maxwell 0 #1 Napisano 7 Kwietnia 2010 Koledzy, temat zegarków japońskich jest mi obcy a jako że wpadł mi do głowy pewien pomysł to chciałbym zasięgnąć opinii znawców tematu.Zbliżają się wakacje i wymyśliłem sobie, że chętnie zanabyłbym jakiegoś taniego divera i lekko zmodował żeby mieć odpowiadającą mi kolorystykę.No i Seiko wydaje mi się że będzie jak znalazł I teraz pytanie a właściwie pytania: 1.Czy Seikacz z tematu, mimo upływu lat jest solidnym zegarkiem i nie będzie sprawiał większych problemów? 2.Zastanawiam się nad kupnem 7002 do wiadomego sprzedawcy z ebay-ceny między 130 a 190zł-czy to są kompletne trupy czy da się je reanimować?Ile kosztowałoby doprowadzenie takiego zegarka do stanu używalności 100zł?200?300? Rozumiem że pewnie zależy to od szczęścia jaki egzemplarz się trafi,ale może da się mniej więcej oszacować koszty? 3.Czy części są ogólnodostępne i w ludzkich cenach (w sensie że zajmuje się tym zegarmistrz) czy trzeba szukać w necie samemu,kupić i dostarczyć zegarmistrzowi? 4.Jako że to automat to jak znosi jazdę na rowerze, grę w tenisa, siłownia itp. czynności? Czy lepiej go nie eksploatować w ten sposób? 5.Czy przywrócenie wodoszczelności jest możliwe i czy dużo kosztuje?Wymienia się tylko jakieś uszczelki czy inne zabiegi potrzebne? Pewnie coś mi się przypomni to dopiszę a narazie będę wdzięczny za odpowiedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach