Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

publisher

Ankieta nr 2 - wybór zegarka rosyjskiego

Wybieram zegarek podforumowy  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek to też nie samolot i na jego tarczy można umieścić znak graficzny w postaci szachownicy postawionej na wierzchołku. Ze wzgl. kompozycyjnych. W emblematach również ze wzgl. kompozycyjnych szachownica bywa postawiona na wierzchołku.

Ależ oczywiście, że można! Tylko kwestia jest zasadnicza - tam szachownica występuje w kompozycji która jest czytelna (symbolika różnych elementów - liczby, litery, zwierzęta, samoloty) - jednoznacznie wskazuje z jaką jednostką mamy do czynienia.

Sama szachownica w rombie oznacza pancerniaków...

Ja kończę, bo Ty masz swoje zdanie ja swoje obaj uważamy, że mamy rację... po co to dalej ciągnąć, naprawdę nie mam nic przeciwko Twojej osobie... róbcie jak chcecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Jeżeli umieszczamy szachownicę na traczy to powinniśmy się trzymać wytycznych. Pewnie jakieś są, ale do tej pory nie znalazłem jasnych wytycznych.

(...)

Myślę, że te przykłady są wystarczające. Przecież połowa pilotów WP nie może nie stosować się do wytycznych :)

(...)

Odsyłam do postów wcześniejszych w szczególności 423 i 426...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie zniżyłeś, bo upadłeś do poziomu prymitywizmu (skąd ten pomnik? - ani śmiać się ani płakać)...

W oznaczeniach nie ma dowolności, jeśli inspirację przyniósł Tobie "wujek" z odznaką to na zegarku winna znaleźć się albo wujka odznaka albo szachownica w prawidłowej pozycji - nie ma możliwości pośredniej.

Tu nie ma miejsca na Twoje wyimaginowane skojarzenia tylko fakty: szachownica w rombie to symbol pancerniaków i choćbyś krzyczał czy płakał przy kolegach to znaczenia tego symbolu nie zmienisz.

Ale niech wam będzie jak chcecie - rzeczywiście dla laika to co tam kwadrat czy romb, czemu nie koło? Najlepiej pasuje do okrągłej tarczy...

Napisałem jak uważam. Słusznie, większość wybierze, jednakże proszę - was dwóch to nie żadna większość...

Witam

W zasadzie mnie zamurowało, nie chcąc polemizować na napastliwym i obraźliwym poziomie, zaproponowanym przez Pana Adama A.... Kochańskiego, powstrzymam się od dalszej wymiany poglądów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów dyskutantów

Aby nie wdawać się w niskich lotów dyskusję (słowa kolegi fachowca od szachownicy)przypomnę pewną sugestię i krótko odpowiem na propozycję "smoleńską":

1. jestem prawie pewny, że to ja zasugerowałem obrót szachownicy - po wizualizacji, części zainteresowanych koleżanek i kolegów spodobał się ten pomysł. Geneza pomysłu: (powtórzę) mam wujka , oficera lotnictwa (w stanie spoczynku), który ma na mundurze odznakę w kształcie wydłużonego w pionie rombu z małym spadochronikiem i szachownicą obróconą. Podzieliłem się tą informacją, to tyle i aż tyle. Jestem pełen podziwu dla wytrwałości w dyskusji o szachownicy, oraz zbudowany wiedzą historyczną.

Obrócona szachownica podoba mi się nadal.

2. NIE - dotyczy drugiego tematu - raczej pomnika nie chcę nosić na ręku, za słaby jestem.

PS.

Mam nadzieję koledzy, że nie zniżyłem za bardzo poziomu lotu tej dyskusji.

WS

Przypominam kto rozpoczął ośmiewczą retorykę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiego słowa jak "ośmiewcza", jest prześmiewcza.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie !

Spokojnie !

Po pierwsze Zegarek nasz to nie czołg, nie myśliwiec !

Nie jest robiony dla Armii tylko dla NAS.

NIE POZWOLĘ aby mieszać Smoleńsk i katastrofę z zegarkiem. Nie sądzę żebyśmy chcieli nosić na ręku zegarek który będzie jak "mauzoleum" i ilekroć się na niego spojrzy to będzie przywoływał niemiłe, smutne wspomnienia. Ta tragedia powinna być upamiętniona inną formą, na pewno nie zegarkiem. Poza tym,

Szachownicy możemy używać jak chcemy byle jej nie zbezcześcić. Gadałem z MONem i powiedzieli że o ile nie będzie umieszczona na swastyce,krzyżu albo tego podobnych rzeczach nie ma problemu i bardzo się im nasz pomysł podoba.

