Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

cyrys1

Atlantic Seahunter - jak wymienić baterię

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak powyzej. Mam Atlantica Seahuntera o wodoszczelnosci do 3 atmosfer i jestem prawie pewien ze jest to model 70345.41.21 Dostałem uzywany, lecz problem w tym ze bateria jest wyczerpana i nie wiem jak otworzyc dekiel. Dekiel jest ogolnie dookola rowny i jest bardzo szczelnie domkniety do reszty zegarka, wiec nie moglem go podwazyc. Jedynie na obwodzie dekla jest wypustka dlugosci ok. 5mm. Myslalem ze za pomoca tej wypustki mozna odkrecic dekiel, ale probowalem z calych sil i nie moglem tego otworzyc.

Prosze o pomoc.

Ps. Czy jak otworze dekiel to zegarek straci wodoszczelnosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Tak jak powyzej. Mam Atlantica Seahuntera o wodoszczelnosci do 3 atmosfer i jestem prawie pewien ze jest to model 70345.41.21 Dostałem uzywany, lecz problem w tym ze bateria jest wyczerpana i nie wiem jak otworzyc dekiel. Dekiel jest ogolnie dookola rowny i jest bardzo szczelnie domkniety do reszty zegarka, wiec nie moglem go podwazyc. Jedynie na obwodzie dekla jest wypustka dlugosci ok. 5mm. Myslalem ze za pomoca tej wypustki mozna odkrecic dekiel, ale probowalem z calych sil i nie moglem tego otworzyc.

Prosze o pomoc.

Bez zdjęcia dekielka trudno orzec czy się go otwiera czy też odkręca. Chyba, że ktoś na forum już to robił. Jeśli chodzi o szczelność to jest spory problem.

Zwykle oprócz samej uszczelki jest jeszcze nałożony smar doszczelniający. Samo dokładne zamknięcie dekielka wciskanego przy takiej wodoszczelności

wymaga małej prasy. Ręcznie nie bardzo da się to zrobić.

Skoro nie możesz zrobić tego sam to pozostaje ci albo szuflada albo zegarmistrz. Byle dobry! Widzałem Seiko Chronograf z uszkodzonym piezo bowiem

zegarmistrz dysponował podobno jedynie narzędziami do Perfecta i nie miał prasy więc wciskał dekielek gdy zegarek leżał na szmatce by nie uszkodzić

szkiełka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie chyba jedynie (byly) posiadacz bedzie mogl pomoc. Ale i tak dziekuje. A co do tej szczelnosci to nie jest mi to potrzebne do jakiegos nurkowania na 30m, tylko po prostu jak np. wloze reke do wiadra to zeby nic sie nie stalo, albo nie parowal potem.

Bardzo prosze o pomoc i kolejne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...................

Zdecydowanie straci. Przywrócisz wodoszczelność zamykając dekiel. :)

A na poważnie to daj zdjęcie dekielka z tą wypustką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co dowiedzialem sie od uzytkownikow allegro sprzedajacych podobne modele:

Wymiana baterii jest prosta ale proponuję ja powierzyć specjalistycznemu zakładowi zegarmistrzowskiemu. Dekiel jest zatrzaskowy czasami potrzeba urzyc prasy w celu zamknięcia zegarka.

zegarek otwiera się poprzez podważenie nożykiem w specjalnym miejscu. Sama wymiana wymaga również zachowania pewnej ostrożności. Największy problem jest z zamknięciem. Stosuje się do tego prasę zegarmistrzowską.

Dlatego całą procedurę nie wyjaśniam dokładnie, zaleca się wizytę w zakładzie zegarmistrzowskim.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ps. Ritter jestes z babilonu kolo lipska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co dowiedzialem sie od uzytkownikow allegro sprzedajacych podobne modele:

............ Dekiel jest zatrzaskowy czasami potrzeba użyć prasy w celu zamknięcia zegarka.

zegarek otwiera się poprzez podważenie nożykiem w specjalnym miejscu. Sama wymiana wymaga również zachowania pewnej ostrożności. Największy problem jest z zamknięciem. Stosuje się do tego prasę zegarmistrzowską.

.................

Nic dodać, nic ująć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko ja jestem wlasnie typem czlowieka ktory nie lubi placic za cos co moze zrobic sam. Dlatego chce sie upewnic czy nie da sie tego zrobic domowymi sposobami (mysle ze otwarcie nozykiem nie bedzie juz tak duzym probleme, bo podejrzewam, ze ta wypustka to wlasnie jest "specjalne miejsce") tym bardziej ze w lipsku nie ma zegarmistrza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko ja jestem wlasnie typem czlowieka ktory nie lubi placic za cos co moze zrobic sam. Dlatego chce sie upewnic czy nie da sie tego zrobic domowymi sposobami (mysle ze otwarcie nozykiem nie bedzie juz tak duzym probleme, bo podejrzewam, ze ta wypustka to wlasnie jest "specjalne miejsce") tym bardziej ze w lipsku nie ma zegarmistrza...

Popieram, bo też tak mam.

Z otwarciem nie będzie problemu, trzeba podważać właśnie tę wypustkę.

Przed zamknięciem oczyścić dekielek i krawędzie koperty (tak by ewentualne zanieczyszczenia nie dostały się do wnętrza zegarka), dobrze jest posmarować uszczelkę (w tym modelu jest chyba O-ring) bardzo małą ilością smaru silikonowego.

