnych w swoich konstrukcjach. Cena niezła. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #7 Napisano 24 Lutego 2010 Wielkie dzieki za udzieloną mi pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #8 Napisano 25 Lutego 2010 W zyciu bym takiego zegara nie zostawil Bylej.Dajcie jeszcze zdjecie calosci, jakie wahodlo i odwazniki.2 tys - jak darmo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #9 Napisano 14 Marca 2010 Koledzy chętnie sprzedam za 2.8 tys. więcej na telefon lub mail. MOD EDIT. A to już trochę nieregulaminowo. Od takich propozycji jest dział sprzedam....PS. Ja bym , opierając się na tych zdjęciach (które nb sam wkleiłem), raczej nie kupił tego zegara w tej cenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #10 Napisano 19 Marca 2010 B ardzo przepraszam! Zrobiłem to zupełnie nieświadomie i impulsywnie. Przepraszam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deruteze 0 #11 Napisano 2 Maja 2010 Witajcie! Chciałem tylko dodać, że w dziale sprzedaż dałem oferte sprzedazy tego zegara za 2 300 zł. Moze ktoś go zechce lub będzie potrzebował u mnie nie ma miejsca. zegar po czyszczeniu i przegladzie. Pozdrawiam, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach