Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

greggor

Stary (?) Atlantic - prośba o informację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbę do forumowiczów o ocenę wieku i ewentualnej wartości kolekcjonerskiej i/lub finansowej zegarka marki Atlantic. Moje zaintrygowanie tym zegarkiem wynika z faktu, że na deklu widnieje niski bo trzycyfrowy numer, ktory jeżeli jest numerem seryjnym, może oznaczać, że jest to jeden z wczesnych egzemplarzy.

Poniżej podaję znane mi informacje o tym egzemlaprzu:

model: Atlantic Worldmaster

napęd: mechaniczny, nakręcanie manualne, rodzaju i numeru mechanizmu nie znam, ponieważ nie chcę otwierać zegarka. Mechanizm w pełny sprawny, zegarek działa i to dokladnie, dobowych odchyłek nie mierzyłem dokładnie, ale wydaje mi się, że że nie jest to więcej jak maksymalnie 30 sekund.

tarcza: obecnie w kolorze szarym (zabrudzona?), oryginalnie prawdopodobnie w kolorze srebrnym o czym mogą swidczyć rysy w okoicach godziny szóstej powstałe prawdopodobnie wskutek próby nieumiejętngo czyszczenia. Na tarczy napis Atlantic Worldmaster, 17 jewels; u dołu: Waterproof, Incabloc, Antimagnetic.

Wskazówki i oznaczenia godzin: wskazówka minutowa i godzinowa w kolorze złotym, wskazówka sekundowa prawdopodobnie nieoryginalna w kolorze czerwonym. Oznaczenia godzin w kolorze złotym - godziny parzyste to cyfry arabskie, godziny nieparzyste to kreski.

Szkielko: wypukłe, prawdopodobnie z tworzywa sztucznego ("plexi") prwadopodobnie nieoryginalne.

Dekiel dolny: zakręcany. Informacje na deklu: na obwodzie: Waterproof, Stainless Steel Back Swiss Made, Atimagnetic Incabloc, Unbreakable Mainspring;

w środku: Atlantic Worldmaster, Artiflex, 685 oraz 90 w kółeczku.

Wymiary zegarka: średnica tarczy około 30mm, żrednica zewnętrzna bez koronki około 37mm.

Zegarek ten jest w rodzinie nie wiadomo jak długo, starsi członkowie podają sprzeczne informacje, jeden mówi, że od roku 1952, inny z kolei podaje datę około roku 1965.

Zdjęć nie wstawiam, bo nie wiem jak, ale moge przesłać na maila.[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Pod okienkiem, w którym piszesz posta jest przycisk "przegladaj". Wibierasz za jego pmocą plik na swoim dysku, klikasz "dodaj", otwiera Ci się okienko z linkiem, kopiujesz go do postu i voila :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZETES

Według mnie zegarek pochodzi z lat pięćdziesiątych. 685 to nie jest numer seryjny (egzemplarza). Prawdopodobnie (brak danych producenta) jest to numer serii/partii. Wiele Atlantików posiada takie samo oznaczenie liczbowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.