Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cytochrom

Hamilton Bomb Timer 1942 mit czy prawda

Rekomendowane odpowiedzi

post-514-0-16213000-1331338863.jpg<

post-514-0-56890700-1331338859.jpg

post-514-0-06659200-1331338861.jpg

post-514-0-20291700-1331338862.jpg

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Mechanizm bardzo przypomina niemieckiego puwa 500,jedynie mostki maja inny ksztalt lecz rozlozenie elementow jest niemalze identyczne. Jezeli niemcy w walce uzywali roznego rodzaju bomberuhrow i innych wynalazkow to czemu nie mieli by robic tego inni.Zapewne lecial na akcje z mniej doswiadczonymi strzelcami no ale zeby to do konca stwierdzic trzeba by znalezc kogos kto z takim czyms lecial ;),w kazdym badz razie prawdopodobienstwo jest duze ze tak, a brak incabloca moze jedynie potwierdzic ze przeznaczenie zegarka bylo chociazby do samolotu( w tym wypadku karabinu pokladowego).

Swietnny zegarek

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki kaido2 - poniekad efekt twego zlego wplywu:)

z kilku dyskusji dowiedzialem sie iz zalozeniem projektu mialo byc mierzenie czasu od zrzutu do eksplozji bomby i po to Hamilton go robil na bazie dosc niezwodnego werku, generalnie podczas 2 wojny sw. w usa hamilton byl glownym dostawca zegarkow wojskowych - tuz przed wojna troszke zlecen dostal elgin - glownie na chronometry pokladowe ale sie nie wywiazal na czas co zostalo wykorzystane przez Hamiltona,

Ja najpierw widzialem koperte od tego zegarka - wprawila znajomego zegarmistrza w taki stan uniesienia ze sie sam zaczalem zastanawiac:) potem juz bylo z gorki.

Oficerowie lotnistwa dostwali bardzo czesto Longinesy lindbergi - wersje 42-45mm w stali ale to inny okres - przed ww2 - widzialem na zywo niestety nie udalo mi sie wynegocjowac dobrej ceny ale moze kiedys sie uda.

W kazdym razie pozdrawiam serdecznie

R

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Wiem,mam zly wplyw na wiele osob ;)

Do podobnego celu sluzyly niemieckie bomberuhry(byly tez wersje w kamerach-Hanhart,Junghans).Zasada pomiaru taka sama jak w tym wypadku.Zrzut bomki wraz ze startem stopera i eksplozja stop.Oprocz pomiaru czasu mogl sluzyc do pomiaru odleglosci miedzy celem a samolotem(blysk eksplozji bomki-start stopera,huk eksplozji-stop stopera,odczyt w sekundach= odleglosc celu) z takiego malego zegareczka trudno to odczytac,zapewne stosowano wieksze i dokladniejsze przyzady.

Zgadza sie, glownym dostawca byl Hamilton.Widzialem jeszcze wojskowe Walthamy i Bulovy z 2WS,ale to tylko nareczne sluzbowe(ze skomplikowanymi przyzadami sie nie spotkalem)i tych jest mniej jak Hamiltonow.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje fajnego sikorka.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie podczas 2 wojny sw. w usa hamilton byl glownym dostawca zegarkow wojskowych - tuz przed wojna troszke zlecen dostal elgin - glownie na chronometry pokladowe ale sie nie wywiazal na czas co zostalo wykorzystane przez Hamiltona,

Do tej pory jedyny zegarek Hamiltona, który kojarzył mi się z wojskiem to był znakomity kaliber 22, chronometr używany przez US-Nawy

post-859-0-55080400-1331338894.jpg

post-859-0-82486400-1331338895.jpg

Musze się rozejrzeć. ;)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.