Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość 110010000010011001

List otwarty do CASIO

53 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie. Casio z siedziba w Niemczech to nie Casio Europa. Casio jest obecne rowniez w Austrii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Wloszech oraz Londynie.

Dlaczego Casio mialoby nie powstac w Polsce?

Skąd ta wiedza?? Casio jest obecne Austrii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Włoszech czy Anglii ale przez przedstawicieli takich jak Zibi.

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy i tak zaopatrują się w Casio Europa

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy już nadeszła odpowiedź z centrali Casio ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem sensu tej akcji spolecznej, ale to i tak nic przy tym ze nie rozumiem, dlacsegopo miesiacu istnienia tematu zostaje zadane pytanie czy ow list ma zosac wyslany?

zegarkiclub.pl Driver Error

There appears to be an error with the database.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Skąd ta wiedza?? Casio jest obecne Austrii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Włoszech czy Anglii ale przez przedstawicieli takich jak Zibi.

http://www.casio-europe.com/euro/support/distributors/wat/

Sam zastanawiam sie nad sensem. Mnie po prostu juz przestaje zalezec na tej sprawie.

Wiele sie wyjasnilo jak rowniez i nie wyjasnilo .

Jak ktos chce to moze kontynuowac ja juz temu nie bede przewodzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Prosze, w temacie wypowiedziało się sporo ludzi którzy jak mniemam nie maja lat nastu, jakiś czas już gdzies pracują, pewnie maja własne firmy (jak ja) lub mają za soba pewne kroki kariery na rynku pracy.

Wydawałoby się, ze ci ludzie rozumieją ze pisanie listu w domyśle: Żal nam ze Zibi z nas zdziera, przyjdźcie do nas i otwórzcie przedstawicielstwo, za drogo, i tak dalej - nic nie obchodzi korporacji Casio Computer Co. Ltd.

Możnaby sie też spodziewać że ci ludzie rozumieją, ze w Polsce prowadzenie biznesu w postaci legalnej to ciągłe wydawanie pieniędzy na 1000 rzeczy od podatków na czynszach skończywszy.

Sam wiele razy dostawałem piany na ustach na ceny i instrukcje - ale czy Wy w ogole rozumiecie jak sytuacja wygląda? Firma ZIBI walczy o swój chleb i im się nie dziwię, to ich zarobek; poza tym maja okreslone rzeczy zapisane w umowie z Casio, co wydawałoby się większość też rozumie, które powodują istnienie okreslonych, potencjalnie uciążliwych czy też percepcyjnie nieprzyjaznych klientowi praktyk wyłacznego dystrybutora Casio na Polskę.

Nikogo nie usprawiedliwiam, bo nie jestem niczyim adwokatem. Po prostu wiem że to nie sa proste sprawy.

A co do samego listu, pełen jest żalu i przyniesie efekt tylko wtedy, gdy będzie skonstruowany jako konstruktywna krytyka dotychczasowego stanu rzeczy, a nie lista smutku i zalu jak to ktoś na nas zarabia gdy taniej mozemy z Azji. Jak to ktoś nam ogranicza dostep do instrukcji, i tak dalej.

A pomyśleliście ile rzeczy możecie taniej z Azji? To chyba normalne że importer narzuca swoje marże, często je jeszcze podkręca zwłaszcza jak jest wyłącznym dystrybutorem. Monopol jest wysoce efektywny.

Tak na serio, zastanówcie się dokładnie czego chcecie i jakie szanse maja wasze uwagi wysłane do Casio. Czy w ogóle sa potrzebne. Jestem za krytyką konsumencką ale musi być to z głową a nie na przełaj z szablami na wrogiego dystrybutora, po ratunek do Japonii :)

I jeszcze jedno, znając nieco realia zjatyckie zaręczam ze jak list pójdzie po angielsku, znajdzie się ktoś kto go zrozumie w firmie Casio. Pisanie po japońsku to detal który może(ale nie musi) dodatkowo zwiększyć atrakcyjnośc przesłania, pod warunkiem ze nie odsieje go antispam na serwerowej farmie pocztowej Casio albo nie usunie pracownik wraz z całym batchem podobnych listów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wyciągasz wnioski z tego linku?? Wszyscy dystrybutorzy zaopatrują się w Casio Europa z siedzibą w Norderstedt, a to jak się nazywają to indywidualna sprawa. Polityka cenowa na Europe jest taka a nie inna, i pisanie do Casio tego nie zmieni.

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Classified, sporo racji poruszyłeś. Wg mnie jedynym argumentem, który trafiłby do Casio, jest to, że bez Zibi mogliby więcej sprzedawać, niż z Zibi. Czyli mówimy nie o takich przypadkach, gdzie ktoś kupuje za granicą - bo i tak kasa trafia w to samo miejsce, ale że decyduje się na zakup zegarka innego producenta.

A co do samej sytuacji, która ma miejsce, to bezrozumne jest posiadanie dystrybutora na Polskę w sytuacji, kiedy jesteśmy w UE a 600km dalej jest centrala Casio Europe. Dochodzi jedna cegiełka w marży, do tego wyłączny dystrybutor utrzymuje też własną sieć sprzedaży(!!!) zamiast zająć się po prostu dystrybucją po jak najmniejszych kosztach i pozwolić rynkowi cen kształtować się samemu. Równie dobrze sklepy mogłyby się zaopatrywać bezpośrednio w Casio Europe Deutschland, wystarczyłoby 2-3 lokalnych pracowników do komunikacji. Plus oddzielna firma do serwisu zegarków.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast zająć się po prostu dystrybucją po jak najmniejszych kosztach i pozwolić rynkowi cen kształtować się samemu.

Nie wiem jak jest w Casio, ale inni producenci, niezależnie czy mają swoje przedstawicielstwo (choćby SG) czy działają przez importera (Citek) narzucają odgórnie ceny detaliczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w Casio, ale inni producenci, niezależnie czy mają swoje przedstawicielstwo (choćby SG) czy działają przez importera (Citek) narzucają odgórnie ceny detaliczne...

Jeśli idzie o SG, to tak, mają taką politykę na cały świat, bo inaczej cena mogłaby spaść o połowę, jakby sklepy zadowoliły się 5% marżą :blink: Ale to inna bajka, i off top.

Co do Citka - to nie wiem.

Być może taka jest praktyka w naszym kraju.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.