Będzie odwrócona szachownica, bo tak chce większość i od razu zaznaczam że nie będziemy robić głosowania (kolejnego) bo się z tego obrady sejmu zrobią . Kto za, kto przeciw, kto się wstrzymał ... NIE I JUŻ !

A efekt tego taki że nic nowego to nie wniesie do tematu. Problem to jest Strela.... Jak przyozdobić delikatnie Strele żeby była ok i Wszystkim się podobała?

Zegarek ma być ładny i się podobać a nie być PRZEPISOWY do ustaw o czołgach i samolotach bojowych !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając zacietrzewienie i jak w większości wątków w których bierze udział kolega Adam Adamandy Kochański - jego niczym nieuprawniony ton "wszystkowiedzącego" - bardzo proszę o nie pisanie postu pod własnym poprzednim postem, ponieważ jest to ewidentne wprowadzanie chaosu, oraz jest to niezgodne z zasadami panującymi na chyba większości for internetowych. Jak zapewne wiesz Adamie Adamandy Kochański, post można edytować i dopisać kolejne bardzo pouczajace zdanie do wcześniej napisanego postu.

Myśle też w w rubrycce hobby swojego profilu kolega Adam Adamandy Kochański jedynie żartobliwie napisał "świety sokój". Jeśli jednak nie, to może czas zająć się tym hobby?

Co do umieszczania jakiegokolwiek odnośnika do katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem - po nabyciu zegarka z taka szachownicą jak twórcy i nabywcy beda sobie życzyć - możesz udać sie do grawera i zamówić napis/znak odnoszący się do czego tylko masz ochotę. nietaktem jest taka propozycja przy okazji tworzenia klubowego, związanego z pasją zegarka.

A co do szachowicy - zegarek ten nie jest i nie będzie oficjalnym elementem wyposażenia poskich lotników, więc cytowanie przepisów jest jak walenie z armaty do komara. Co nie zmienia faktu, że koledzy przytoczyli Ci mnóstwo przykładów, iż tak ułożona szachownicę jak sobie życzą, mimo twojej bezwzglednej pewności, jednak się stosuje. I nawet to nie "zamknęło ci buzi".

Z wyrazami szacunku

Adrian Krzysztof Szewczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie !

Spokojnie !

Po pierwsze Zegarek nasz to nie czołg, nie myśliwiec !

Nie jest robiony dla Armii tylko dla NAS.

Masz rację, ale orzełka też byś na boku nie ustawił, jak większość chce - jestem osamotniony ale mojego zdania nie zmienię - po prostu uważam że narażacie się na śmieszność...

NIE POZWOLĘ aby mieszać Smoleńsk i katastrofę z zegarkiem. Nie sądzę żebyśmy chcieli nosić na ręku zegarek który będzie jak "mauzoleum" i ilekroć się na niego spojrzy to będzie przywoływał niemiłe, smutne wspomnienia. Ta tragedia powinna być upamiętniona inną formą, na pewno nie zegarkiem.

Tu też masz poniekąd rację w kwestii "upamiętnienia" również jestem osamotniony - zostawmy to...

Poza tym, Szachownicy możemy używać jak chcemy byle jej nie zbezcześcić. Gadałem z MONem i powiedzieli że o ile nie będzie umieszczona na swastyce,krzyżu albo tego podobnych rzeczach nie ma problemu i bardzo się im nasz pomysł podoba.

Będzie odwrócona szachownica, bo tak chce większość i od razu zaznaczam że nie będziemy robić głosowania (kolejnego) bo się z tego obrady sejmu zrobią . Kto za, kto przeciw, kto się wstrzymał ... NIE I JUŻ !

A efekt tego taki że nic nowego to nie wniesie do tematu.

Co do tego czy to by wniosło coś nowego - nie zgadzam się z Tobą wniosło by - szachownica umieszczona by była prawidłowo

Problem to jest Strela.... Jak przyozdobić delikatnie Strele żeby była ok i Wszystkim się podobała?

Zegarek ma być ładny i się podobać a nie być PRZEPISOWY do ustaw o czołgach i samolotach bojowych !

