Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Wojciech1500

Pobieda

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojciech1500

Cześć! Jakiś czas temu kupiłem w sklepie ze starociami za 5zł taką oto Pobiedę:

http://picasaweb.google.com/WojtekTmk/Zegarki#5507888408884336930

Problem polega na ty, że zegarek spóźnia 45 minut na dobę i żeby go naprawić trzeba rozebrać cały mechanizm co kosztowało by ok.30zł. Czy warto naprawiać ten zegarek? Czy to jest popularny zegarek, czy unikat?

z góry dziękuję za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie bezsensu. Robisz to dla siebie czy na handel ? Jak masz 30 zł to naprawiaj, jak nie to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Popularny zegarek z lat 80-tych. Czy warto? Moim zdaniem nie, ja osobiście nie przepadam za Pobiedami z nowszego okresu produkcji - są brzydkie i występują w ogromnej ilości. Możesz spróbować dorwać podobną, za podobną cenę sprawną (tyle, że zniszczoną zewnątrz) i przełożyć werk. Wyjdzie taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że zegarek będzie w 100proc sprawny po czyszczeniu regulacji itd. to łączna cena 35zł jest jak najbardziej ok, można kupić taniej, ewentualnie naprawić taniej ale czy rozchodzi się o 10zł? A co do tej pobiedy to nie jest chyba (akurat ten model) aż tak popularna i widzę że szkiełko jest oryginalne, płaskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście nie wydam już chyba złotówki na naprawę Pobied, ze swojego skromnego doświadczenia zauważyłem, że nawet wyczyszczona i wyregulowana Pabieda (acz te z lat 50/60 są genialne z wyglądu), nie ma co równać się z dokładnością chodu do Rakiet które przeleżały xx lat w szufladzie.

mylę się czy nie?

life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Raczej...???? Moge pokazac Tobie wor raket po czyszczeniu i smarowaniu ktore chodza jak chca,oraz moge pokazac Tobie drugi wor nowszych pabied na idealnym chodzie z wymienionymi zuzytymi/uszkodzonymi elementami po czyszczeniu i smarowaniu oczywiscie.Zim2602 byl tej samej jakosci co raketa 2609HA i tak samo pospolity.Kwestia lezy w zuzyciu danych podzespolow danego mechanizmu(sprezyna, wlos, czopy,lozyska, palety....)i tu nie ma reguly ze te lepsze, a te gorsze , ewentualnie te byly stale zajezdzane a te lezaly w szufladzie.Rzecz sie tyczy wszystkich uzywanych zegarkow mechanicznych tych lepszych i gorszych,szwajcarskich i ruskich, buksiakow i na lozyskach rubinowych......Pabiedy byly bardziej dostepne, powszechniej uzywane niz rakety i tym moznaby sie zasugerowac ze pabiedy sa malo dokladne bo juz totalnie wyjechane,mimo ze wyglad zewnetrzny jest nienaganny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Canis

Miesiąc temu spędziłem całą sobotę na zrobieniu Pobiedy2608 (centralny sekundnik) i działa już po dotarciu, wymiana jednej osi i koła,

bardzo dokładnie. Z moich skromnych doświadczeń wynika, że Pobiedom2602/08 bardzo często "przysłużyli" się zegarmistrze, którzy je

konserwowali. We wczesnych modelach włos był bardzo miękki a przy wkładaniu klocka mocującego zegarmistrze robili to "przez zwoje"

włosa spiralnego odkształcając go (na ~3. zwoju) a tym samym psując dokładność chodu. Jednak dobrze zrobiona, bez takich "fauli",

Pobieda jest bardzo dokładna. Z Rakietami nie jest tak różowo co słusznie zauważył Kaido2. Zgodzę się z nim, że w pierwszej kolejności

jakość mechanizmu jest zależna w jakim stanie opuścił fabrykę, na czyim nadgarstku był noszony i ile cykli nakręceń pracował. A nie to

czy to Pobieda, Raketa, Wostok,...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pabieda z 3 kwartalu 57 roku (jeszcze pieknie zdobiona pasami moskiewskimi) robi ok.10 sekund na dobe na plus.Jest genialnie punktualna,w mojej kolekcji dokladnoscia bija ja chyba tylko Wołny (jesli mowimy o starych zegarkach oczywiscie).

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.