Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

malbert

Czyszczenie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - jak koledzy czyścicie zegarki z bransoletą, a zwłaszcza te wszystkie trudnodostępne miejsca.

Mój zegar jest narażony na pyły formierskie, olej, itp., czyszczę pod kranem szczoteczką do zębów, ale efekt mierny.

Myślałem, coby zegara wyprać w pralce, ale trochę głupio go tak traktować..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransolety i koperty stalowe czyszcze najpierw szczoteczka do zebow potem wykalaczka wyciagam brud z trudno dostepnych miejsc.Koperty zlote mocze w kwasie solnym (bez szkielka) i potem pod woda zmywam resztke brudu.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malbert, wypowiedzią o pralce sprawiłeś że mój dzień jest jeszcze bardziej radosny niż był do godz. 22:29 :P

Ja zawsze biorę mydło i szczoteczkę do rąk/paznokci, poprawiam wykałaczką podobnie jak Janek. Pomaga, z tym że jeżeli Ty masz każdego dnia takie problemy to może czas pomyśleć o pasku gumowym lub kauczukowym...

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne czyszczenie nie usunie ze wszystkich zakamarków "brudu", jednie myjka ultradzwiękowa - identycznie w porządnych serwisach myją bransolety i koperty - tylko w ultradzwiękach , najtansze myjki są oczywiscie chińskie i kosztują po sto kilkadziesiąt zł ale szczerze do niczego się nie nadają prawdę mówiąc , najtańsze takie co się nadają to koszt ok 1000 zł. Samo mycie w dobrej myjce trwa ok 120 sek.optymalna temp. mycia jakieś 50st.C - widać nawet jakby "czarny dym" wylatywał z ogniw bransolety czasem odrywają sie większe kawałki - to oczywiscie wszystkie zanieczyszenia .

Kiedyś widziałem zdziwienie Pana (zegarmistrza) z serwisu autoryzowanego Zibi , dawno to było odbierałem zegarek z serwisu , pytał mnie trzy razy jak to zrobiłem, że nawet wewnątrz otworów poszczególnych ogniw bransolety nie ma śladu zanieczyszczeń ... odpowiedziałem ze przecież nie wypada oddawać brudnej bransolety z zegarkiem do serwisu :P

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem, w myjce ultradźwiękowej nie myje się całych zegarków, jeno koperty i bransolety, tak więc w moim przypadku ta technika odpada.

Zostaje tylko pucowanie szczotką ;ciekawe, czy ktoś już próbował pralki - zegarek kwarc, wr 100 - powinien wytrzymać, oczywiście zawinięty w skarpetki, czy inny woreczek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Dobre.

Tak na powaznie to wycignij mechanizm i jezeli kopertai bransoleta nie jest z badziewia(cynk,cynkal, aluminium) to wymyj ja w roztworze kreta z goraca woda.Zobaczysz podobny efekt jak w myjce-dymek i odpadajace kawalki brudu.Innego sensownego rozwiazania nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.