Jeżeli szachownica pozostanie jak jest, ja się nie przypisuję do projektu... Strela, na razie nikłe ma powodzenie nie wiadomo czy projekt się powiedzie

Adi

Co nie zmienai faktu, że koledzy przytoczyli Ci mnóstwo przykladó, że tak ułożona szachownicę jak sobie życzą mimo twojej bezwzglednej pewności jednak sie stosuje. I nawet to nie "zamknęło ci buzi".

Wiem że Ty za to rzadko kiedy piszesz coś mądrego...

Mylisz się, koledzy przytoczyli odznaki jednostek gdzie szachownica występuje w pewnym kontekście, jest częścią symbolu i tak może być umieszczona, gdyż cały kontekst wskazuje na zindywidualizowaną grupę ludzi- sama w sobie szachownica aby wskazywała na związki z lotnictwem winna być na boku, sama szachownica w rombie jest symbolem pancerniaków...

Zgadzam się z Tobą w stu procentach, po pomysłach lotnika z symbolem pancerniaków, dla mnie czas na "święty spokój"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie przypisujesz się do projektu to przykro nam Bardzo ... dla 1 osoby nie będziemy zmieniać projektów.

Pozdrawiamy ... daj znać jak zmienisz zdanie na pewno dopiszemy Cię do chętnych ;)

Edit:

Tu też szachownica występuje w pewnym kontekście ! Kontekście niemilitarnego, nieofficialnego zegarka klubowego tworzonego wedle gustów estetycznych a nie przepisów,

Ja widzę że przyświeca Ci idea "Ordnung muß sein" - ale das ist Polskie Forum mit Polski zegarek mit keine deutche Ordnung !

Będzie tak a nie inaczej bo jest ładnie i NIE MA POTRZEBY STOSOWANIA TU PRZEPISÓW !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie przypisujesz się do projektu to przykro nam Bardzo ... dla 1 osoby nie będziemy zmieniać projektów.

Pozdrawiamy ... daj znać jak zmienisz zdanie na pewno dopiszemy Cię do chętnych ;)

Dzięki za gest będę pamiętać...

NIE MA POTRZEBY STOSOWANIA TU PRZEPISÓW !

Prawda - przepisów nie, ale tradycji tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Ty naprawde nie rozumiesz? To nie jest samolot, bandera, czołg. To zegarek, tworzony przez pasjonatów, zdradzający w jakiś sposób ich zamiłowania. Nie oficjalnie zatwierdzony wytór Ministerstwa Obrony Narodowej. Tak jak odznaki jednostek, lotniczych przecież, nie pancerniaków. To wybór zindywidualizowanie grupy ludzi, którzy w ramach hobby zechcieli stworzyc sobie zegarek, a nie zamówienia na oficjalne malowanie w barwy F16.

A może napisz do tych jednostek, których emblematy zostały zaprezentowane z informacją, że ośmieszyli się, gdyż mimo, iz są w służbie eskadr lotniczych zastosowali ewidentnie szachownice pancerniaków.

A tak na poważnie - czy Ty nie potrafisz przyznać, że nie masz racji? Bo jeśli żołnierzom sił powietrznych, taka szachownica jak chcą koledzy, kojarzy się z ich jednostkami- czyli lotnictwem (chyba że mimo latania to jednostki pancerne ;))- to pisanie tu o narażaniu sie na śmieszność przy zastosowaniu takiej szachownicy w hobbystycznym tworze mającym się kojarzyć tak samo, jest nie tylko narażaniem sie na śmieszność, a osiągnięciem tego stanu.

Edit

To przepisy czy tradycja - bo zmnieniasz front. A odznaki jednostek to tradycja czy przepisy? Jeśłi przepisy to nie masz racji. Jeśłi tradycja to...... nie masz racji.

Ja bedę bardziej wspaniałomyślny od Ciebie. Uznam, że raz nawet napisałeś coś co doceniam. Wprawdzie temat dotyczył piwa a nie zegarków - ale zawsze to coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-29183-0-19225700-1331591723.jpg

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby zrobić ją ciut większą ? Oczywiście szachownice ?

edit : Zaraz ... teraz się zorientowałem .... Kropeczki przy indexach ... hmmmm ciekawe, ale czy pasuje ?

