Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

puma

Brak rezerwy chodu w Delbanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem Delbanę-automata.W dzień zegarek chodzi, ale gdy go odłożę na noc rano zegarek nie chodzi. W trakcie nakręcania zauważyłem, że nie ma charakterystycznego tyrkotania i koronka nie okręca się tak lekko jak powinna (mam drugą delbanę z tym samym mechanizmem, więc mogłem porównać).Pomyślałem, że zegarek jest zabrudzony i po wyczyszczeniu będzie OK.Niestety zapłaciłem 120 zł koronka obraca się lżej, ale zegarek w nocy przestaje chodzić.Po zgłoszeniu reklamacji zegarmistrz powiedział abym na noc go nakręcał.Ta metoda się sprawdza, ale myślę, że po całym dniu noszenia na ręce powinien się na tyle nakręcić, aby noc spokojnie przechodził.

Co może być nie tak - sprężyna, ale wtedy by nie nakręcał się wcale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy po porządnym nakreceniu chodzi dobę. Wiem, że automaty nie lubią nakręcania, ale raz mu nie zaszkodzi - nakręć go tak, zeby co jakiś czas podczas nakręcania dało się słyszeć kliknięcie przeskakujacej sprężyny (jest inne niż normalne klikania zapadki). Jeśli tak, to sprężyna dobra, a automat nie działa (lub za mało machasz, ale jak druga jest ok, to pewnie nie), jeśli nie przechodzi doby, to najprawdopodobniej coś jest nie tak ze spreżyną lub smarowaniem ścianki bębna. A zegarmistrza, który ma tylko taką rade, żeby pomiomo noszenia cały dzień nakręcać na noc - radzę omijać.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje jeszcze taka mozliwosc,ze zegarek nie posiada calej sprezyny.Sprezyna pekla usunieto pekniety kawalek i wlozono to co pozostalo,wowczas sprezyna bedzie krotsza a co sie z tm wiaze chod zegarka bedzie krotszy.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Mysle ze brakuje jednej zebatki z przekladni naciagu automatu,rotor sie obraca, ale nie nakreca zegarka i nie slychac przeskoku zapadki. Ta zebatke latwo zgubic przy demontazu mechanizmu. Spytaj sie majstra czy byla ona jak rozbieral automat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w ogóle rotor słyszysz że pracuje ? ?

Mam starego roamer i on też nie dokręcał się do końca bo rotor haczył się !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Próbowałem nakręcić do końca ale nie ma takiej możliwości. Kręciłem dość długo i nie poczułem oporu jaki występuje w zegarkach z naciągiem ręcznym, ale to jest chyba normalne ponieważ w innym zegarku z tym samym mechanizmem jest podobnie (nie jestem fachowcem ale jest to chyba mechanizm Felsy F 690 z napisami na wahadle Bidynator).

Może mój opis cokolwiek laika pomoże w diagnozie:

W trakcie ręcznego nakręcania zębatka do której jest przymocowana zapadka obraca się ale obok niej powyżej jest drugie mniejsze koło zębate, które w sposób nie regularny co jakiś czas również się obraca ( podczas nakręcania).

W drugim zegarku takiej sytuacji nie ma.W trakcie nakręcania obraca się tylko jedno koło zębate te z zapadką.

Dziękuję bardzo za dotychczasowe podpowiedzi.

puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda zatem na to, że coś ma z automatem, trzeba znaleźć zegarmistrza, ktory zna ten mechanizm i wie o co chodzi. Oporu nie poczujesz, bo sprężyna w automatach po nakreceniu do końca przeskakuje, zeby nie dało się dokręcić do oporu.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.