Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Els

Usówanie rys z koperty

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam

Dzisiaj po raz drugi zmieniałem pasek w moim sst,pech chciał ze się zdekoncentrowałem,ręka zeszła i przejechałem śrubokrętem jak zegarek szeroki po górnej części koperty.Efektem jest dosyć paskudna rysa,która razi moje poczucie estetyki :unsure: .Pytanko mam takie,czy jest możliwe bezśladowe usunięcie tego babolca i czy coś takiego może zrobić każdy zegarmistrz?Ile to może kosztować?Ewentualnie jeżeli ktoś jest z Opola albo okolic to bardzo proszę o polecenie jakiegoś dobrego zegarmistrza.

Dzięki.Pozdrawiam serdecznie.

"Chcesz dobrze się poczuć,kup sobie dobry zegarek"

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koperta jest stalowa (nie wiem, co to sst...) to usunięcie rysy jest oczywiście możliwe. Było to już nieraz opisywane na forum. Który zegarmistrz się podejmie i za ile, to nie wiem, bo takie rzeczy robię sam. Zegarek trzeba rozebrać. Uszkodzone miejsce zeszlifować wodnym papierem ściernym o coraz to mniejszej ziarnistości i potem wypolerować. Jeśli nie robiłeś tego, to nie ucz się na swoim zegarku. Trzeba potenować :-)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,dzięki za szybką odpowiedź

Zegarek dokładnie ten http://www.watch-corner.pl/glycine-airman-3856109lb9-p-53.html

rysa biegnie od śrubki lewego teleskopu,a kończy się koło godz 23 na obrotowym pierścieniu,nie jest głęboka,raczej powierzchowna,ale trochę szpeci.

Jeżeli nie da się tego zrobić bez rozbierania zegarka to będę musiał tą rysą pokochać :unsure:

Gdzieś,kiedyś słyszałem że polerka koperty to prosty zabieg i kosztuje grosze ale pewnie źle słyszałem,tak to bywa.

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta jest matowana, czyli sprawa trochę trudniejsza. Połysk nie problem zrobic, natomiast te wszystkie szlify, satyny, maty - dużo gorzej, chociaż się da. Usuwanie rys nie zawsze wymaga rozbierania zegarka, ale jeśli trzeba poddać kopertę jakiejś ingerencji, to niejako z definicji trzeba wyjąć werk.

Spróbuj może zrobić fotkę tego uszkodzenia. Są różne ściereczki do matowienia i polerowania - przy niewielkich rysach mozna spróbowac i nie jest konieczne rozbieranie zegarka

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Zamieszczam fotki.

8a79ae96965b7b2bmed.jpg

4d1beaea59acadf8med.jpg

tutaj ujęcie od góry,wcale jej nie widać,w zasadzie jest widoczna tylko przy sztucznym świetle,na szczęście.

43eb05a63c58a705med.jpg

820dca4cf2c60535med.jpg

d3edb45cc4f7982f.jpg

a tu taka fotka się zrobiła ;)

02dc750bdbd4d170.jpg

Poradźcie coś jak to usunąć,czym,i czy warto się za to brać samemu.Pozdro i dzięki za wszystkie rady.

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Piekny ten zegarek ;)

Ja bym to zostawil jak jest a na pewno nie probowal tego samemu poprawiac.

Na przyszlosc proponuje przed podobnym zabiegiem owinac koperte zegarka jakims materialem.

Dla pocieszenia dodam, ze nie wyglada to zle a z czasem przybedzie rysek :) i nie ma co sie martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Dzięki bracie,mnie ten zegarek wrósł w rękę,mimo,że jest sporych rozmiarów leży jak garnitur szyty na miarę i nadal po połowie roku bardzo mi się podoba i nie zamienił bym go na żaden inny ;)

Sam się za to brał nie będę,popytam jeszcze u zegarmistrzów w Opolu,zobaczę co powiedzą.

Rysa nie przeszkadza bardziej myśl o tym jak powstała,ale ze mnie leszcz..

Dzięki.Pozdrawiam

Rocky Balboa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.