Ogólnie jakoś mi osobiście nie przeszkadzały, że po 5 minutach gapienia się w ten MC zajarzyłem że ma kropki na indexach ! ;)

Moim zdaniem spoko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki off-top się zrobił patrze... Ja pozostane w temacie i pokaże kolejny projekt:

post-31499-0-79668700-1331591724.jpg

A co do dyskusji na temat szachownicy myślę, że trzeba by było już ją zakończyć bo do niczego ona nie prowadzi...

O! I ten projekt jest piekny ;)

BTW co się tak wszyscy uparli na wersję z duzym poznaczeniem minut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-29183-0-17473100-1331591727.jpg

Zaraz wyedytuje tego posta i wrzuce jeszcze jeden projekt bo post kolegi grizz dał mi troche do myślenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może napisz do tych jednostek, których emblematy zostały zaprezentowane z informacją, że ośmieszyli się, gdyż mimo, iz są w służbie eskadr lotniczych zastosowali ewidentnie szachownice pancerniaków.

A tak na poważnie - czy Ty nie potrafisz przyznać, że nie masz racji? Bo jeśli żołnierzom sił powietrznych, taka szachownica jak chcą koledzy, kojarzy się z ich jednostkami- czyli lotnictwem (chyba że mimo latania to jednostki pancerne ;))

Powtarzam - szachownica została wykorzystana w kontekście (odsyłam do słownika), cały kontekst utworzony w pewnej konwencji (ogólnie w środowisku przyjęte normy myślenia) daje tylko jeden odbiór - lotnictwo, bez tego kontekstu (cyfrowe i literowe oznaczenie jednostek taktycznych, szachownica np. trzymana przez orła, albo szachownica na spadochronie, z panterą, z lwem i czego tam jeszcze nie wymyślą) i konwencji szachownica w rombie jest pancerniacka

to pisanie tu o narażaniu sie na śmieszność przy zastosowaniu takiej szachownicy w hobbystycznym tworze mającym się kojarzyć tak samo, jest nie tylko narażaniem sie na śmieszność, a osiągnięciem tego stanu.

Piszesz że ma się kojarzyć tak samo (zapewne rozumiem - kojarzyć jako "lotnicza") to przyjęte normy myślenia w środowisku miłośników wojskowości (miłośnicy zegarków z elementami oznakowania wojskowego też do tej grupy należą) niestety wskazują na to że "sama" szachownica lotnicza jest tylko jeśli ustawi się na boku

Jeśli ktoś sobie wymyśli, że np. ...a ja od chwili X zacznę uważać że czerwone światło drogowe to ma takie samo znaczenie jak zielone, a każdy kto uważa inaczej myli się... - niestety szybko może zakończyć swój żywot będąc potrąconym, gdyż znaczenie dla innych czerwonego światła pozostanie takie samo...

Urzędnik uzna "sobie" że godło powiesi na boku bo on od dnia dzisiejszego uważa że tak jest prawidłowo,to tez on będzie w błędzie a nie inni odbiorcy

Podobnie jest tu - to nie jest tak że uznacie "sobie" że szachownica sama w sobie w rombie to ta sama szachownica co lotnicza...

Jeżeli już tak prosty język do was nie trafi (z przykładami - bo cała dzisiejsza młodzież potrzebuje obrazów - abstrakcja jest zbyt trudna) to udaję się na urlop z tego forum... (przede wszystkim sobie ulżę, a po drugie pewne osoby z tego forum wprawię w zadowolenie - głupi się zawsze śmieje)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co grizz miałeś na myśli z tymi indexami ??

Poza tym : "Ankieta: Wybieram zegarek podforumowy (52 użytkowników oddało głos)"

to ja się pytam gdzie oni k** są !? dawno było by już po problemie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie będę edytował bo już na wcześniejszej stronie jest post, komuś może umknąć, 8 i 10 niestety nachodzą na sekundnik bo moje zdolności grafika są zerowe, w rzeczywistości powinny być częściowo schowane pod sekundnik ( wiecie o co chodzi ;) )

post-29183-0-77948000-1331591728.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co grizz miałeś na myśli z tymi indexami ??

Poza tym : "Ankieta: Wybieram zegarek podforumowy (52 użytkowników oddało głos)"

to ja się pytam gdzie oni k** są !? dawno było by już po problemie !

