elmojo 0 #1 Napisano 21 Marca 2010 WitamMoże za chwilę mnie wyśmiejecie, ale proszę niech mnie ktoś oświeci jak jest różnica pomiędzy dwuwagowym a trzywagowym zegarem?? I ogólnie, o co chodzi z tym dwu i trzywagowym-są wahadła to wiem,ale co dalej?Chcę sobie kupić taki ładny zegar i dobrze by było coś o nich wiedzieć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 21 Marca 2010 2 wagi - zegar bije pół godziny i pełna godzinę3 wagi - w przypadku zegarów z napędem linkowym - zwykle zegar wybija kwadrans (1-2-3-4 razy) a po nim miniona godzinę (albo odwrotnie we francuskim systemie wybijania). W zegarach z napedem łańcuchowym - zegar wybija zwykle coraz dłuższe fragmenty melodii (kolejno 4 - 8 - 12 i 16 taktów) - oraz po czwartym kwadransie godzinę. Ten system jest przyjemniejszy dla ucha - ale mniej praktyczny, kiedy nie ma możliwości zobaczenia godziny. Tak czy inaczej - 2 i 3 waga napędzają mechanizm bicia. W zegarach linkowych (do połowy XIX wieku i współcześnie) często pozostawiano obciążnik do napędu mechanizmu chodu (równomierniejsza siła napędu) a mechanizm bicia napędzają sprężyny (większy "moment obrotowy"). Zegary kwadransowe są droższe a ich naprawa jest bardziej skomplikowana - to też należy brać pod uwagę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach