Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

georgewroc

Certina DS1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje kupić zegarek automatyczny i w tej chwili moim faworytem (pod względem wizualnym) jest Certina DS-1 Limited Edition. Czy to prawda że jest to dolna półka zegarków w tej klasie? I zamiast Certiny lepiej "pójść" w Seiko?

wydawalo mi sie zawse, ze jednak szwajcarskie firmy to szwajcarskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakie seiko? - fakt, grand seiko jest wyżej pozycjonowane niż certina ds1, no ale kosztuje z 15 klocków.

W cenie około 1,5 klocka certina ds1 to bardzo,bardzo dobry wybór./w dodatku zerżnięta z taga/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku określenie dolna półka jest krzywdzące dla tego zegarka. Powiedziałbym raczej - porządny zegarek w przystępnej cenie. Fakt, że ma podstawowy mechanizm (ETA 2824-2), ale nikt nie twierdzi, że ten mechanizm jest zły. W dalszej perspektywie nie będziesz mieć problemów z serwisem, regulacją, itp., bo każdy przyzwoity zegarmistrz za stosunkowo niewielkie pieniądze sobie poradzi. Większość zegarków w tym, a nawet sporo wyższym przedziale cenowym bazuje na tym mechaniźmie. A sam zegarek wykonany jest dokładnie, ma dobrą klasę wodoszczelności i może się podobać. Pasuje i do garnituru i do dżinsów. Ja bym brał wersję nielimitowaną, która niczym się nie różni oprócz wyglądu i będzie trochę tańsza, ale wygląd to rzecz gustu i jeśli podoba Ci się w wersji limitowanej, to bierz.

Ewentualnie pooglądaj jeszcze coś w podobnym stylu z Eposa np. http://www.epos.ch/collection/gents/originale/3372.htm, Davosy, a może Stowa Marine Automatic http://www.stowa.de/shop/cgi-bin/lshop.cgi?action=showdetail&wkid=20468&ls=e&nc=1281124356-20548&rubnum=marine&artnum=marine40&file=&gesamt_zeilen=Tshowrub--marine.

Choć muszę przyznać, że Certina ma więcej sportowej nutki w porównaniu z wymienionymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy odradzał mi Certine a polecał coś co sam kupił z Seiko: SNK613K1 Ale jakos nie wydaje mi sie, że on bedzie lepszy? Uzasadniał to tym, ze to właśnei Seiko jest najstarsząfirmą produkującą zegarki automatyczne. Nie wiem- trzeba by bylo sprawdzic. Dla mnie synonimem zegarmistrzostwa jest jednak Szwajcaria. I jeszcze jedno: czy zegarki automatyczne (cięższe i grubsze od np kwarcowych) wygodniej nosic na pasku skorzanym? Znajomy twerdzi ze sa na tyle ciężkie, ze raczej bransoleta metalowa.

Co do wyglądu, to chciałbym nieprzekombinowany zegarek na brazowym , skórzanym pasku i z ciemną tarczą- dlatego wybór padl (póki co- bo wciążsięrozgladam) na Certinę limitowaną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automaty wcale nie muszą być ciężkie.

Wybierz, po prostu to, co bardziej ci się podoba - po przymierzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy odradzał mi Certine a polecał coś co sam kupił z Seiko: SNK613K1

Bzdura. SNK613 to Seiko z serii 5 na 7s26. Owszem niezły zegarek za niską cenę, ale żadna piąteczka nie podskoczy żadnej Certinie na ETA-2824

Nie ma takiej prostej zasady, że zamiast w Certinę lepiej "pójść" w Seiko. Znajomy coś tam słyszał, ale nie wszystko zrozumiał. Seiko robi cały wachlarz różnych zegarków, w różnych klasach. Jedne będą niżej niż DS-1, inne będą w wyżej...

Gdybym miał podać jakąś alternatywę Seiko dla Certiny DS-1, to na pewno nie byłaby to żadna piątka, tylko raczej jakiś Spirit na mechaniźmie 6R15. Zegarki słabo dostępne w Polsce, raczej trzeba sprowadzać z Japoni. A i tak do końca nie jestem pewien czy DS-1 jednak nie jest lepsza..

Natomiast gdybyś mi powiedział, że chcesz kupić divera automatica Certiny np DS First, to wtedy bez zastanowienia powiedziałbym żeby "pójść" w Seiko Sumo.

Tak że generalnie nie ma takiej zasady że Seiko lepsze od Certiny, czy na odwrót. Zależy co, gdzie, za ile, w jakim stylu, w jakim zakresie cenowym itd itp

I jeszcze jedno: czy zegarki automatyczne (cięższe i grubsze od np kwarcowych) wygodniej nosic na pasku skorzanym? Znajomy twerdzi ze sa na tyle ciężkie, ze raczej bransoleta metalowa.

Pierdoły jakieś.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To jest na przykład alternatywa dla DS-1.

Z całym szacunkiem dla DS-1, bo lubię ten zegarek, ale to Seiko kładzie ją na łopatki pod każdym względem.

29w5yd4.jpg

2n8244n.jpg

lub

DSC_0089.jpg?1281259913

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.