Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

PustyRZE

ETA VALGRANGES vs ETA VALJOUX

Rekomendowane odpowiedzi

Valgranges jest większym mechanizmem i ma powiększoną rezerwę chodu-chyba o dwie godziny.

Doczytałem. Valjoux 7750 ma 29.89mm średnicy a Valgranges A07.211 36.6mm. Mechanizm do dużych zegarków.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnic raczej jakosciowych nie ma zbyt wiele , duże werki w tym wspomniany i inne odpowiedniki "małych" Et powstały w dobie duzych zegarków - zeby czymś wypełnić pustą przestrzeń i żeby przykładowe wskazanie daty nie wypadalo kilometr od brzegu tarczy , nie zgłębiałem tematu choć konstrukcja jest troszkę nowsza ale czy znaczy to ze lepsza , raczej nie bardzo .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę Valgranges ma regulację w postaci "łabędziej szyji".

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Valgranges to odnowione chrono od ETY.

VJ jest po prostu zbyt małe jak na dzisiejsze standardy, no bo ileż można wreszcie robić obramówek do totalizatorów na tarczy żeby to optycznie powiększyć??

Mam wrażenie też że Valgranges jest droższym mechanizmem, montowanym w bardziej prestożowych zegarkach i droższych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak samo jak w Valjoux

Fakt, coś mi się ubzdurało, że VJ nie ma łabędziej szyi.

Mam wrażenie też że Valgranges jest droższym mechanizmem, montowanym w bardziej prestożowych zegarkach i droższych.

Wcześniej był chyba tylko dla Longinesa.

Co do ceny to np. Certina na VJ kosztuje ok 4,5K natomiast na Valgranges ok 6k...

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.