Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

luckynyc

Wymiana mechanizmu Rolex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam zegarek Rolex Datejust. Kupiłem go kilka lat temu jako uszkodzony. Zegarek jest oryginalny - sprawdzałem w serwisie. Niestety mechanizmu nie udało mi się dotychczas naprawić, a próby napraw podobno dodatkowo mu zaszkodziły.

Spisałem więc zegarek na straty, ale ostatnio wpadłem na pomysł:

Czy jest możliwe abym kupił jakiś tańszy zegarek za 1,5 - 2 tysiące i aby zegarmistrz mi przełożył mechanizm z kupionego zegarka do oryginalnej koperty Rolexa zachowując tarczę Rolexa?

Jeśli jest to możliwe, to czy możecie polecić kogoś w Warszawie, kto by mi to zrobił.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy problem.

Dopoki nie probujesz sprzedac takiego skladaczka jako Rolexa, to jest to Twoja sprawa, choc pomysl mi sie osobiscie nie podoba (dla mnie jednak traci kombinatorstwem).

Technicznie bedzie to sprawa trudna ze wzgledu na konstrukcje koronki w oryginale. A co to za model, mozesz wkleic zdjecia? Jakas wskazowka jest Tudor - budzetowa linia Rolexa, koperty w stylu Rolexa, ale mechanizmy ETA (co prawda roznie z tym w przeciagu lat bywalo).

Zawsze mozesz tez zwrocic sie do serwisu Rolexa - jesli siedzacy w srodku uszkodzony mechanizm jest oryginalny, to powinni byc w stanie go wymienic na nowy. Co prawda tanio to na pewno nie bedzie...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę nawet, że mechanizm pewnie da się naprawić, tylko potrzebne są cześci. Tak cz inaczej tanio nie będzie. Też doradzam wklejenie zdjeć i opisanie, co dolega mechanizmowi. Jest wiele rzeczy, które naprawde dobry zegarmistrz może naprawić, tylko że teraz o takiego ciężko...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet do głowy by mi nie przyszło czegoś takiego sprzedawać bo, to byłoby przestępstwo

oczywiście najlepiej byłoby wymienić mechanizm na nowy ale nie stać mnie na wydanie ponad 20 tys zł, koszt jest zbliżony do nowego zegarka

w serwisie na początku powiedzieli, że podejmą się naprawy ale miało to kosztować ponad 10 tys zł więc dałem sobie spokój

w międzyczasie zegarek był u kilku zegarmistrzów i powymieniali część części na zamienne, więc teraz tylko część mechanizmu jest oryginalna

oczywiście jest to trochę kombinatostwo, ale zegarek mi się bardzo podoba, a chciałbym jakoś go "ożywić"

możesz napisać coś więcej, albo dać linka w sprawie tego Tudor i ETA

byłem na ich stronie oficjalnej ale nic tam nie znalazłem

fotki będę mógł przesłać jak obiorę zegarek od zegarmistrza

wygląda on bardzo podobnie do tego

rolex-datejust-watch.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba od Tudora da się podpasować mechanizm lub jego części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.