Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

DUBHEAD

Użytkownik
  • Content Count

    947
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

DUBHEAD last won the day on December 27 2013

DUBHEAD had the most liked content!

Community Reputation

35 Początkujący

About DUBHEAD

  • Rank
    tyktyktyk
  • Birthday April 19

Kontakt

  • Strona WWW
    http://www.instagram.com/figsnbrickz/

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    PL
  • Hobby
    troche tego jest

Recent Profile Visitors

745 profile views
  1. U mnie powtórka z rozrywki, dalej świeżo i zielono: Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  2. Ja dzisiaj utwierdzam się w wczorajszych przekonaniach (o których zapomniałem już napisać) Wczoraj po Tobermory odpaliłem anCnoca 12yo. Jeśli miałbym degustować te dwie whisky to na pewno kolejność powinna być odwrotna, ale to był taki spontan, że tak powiem, ale mniejsza o to. Wczoraj nalewając drama, wąchając, pijąc i ogólnie degustując zrobiłem WOW! I chciałem się upewnić dzisiaj czy to efekt tego, że pierwszy w kolejce był Tobermory czy faktycznie jest tak, jak to czuję. A więc tak: Zapach: słodkość, słodkość i jeszcze raz soczystość! Zawsze po degustacjach weryfikuje swoje „doznania” z tym co napisane w internecie i tutaj muszę się lekko nie zgodzić. Mój nos oprócz słodyczy jako tako ogólnie przyjętej czuje baaardzo soczyste jabłko, cytryna jest gdzieś za tym. Ogólnie to mogę wąchać i wąchać, te mogłyby się wydawać proste aromaty, których nie jest wiele są na prawdę miłe w odbiorze. Smak: jest słodko, słodycz cukierkowa, taka trochę landrynkowa połączona z owocami, znów mam gdzieś z tylu głowy te soczyste i słodkie jabłko z taką malinową skórką... Jest na prawdę pyszna i delikatna. Finisz: krótki, bez zbędnego rozpisywania się, tutaj już cytrusy znacznie bardziej się przebijają przechodząc przez przełyk, bardzo delikatnie grzeje. Ogólnie jestem bardzo na TAK, delikatnością przebiła Aberlour 12yo i jestem pewien, że jak ta butelka będzie pusta sięgnę po nią ponownie. Z chęcią spróbuje też innych roczników i wariantów spod nazwy anCnoc. Wiele tutaj nie ma jeśli chodzi o bogactwo smaków i aromatów, ale jest to tak subtelnie i idealnie podane, że w zasadzie nie ma się do czego przyczepić, zero przerostu formy nad treścią. Zaznaczam, że żaden ze mnie stary wyjadacz i opisuje swoje skromne doświadczenia z wodą życia [emoji4] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  3. @satanic Jak wrażenia? Ja bardzo lubię i powoli czaje się na a'bunadh [emoji4] U mnie obiecany Tobermory 10yo [emoji1634] Aromat: słodowy ewidentnie, kiedyś miałem jakiś swojski samogon, który miał specyficzny zapach i tutaj jest podobnie, ale bardzo delikatnie i subtelnie, anyż, słodkie nuty, świeże jabłko? Ogólnie pachnie dosyć świeżo i „zielono” jak sama butelka, kolor też fajny, jasny. Smak: Lekko szczypie, coś jak pieprz/przyprawa, wanilia, rodzynki? Czuć również jakieś słone smaki oraz, że jest ponad 40%, miło rozgrzewa, lekko trawiasta. Finisz: tutaj powiem szczerze, że najdłuższy wśród tego co testowałem, pieprzny smak pozostaje na dosyć długo i przyjemnie grzeje. Pojawiają się inne przyprawy/zioła? Specyficzny smak, całkiem świeży i rześki, do tego jakoś tak oleisto się robi, zwłaszcza na gardle/przełyku. Tak jak Talisker Skye kojarzył mi się z zimą i jesienią, tutaj jest ewidentna wiosna, jakoś tak rześko jest... Myślę, że to ciekawa opcja jak ktoś jeszcze nie próbował, ja z moim skromnym doświadczeniem polecam [emoji1303] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  4. Ledaig 10 był i myślałem właśnie czy nie wziąć takiej parki zamiast anCnoc, ale pomyślałem, że bardziej sobie urozmaicę kolekcje. Dam znać na pewno, jutro wieczorem zasiadam do degustacji [emoji1634] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  5. Właśnie wracamy razem do domu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  6. Trochę prywaty, ale skoro ugiąłem się naciskom i zacząłem coś tam skrobać to zapraszam na bloga o fotografii z modelami i modelkami w trochę mniejszej skali https://figsnbrickz.blogspot.com/ Jakby kogoś interesowały moje prace i tego typu tematyka to odsyłam na instagram: https://instagram.com/figsnbrickz/ Mam nadzieje, że administracja nie ma nic przeciwko... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  7. Post pod postem ale właśnie degustowałem i co mogę napisać: Zapach: ewidentnie czuć dym, nie jest to taki kop w nos, ale czuć i to dosyć wyraźnie, wędzonka, śliwka, ziemia, to wyczuwam na start, gdzieś za tym czuć delikatny karmel, który chyba ma być tą łagodniejszą i przyjazną nutą dla osób chcących wejść w te klimaty. Smak: ziemia mniej wyczuwalna, wędzonka na tym samym poziomie, ale już bardziej jako sam dym, śliwki nie czuję, czuć również, że mamy tutaj odrobine ponad 40%, jednak nie jest to negatywne odczucie. Smak dymny utrzymuje się dosyć długo, przyjemnie rozgrzewa. Ogólnie cieszę się z zakupu, bo mając doświadczenie ze Speyside chciałem spróbować kompletnie czegoś innego i się udało. Różnica w smaku, zapachu jest bardzo wyczuwalna, a tego się obawiałem, czy nie będą to zmiany bardziej kosmetyczne. Nie wiem czy to dobre stwierdzenie, ale tutaj czuje jakby bardziej elegancką stronę whisky, smaki te jakby nadają się głównie do degustacji, nie wyobrażam sobie wypicia takiej butli na jakiejś imprezie, tam zdecydowanie pasują klimaty Speyside, chociaż osobiście wybrałbym burbon Ciężko mi to ubrać w słowa, nie chodzi mi tu o jakąś wykwintność czy jakieś snobistyczne klimaty, te smaki wydają mi się być po prostu głębokie i eleganckie. Mam nadzieje, że ktoś mnie zrozumie Myślę, że powinienem rozejrzeć się za jakąś prawdziwą, dymno - ziemistą butelką, pozostając w jeszcze entry level półce cenowej. To są fajne klimaty zwłaszcza na jesienne i zimowe wieczory. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  8. Taki test dziś będę przeprowadzał, wiem, że to nie 10yo, ale myśle, że może to być dobra opcja na zapoznanie się z „tymi klimatami”, ponoć ma być łagodniej... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  9. Panowie jako, że tutaj smakosze z doświadczeniem to zapytam fachowców. Do mojej kolekcji, którą zaczynam budować zamierzam coś dorzucić i tutaj sprawa wygląda tak, że zdecydowałem się na polecanego tutaj Glen Moray 12yo i do tego chciałem coś dorzucić z innego regionu. Myślę nad: - anCnoc 12yo - The Deveron 10yo - Glenfarclas 10yo Jak widać Highland, nie wiem czy będzie wielka zmiana smakowa względem Speyside, ale chciałbym spróbować każdego regionu i na drugi ogień wybrałem ten właśnie. Budżet niestety nie powala, ale póki co tak to wygląda, za jakiś czas może pójdę trochę "wyżej", jednak na razie posprawdzam ten pułap. Jak któryś z kolegów próbował coś z wyżej wymienionych to będę wdzięczny za pomoc!
  10. Butelka to takie 2in1, bardzo mi się podoba, nie można jej odmówić oryginalności, ale praktyczność to tak jak piszesz, przy nalewaniu ciężko o to żeby coś nie poleciało po szyjce właśnie.
  11. Gratulacje! [emoji1634] Ja dzisiaj takie coś testuję: Co mogę powiedzieć? Jestem dosyć mile zaskoczony, obawiałem się w sumie nie wiem czemu mocniejszej woni alkoholu, a jeśli chodzi o to jest dobrze. Aromat dosyć słodki, wyczuwam też zapach ciężki do określenia, maślany/jakby tarta/ciasto, ciężko opisać, do tego lekko cytrusowo-roślinny(?) aromat. W smaku przyjemna, myślę, że może sprawdzić się przy jakimś spotkaniu towarzyskim, można popić, posmakować, nie jest to trunek, który po jednej degustacji się odstawia, tak mi się przynajmniej wydaje, za chwile druga runda z małą kostką lodu, wtedy jeszcze bardziej złagodnieje, a chyba tak podane najbardziej mi podchodzi. Dodam, że to mój debiut z maltem z Irlandii. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  12. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  13. Aktualnie: Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  14. Teraz już wszystko jasne, dzięki! Będę testował [emoji41] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  15. Przez pełną szklankę rozumiem 50ml, gdzieś tyle pewnie leję, to do tego dać krople wody, która odpowiada za 2 kostki lodu? Taki przelicznik? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.