Problem może być z zamknięciem. Bywa, że taki dekielek trudno wcisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad moge taki smar wziac i ile kosztuje, albo czym moge go zastapic? I jesli nie bede mogl domknac dekla to co mam zrobic? Bo nie chcialbym uszkodzic zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad moge taki smar wziac i ile kosztuje, albo czym moge go zastapic? I jesli nie bede mogl domknac dekla to co mam zrobic? Bo nie chcialbym uszkodzic zegarka.

http://www.cekaus.pl/product_info.php/info/p112_Smar-silikonowy.html

Smar ma być bezbarwny i przezroczysty bez żadnych napełniaczy (z napełniaczami jest biały).

Raczej nieczym nie zastępuj. Zwłaszcza żadnymi olejami schnącymi ani produktami degradującymi gumę.

Praska jest najlepszym rozwiązaniem. Ja sobie radzę bez praski.

Przede wszystkim nie można wywierać punktowego nacisku na dekielek w środku - może powstać zagłębienie, nacisk należy rozłożyć na całą powierzchnię dekielka.

Do szkiełka te same uwagi. Można skruszyć od nacisku. Najlepiej dociskać samą kopertę i dekielek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Otworzylem, ale nie moge zamknac. Twoje rady co do tego na pewno mi sie przydadza, ale czy moglbys podac jakies konkrety? W jaki sposob zamknac, zeby niczego nie zepsuc? Bylbym bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Otworzylem, ale nie moge zamknac. Twoje rady co do tego na pewno mi sie przydadza, ale czy moglbys podac jakies konkrety? W jaki sposob zamknac, zeby niczego nie zepsuc? Bylbym bardzo wdzieczny.

Dekielek i szkiełko są płaskie ? Jeśli tak, to ściśnij między dwoma płaskimi (!!!) i gładkimi (!!!) klockami drewnianymi. Robisz to na własne ryzyko. Między klocki a zegarek podłóż chusteczkę higieniczną dla zapobiegnięcia ewentualnym zarysowaniom. Od strony dekielka klocek nie może się opierać na uszach koperty, ma dociskać dekielek.

Nie zapomnij przed zamknięciem wymienić baterii <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowiac, ze robie to na wlasne ryzyko, to co masz na mysli, ze co moze sie stac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowiac, ze robie to na wlasne ryzyko, to co masz na mysli, ze co moze sie stac?

Odkształcenie dekla, skruszenie szkiełka.

Przy małej odległości dekla od mechanizmu wgnieciony w środkowej części dekielek wciska mechanizm w kierunku szkiełka (autentyk - w Poljocie oś wskazówek w plastikowym szkiełku zrobiła wgłębienie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. A da sie wymienic samo szkielko? Jesli tak to ile ono kosztuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. A da sie wymienic samo szkielko? Jesli tak to ile ono kosztuje?

Oczywiście. Z wymianą myślę że 20-30 zł, chyba że szafirowe, wtedy drożej.

O cenę pytaj w zakładzie zegarmistrzowskim.

Jeśli będziesz ściskał między klockami nic nie powinno się stać. Zamiast praski możesz zastosować imadło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały ten temat powinien raczej być w kąciku zegarmistrzowskim, może mod przeniesie we właściwe miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies wyczytalem na forum, ze do zegarkow nie powinno sie wkladac baterii alkalicznych. Moglby ktos wytlumaczyc o co chodzi, bo u mnie w miescie tylko takie znalazlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies wyczytalem na forum, ze do zegarkow nie powinno sie wkladac baterii alkalicznych. Moglby ktos wytlumaczyc o co chodzi, bo u mnie w miescie tylko takie znalazlem.

Sprawdź to co napiszę, bo mi się nie chce i daj na forum informację zwrotną.

Ogniwa alkaliczne mają mniejszą pojemność, przebieg krzywej rozładowania jest bardziej stromy (zaraz ktoś napisze, że mniej stałe napięcie podczas rozładowania - no ale miłośnik zegarków nie musi być miłośnikiem elektrochemii), większe prawdopodobieństwo wylania.

Nie wkładaj byle czego do zegarka. Lipsk to duże miasto, nie ma problemu z zaopatrzeniem w baterie. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Lipsko to niewielka miescina <_< Niestety juz wlozylem alkaliczna. Okazalo sie ze pani w labardzie ma praske i wszystko ladnie zrobila gratis. Mam teraz niestety kolejny problem. Zegarek jest niestety troche za duzy i przesuwanie na zapieciu nic nie pomoglo, bo juz zmniejszylem na maksa i chcialbym wyjac jedno ogniwo bransolety, ale niestety nie wiem jak to zrobic bez uszkodzenia zadnych czesci. Czy moglby ktos pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Lipsko to niewielka miescina :) Niestety juz wlozylem alkaliczna. Okazalo sie ze pani w labardzie ma praske i wszystko ladnie zrobila gratis. Mam teraz niestety kolejny problem. Zegarek jest niestety troche za duzy i przesuwanie na zapieciu nic nie pomoglo, bo juz zmniejszylem na maksa i chcialbym wyjac jedno ogniwo bransolety, ale niestety nie wiem jak to zrobic bez uszkodzenia zadnych czesci. Czy moglby ktos pomoc?

Przyjrzyj się ogniwom bransolety w pobliżu zapięcia. Zapewne od strony wewnętrznej zobaczysz strzałki. Wysuwanie pinów, bądź ogniw w kierunku strzałek.

Albo ... masz kolejną okazję odwiedzić panią w lombardzie, tym bardziej, że wszystko ładnie robi gratis <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa strzalki ale nie wiedzialem w jaki sposob wysunac, wiec zaczalem rozginac ogniwa. Na szczescie wszystko sie udalo i jest dobrze.

temat uwazam za zamkniety.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.