Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

herring23

Valjoux 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Co myslicie o tym mechanizmie a konkretnie tykajacym w Zeno??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry mechanizm (chronograf) stanowiący bazę do wielu komplikacji, łatwy w serwisowaniu w sensie,że bardzo powszechny. Rotor nakręca mechanizm tylko przy ruchu w jednym kierunku stąd może mniej wydajny naciąg. Stosowany przez wiele firm - nawet przez te ze szczytu piramid prestiżu, stąd ceny zegarków z tym mechanizmem wahają się od około 2tyś zł do kilkudziesięciu tyś zł.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A model Zeno Magellano?? Wie ktos COs wiecej o nim?>??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ladny,a Zeno robi solidne zegarki.Valjoux 7750 jest bardzo dobrym i cenionym mechanizmem,stosowanym np.w Breitlingach.Nie masz sie czego obawiac,jesli sie podoba to bierz (-;

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich:)

Nie chcę zakładac nowego wątku. Czy znawcy tematu i mechanizmu Valjoux 7750 mogą mi powiedzieć, czy to normalne, że po szybkim ruchu ręką, rotor przez parę sekund szybko się kręci w jedną stronę? Gdy macham zegarkiem to mam wrażenie, że rotor ma mikro luzy, ale z drugiej strony nie może być mocno dokręcony, bo wiadomo, żę nie kręciłby się. Mam od 3 dni nowego Tissota z tym mechanizmem i trochę się martwię, że coś jest nie tak :) Zastanawiam się też czy gdy rotor kręci się właśnie długo w drugą stronę, to czy przypadkiem nie odkęca sprężyny? :rolleyes: Będę wdzięczny za pomoc i wyjaśnienia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne :rolleyes: Zauważ, że masz zapewne rotor na 1/3 koła, który nabiera samonapędu przy ruchu ręką, przez co jego masa (jak i kształt) okręca go jeszcze kika razy. Gdyby rotor był np na 1/2 koła lub trochę ponad to rozkład masy uniemożliwiał by taką sytuację. Nie ma się co przejmować. Ja mam ten mechanizm w Certinie i to tak jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VJ 7750 ma jednostronny mechanizm naciągu, czyli w jedną stronę - nakręcając, wahnik skacze dość leniwie, w drugą stronę kręci się na luzie, często kręcąc się jak - jak to powiedzieć poprawnie politycznie?- jak Izraelita po pustym sklepie.

Często wpada w charakterystyczne drgania - no po prostu żyrokompas na ręku. Nic mu się nie dzieje, nie odkręca sprężyny - tak ma być.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VJ 7750 ma jednostronny mechanizm naciągu, czyli w jedną stronę - nakręcając, wahnik skacze dość leniwie, w drugą stronę kręci się na luzie, często kręcąc się jak - jak to powiedzieć poprawnie politycznie?- jak Izraelita po pustym sklepie.

Często wpada w charakterystyczne drgania - no po prostu żyrokompas na ręku. Nic mu się nie dzieje, nie odkręca sprężyny - tak ma być.

Pozdrawiam,

Jesteś pewien, że w jedną stronę? Mi się wydaje, że w obie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że w jedną stronę? Mi się wydaje, że w obie...

Bardzo jestem pewien. Nakręca się w prawo - zgodnie z ruchem wskazówek zegarka, 800 obrotów.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie zgadza, mój fachowy kolega potwierdził tę informację ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten werk w brajtku i nie jest taki głośny jak w zegarkach ,które miałem wcześniej.Ponoć breitling modyfikuje w jakimś stopniu mechanizm ,ale nie wiem czy to prawda,optycznie łożysko wahlika wygląda inaczej niż w standardzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie czy któryś z producentów w 7750 wykorzystuje takie rozwiązanie w mocowaniu rotora?

dynamiccal1108.jpg

Ponoć znacznie ogranicza głośność pracy, natomiast nigdzie nie widziałem żeby takie stosowano? Miałem TH Monaco z tym właśnie mocowaniem i chodził tak, że jak przyłożyłem ucho słyszałem tylko słabiutkie bzyczenie. W innych jakich miałem zawsze było głośniej (standardowe mocowania).

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mocowanie typowe dla ety2892...VJ stosuje mniej estetyczną wersję mocowania rotoru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.