Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Geek

Adriatica A1058.5116 pytanie o chronograf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy zarówno na forum jak i w świecie zegarków z chronografem. Mój pierwszy zegarek z chronografem to Adriatica A1058.5116 i mam pewną wątpliwość. Otóż według instrukcji obsługi górny przycisk to start/stop, a dolny to split/reset. Zatem górnym przyciskiem uruchamiam i zatrzymuję, a dolnym m.in resetuję.

Jednak gdy resetuję chronograf to wskazówka minutowa zatrzymuje się na 25 minucie, a sekundowa na 53 sekundzie. Moim zdaniem wskazówki powinny ustawiać się na zerze, czyli minutowa na 30, a sekundowa na 12. Zaobserwowałem też, że chronograf startuje z 53 sekundy i po przejściu wskazówka minutowa przeskakuje z 25 na 26. Resetowanie powoduje to, co pisałem powyżej.

Czy ktoś może mnie oświecić jak to jest z chronografem?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy zarówno na forum jak i w świecie zegarków z chronografem. Mój pierwszy zegarek z chronografem to Adriatica A1058.5116 i mam pewną wątpliwość. Otóż według instrukcji obsługi górny przycisk to start/stop, a dolny to split/reset. Zatem górnym przyciskiem uruchamiam i zatrzymuję, a dolnym m.in resetuję.

Jednak gdy resetuję chronograf to wskazówka minutowa zatrzymuje się na 25 minucie, a sekundowa na 53 sekundzie. Moim zdaniem wskazówki powinny ustawiać się na zerze, czyli minutowa na 30, a sekundowa na 12. Zaobserwowałem też, że chronograf startuje z 53 sekundy i po przejściu wskazówka minutowa przeskakuje z 25 na 26. Resetowanie powoduje to, co pisałem powyżej.

Czy ktoś może mnie oświecić jak to jest z chronografem?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek.

Musisz wyzerować położenie spoczynkowe wskazówek chronografu. Opis znajdziesz w instrukcji obsługi mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku wskazówka chronografu musi być na dwunastej po każdym pomiarze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wyzerować położenie spoczynkowe wskazówek chronografu. Opis znajdziesz w instrukcji obsługi mechanizmu.

Instrukcja w tej materii jest uboga, opisano tylko funkcje przycisków i jak dokonać pomiaru czasu i międzyczasu. O "kalibracji" nie wspomniano. Jednak z pomocą znajomego rozwiązałem problem, podaję może komuś się przyda:

1. Wyciągamy koronkę na pierwszą pozycję (tak jakbyśmy ustawiali datę).

2. Wciskamy przycisk start/stop. W tym momencie obie wskazówki zaczynają się szybko obracać.

3. Przypominamy sobie co to jest refleks, ponieważ trzeba wskazówkę sekundową zatrzymać na 12.

4. Wskazówka minutowa powinna ustawić się na 29 minucie. Wciskamy jeszcze raz przycisk start/stop i powinna ustawić się na 30 minucie przy czym wskazówka sekundowa już nie powinna się ruszać.

5. Chowamy koronkę i gotowe.

Jacku wskazówka chronografu musi być na dwunastej po każdym pomiarze .

A właśnie, że nie - po "kalibracji" jest tak jak piszesz, ale pierw trzeba im - tym wskazówkom - pokazać gdzie ich miejsce.

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, szczególnie Koledze whb.

Pozdrawiam,

Jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja w tej materii jest uboga, opisano tylko funkcje przycisków i jak dokonać pomiaru czasu i międzyczasu. O "kalibracji" nie wspomniano.

To źle świadczy o dystrybutorze/sprzedawcy zegarków Adriatica. Opis "kalibracji" wskazówek chronografu powinien być w instrukcji.

Wzorem mogą być instrukcje do chronografów Seiko. Tam sposób kalibracji podany jest zaraz po sposobie ustawiania czasu i daty.

Następna kalibracja czeka Cię prawdopodobnie dopiero po wymianie baterii w zegarku.

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc, szczególnie Koledze whb.

Pozdrawiam,

Jacek.

To miłe, że jest informacja zwrotna. Również pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To źle świadczy o dystrybutorze/sprzedawcy zegarków Adriatica. Opis "kalibracji" wskazówek chronografu powinien być w instrukcji.

Wzorem mogą być instrukcje do chronografów Seiko. Tam sposób kalibracji podany jest zaraz po sposobie ustawiania czasu i daty.

Następna kalibracja czeka Cię prawdopodobnie dopiero po wymianie baterii w zegarku.

Niestety, instrukcję przewertowałem kilka razy, z j. angielskim też nie mam problemów więc nie przeoczyłbym tego rozdziału. W instrukcji opisane jest kilka modeli; te wyższe mają obrazki, ale zupełnie nie pasują do mojego modelu m.in. dlatego, że koronka ma trzy pozycje, a u mnie dwie.

Dopiero na końcu jest opis mojego modelu, który nie zawiera nawet informacji o tym, iż trzeba cokolwiek - poza datą i godziną - ustawić. Jedyna uwaga to taka, żeby nie przestawiać daty pomiędzy godziną 21:00, a 00:30. Nic poza tym. Na szczęście forum i dobry znajomy, który ma chronograf, naprowadzili mnie na rozwiązanie.

W międzyczasie napisałem do dystrybutora w tej sprawie i zobaczymy, czy otrzymam odpowiedź.

Pozdrawiam,

Jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, instrukcję przewertowałem kilka razy, z j. angielskim też nie mam problemów więc nie przeoczyłbym tego rozdziału. W instrukcji opisane jest kilka modeli; te wyższe mają obrazki, ale zupełnie nie pasują do mojego modelu m.in. dlatego, że koronka ma trzy pozycje, a u mnie dwie.

Dopiero na końcu jest opis mojego modelu, który nie zawiera nawet informacji o tym, iż trzeba cokolwiek - poza datą i godziną - ustawić. Jedyna uwaga to taka, żeby nie przestawiać daty pomiędzy godziną 21:00, a 00:30. Nic poza tym. Na szczęście forum i dobry znajomy, który ma chronograf, naprowadzili mnie na rozwiązanie.

W międzyczasie napisałem do dystrybutora w tej sprawie i zobaczymy, czy otrzymam odpowiedź.

Pozdrawiam,

Jacek.

Jacek, wobec braku informacji o sposobie kalibracji w instrukcji obsługi zegarka, można szukać instrukcji producenta mechanizmu.

Alkor podaje, że w twoim zegarku jest mechanizm ISA 8161. Kolejny kłopot polega na tym, że dokumentacji do tego mechanizmu już nie ma na stronie ISA - prawdopodobnie już jest "phased out".

Znalazłem w sieci tę instrukcję, którą ktoś wcześniej zarchiwizował:

http://www.tinyurl.pl/?kzeEYuXs

na samym dole jest sposób resetowania wskazówek chronografu - czy to jest to co zastosowałeś ?

Przed kilkoma laty kupiłem kwarcową Adriatikę dystrybuowaną przez Alkor.

Na zawieszce była wydrukowana nalepka, że zegarek posiada mechanizm Ronda 315.

Oczywiście ten mechanizm już jest "phase out" - dokumentacja na stronie Rondy niedostępna.

Ronda 315 została zastąpiona przez Rondę 515.

A jak zmieniałem w tym zegarku baterię, to okazało się, że jest w nim Ronda 515, a nie jak podawał Alkor 315.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.