Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carbolymer

Otwarcie i odparowanie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż posiadam zegarek Q&Q Superior (niestety nie mam podanego dokładnego modelu).

Ma dziwną tendencję do zaparowania. Kiedyś zaparował mi, oddałem go na gwarancję i od tamtego czasu zdarza się to sporadycznie. Wielokrotne wizyty u zegarmistrza nie pomagały.

Wygląda to tak:

http://i39.tinypic.com/11l2ycg.jpg

http://i43.tinypic.com/2r6ljqo.jpg

Mam pytanie, jak mogę go otworzyć? Chociażby rozszczelnić, żeby umożliwić ucieczkę parze wodnej? Koperta nie otwiera się (brak wyszczerbienia). Pokrętło się też nie wyciąga (nie próbowałem na siłę, zapewne skończyło by się uszkodzeniem zegarka).

Prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki, sugestie.

Pozdrawiam. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dekiel tylny próbowałeś odkręcać? albo lepiej nie jak nie masz narzędzi to porysujesz dekiel. Extramalnie można nożyczkami albo szczypcami z gumowymi czubkami (ja taki patent wymyśliłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Podejrzewam, że to z powodu nieszczelności na wałku i koronce (pokrętle) dochodzi do zaparowania zegarka. Na zdjęciu szczególnie tam widać kondensację. Przyczyn może być wiele. Nie sądzę jednak by koperta była szczelna a kondensat brał się powietrza zamkniętego w czasie produkcji. Tak czy owak czeka cię otwarcie koperty. Jeśli nie masz czym go otworzyć oddaj zegarek do zegarmistrza. Dobre do osuszania mechanizmów są saszetki dodawane w tym celu do pudeł ze sprzętem elektronicznym. Jeśli takową zachowałeś to wrzuć ją do słoika z zegarkiem i zakręć go. Niech postoi minimum przez noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel jest odkręcany. Można go odkręcić i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu do czasu aż wilgoć odparuje.

Ale jeśli nie masz narzędzi to raczej nie próbuj samodzielnie.

Nie pływaj w nim, nie jest jak widać wodoszczelny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No narzędzi niestety nie mam. Zegarek rozszczelnił się zapewne podczas mycia rąk, i ta para wodna nie schodzi sama. (no raz po 3 tyg. samoistnie zeszła). Próbowałem grzać zegarek, chować w zamrażalce, nie pomaga. Docelowo rozwiązało by problem rozszczelnienie go, jakoś już bym się pozbył pary wodnej, ale nie mam pomysłu jak to zrobić. Próbowałem wysuwać pokrętło, ale nie da rady. Mówicie odkręcić? Nie wydaje mi sie żeby koperta była otwieralna, zegarek był 3x u zegarmistrza i brak jakichkolwiek zarysowań albo śladów po otwarciu w rowkach na niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na deklu koperty masz takie nacięcia ,służą one do otwierania (odkręcania właścowie) dekla specjalnym kluczem.

Domowym sposobem można to zrobić suwmiarką uważając aby nie porysować dekielka...to nic trudnego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj na gwarancji zegarek jest wodoszczelny 5 bar a w gwarancji wyraznie zaznaczone ze mozna pod prysznic itp.jesli Centralny Serwis wykona 3 istotne naprawy a produkt nadal bedzie wykazywal wady to przysluguje prawo wymiany produktu na nowy wolny od wad.

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.