Pomyśl, co będzie jak dojdzie do wpisywani się na listę chętnych, a potem do kupna... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl, co będzie jak dojdzie do wpisywani się na listę chętnych, a potem do kupna... ;)

Ci co będą mieli jaja to się krwią podpiszą ;)

A jak chętnych braknie to pogadam z kim trzeba i będą chętni.

Wiesz , masz okazje cegiełkę dołożyć do tego!

Dubhead ... Wiemy o co Ci chodzi :) ale ja wolę wersję 5-10-15 :) nie mylić z programem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) ale ja wolę wersję 5-10-15 ;) nie mylić z programem ;)

Ditto :)

i oczywiście black PVD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit : Zaraz ... teraz się zorientowałem .... Kropeczki przy indexach ... hmmmm ciekawe, ale czy pasuje ?

Ogólnie jakoś mi osobiście nie przeszkadzały, że po 5 minutach gapienia się w ten MC zajarzyłem że ma kropki na indexach ! :)

Moim zdaniem spoko!

Właśnie wg. mnie wygląda to nieźle, mogłyby być pokryte luminovą, bo przecież cała podziałka sekundowa nie będzie, a tak będzie fajnie to wyglądać ;) Ostatnio była cisza w temacie to dużo właśnie patrzyłem się na te projekty z czerwonymi indexami rzymskimi i doszedłem do wniosku, że za dużo jest czerwonego koloru... Sam robiłem takie projekty, ale po dłuższym namyśle jak dla mnie za dużo czerwieni na tarczy.

edit:

Tutaj te kropeczki lekko zielone, tzn. chciałem lekką luminove zrobić :) I udało mi się 8 i 10 "schować":

post-29183-0-62438000-1331591749.jpg

Spodobał mi się ten projekt, 5-10-15 też jest fajny, ale ten jakoś tak kojarzy mi się z B-uhr'em ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Z pewną nieśmiałością chcę zauważyć, że bardziej odpowiada mi wersja 5-10-15. W sprawie "kropek i kresek", jak i ich kolorów - nie wypowiadam się - nie mam konkretnych życzeń. "Element na dwunastej, budzący duże emocje, jest super. Trochę wątpliwości budzi dwukolorowy napis "limited edition" - może lepszy byłby monokolor ? Kopertę widziałbym jednak w wersji stalowej - no black. I jeszcze jedno, czy uzgodnimy co na deklu ?

W sprawie deklaracji i podpisów krwią ;) - może zapowiedź zakończenia dyskusji i konsultacji sprowokuje niezdecydowanych do zabrania głosu lub/i wpisania się na listę ? Bądźmy dobrej myśli - najwyżej będzie nas kilkunastu - poszła krowa niech idzie ciele - myślę o wzroście kosztów. Okupiony taką debatą czasomierz wart jest duuuużych pieniędzy ;)

PS. Przepraszam wszystkich tych , których uczucia, przekonania lub skojarzenia uraziłem swoimi wypowiedziami.

z poważaniem

Wiesław Swosiński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zegarka lotnika bardziej mi pasuje szachownica lotnicza - pozioma. Indeksy godzinowe nakładane metalowe wskazane. Minutowe bardzo się podobają w postaci kolei żelaznej. Ew. skala minutowa oznakowana precyzyjnie z podziałkami do 1/4 minuty. Wskazówki czarne pogorszają czytelność. Metalowe polerowane lub grzane na błękit ładniejsze i czytelniejsze.

Wypełnienie wskazówek i indeksów ma dobrze świecić.

luminova.jpg

Napisy mogą być na deklu. Zamiast napisów, jak dla kogo tarcza wygląda pustą możno dodać metalową polerowaną tabliczkę na śrubkach z numerem limitacji od 01 do 50, czy ile wyniesie limitacja. Ostre kolory zyskują kiedy są tylko na szachownicy. Inaczej zbyt jarmarcznie zegarek wygląda, nie do noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Trochę wątpliwości budzi dwukolorowy napis "limited edition" - może lepszy byłby monokolor ? Kopertę widziałbym jednak w wersji stalowej - no black.(...)

Masz rację, lepszy monokolor.

A jeśli chodzi o kopertę, to bazą jest koperta bez powłoki.

Za dopłatą, dla zwolenników koperta black PVD.

Pozwoliłem sobie to napisać, bo być może ktoś nowy rozpocznie lekturę wątku nie sięgając do wcześniejszych ustaleń. Pomyślał by wtedy, że jest tylko jedna wersja koperty.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.