Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

elkrakerso

Multiband a Zegar Atomowy w internecie

Rekomendowane odpowiedzi

Równa 4? w instrukcji jest napisane, że odbiór w czasie letnim startuje kolejno o 3 - 4 - 5 godzinie, u mnie co noc jest 3.02 z Niemiec, dziś wyjątkowo pobrało mi sygnał angielski.

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

No nie równa, ale okolice 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, czy możecie napisać o jakich godzinach i z jakich nadajników Wam pobiera sygnał? Chodzi mi o automatyczne pobieranie sygnału w nocy.

To jest opisane w instrukcjach obsługi - przynajmniej dla Casio.

Z zegarka można odczytać, o której godzinie nastąpiła udana synchronizacja i jaki był poziom sygnału synchronizującego (ta druga informacja niekoniecznie dla wszystkich modułów zegarkowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś synchronizuje się G-shock z angielskim nadajnikiem pomimo tego iż jest poza jego teoretycznym zasięgiem?

pozdr :D

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś synchronizuje się G-shock z angielskim nadajnikiem pomimo tego iż jest poza jego teoretycznym zasięgiem?

pozdr :)

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

pozdr ;)

teoretycznie jest to nie mozliwe,jednak czasami takie przypadki mogą sie zdarzyc.Musza natomiast zaistniec wyjatkowo sprzyjajace warunki.Jak np: żadnych samolotówmiedzy Tobą a nadajnikiem,żurawi[mam na mysli te wielkie dzwigi],płaski teren i nie wiem czy nawet zwykły smog też na zasięg nie ma jakiegos wplywu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie jest to nie mozliwe,jednak czasami takie przypadki mogą sie zdarzyc.Musza natomiast zaistniec wyjatkowo sprzyjajace warunki.Jak np: żadnych samolotówmiedzy Tobą a nadajnikiem,żurawi[mam na mysli te wielkie dzwigi],płaski teren i nie wiem czy nawet zwykły smog też na zasięg nie ma jakiegos wplywu

Jak będą takie warunki i staniesz dodatkowo na Kasprowym to Ci się z Osaką zsynchronizuje :)

Idąc tym tokiem jak staniesz na szynach i chwycisz się przewodów to pojedziesz jak tramwaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

ide tym torem dlatego bo wyczytalem w necie informacje o tym ze koles był gdzies w Azji i zdziwil sie bo synchronizowal mu sie z Japonia [akcja działa sie przed nadajnikiem w Chinach - ale prawda,nie było mnie tam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szczególnych warunkach (zazwyczaj atmosferycznych) zdarzają się nietypowe propagacje fal radiowych.

Zwykłe CB-radio samochodowe ma teoretycznie zasięg odbioru i nadawania ok 5-10 km. A zdarzyło mi się całkiem niedawno w okolicach Wrocławia, że nie słyszałem żadnych rozmów z Wrocławia, natomiast słyszałem rozmowy z okolic Bydgoszczy i okolic Szczecina. Sytuacja nietypowa, ale zdarzyła się. Zdaje się, że było to w czasie kiedy nad Polską przechodziły te gwałtowne burze, i mogło to mieć coś z tym wspólnego.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mapek nie powinienem pobierać sygnału angielskiego a mimo to już 3 dobę synchronizuje się z nim. Wcześniej dzień w dzień był niemiecki nadajnik, ale coś mu się Niemcy nie podobają :) Jak pisałem jestem poza jego teoretycznym zasięgiem - RZESZÓW to bezproblemowo się synchronizuje. Chociaż kiedyś robiłem ręczną synchronizacje to była 1 kreska na 3 ale przeskoczyło zaraz na GE i pobierało z niego bo było 3/3.

Możliwe, że to tymczasowe.

Idąc tym tokiem jak staniesz na szynach i chwycisz się przewodów to pojedziesz jak tramwaj :)

Jak się jechało?

;)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się jechało?

;)

Super. :)

Tylko nie wiem jak się hamuje jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zawsze łapie niemiecki, najczęściej o 3ej lub 5ej rano. Czasem przy synchronizacji ręcznej jak ma problemy z pobraniem z niemieckiego to po kilku minutach zaczyna łapać z angielskiego nadajnika, ale jeszcze nigdy nie udało mi się z nim zsynchronizować.

Zegarek jak facet: musi być twardy, zimny jak stal, musi ważyć i musi cykać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. :P

Tylko nie wiem jak się hamuje jeszcze ;)

no trzeba się puścić przewodów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no trzeba się puścić przewodów:)

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zwykle 4 w nocy, oczywiście z Niemiec.

1,2 i 4 - są 3 próby .

u mnie róznica to 3 sekundy - i uważam, że ma to związek z tym, że mam ustawioną strefę czasową na BERlin:

http://24timezones.com/pl_godzina/germany_mannheim_zegar.php

......a w Polsce jest o te 3 sekundy INNY czas!!!!

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,2 i 4 - są 3 próby .

u mnie róznica to 3 sekundy - i uważam, że ma to związek z tym, że mam ustawioną strefę czasową na BERlin:

http://24timezones.com/pl_godzina/germany_mannheim_zegar.php

......a w Polsce jest o te 3 sekundy INNY czas!!!!

;)

Nie ma to najmniejszego związku z ustawioną strefą czasową. Nie porównuj czasu z wzorcem, którego dokładności nie znasz. Wskazany przez ciebie zegar "wzorcowy" ma odchyłkę 3 sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niniejszym dziś o 3:04 mój G zsynchronizował się ...z angielskim nadajnikiem. ;)

Zegarek leżał tam gdzie zwykle nigdy się nie synchronizuje z tym że leżał tarczą do dołu.

Zegarek jak facet: musi być twardy, zimny jak stal, musi ważyć i musi cykać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni posiadam Protreka PRW 5000. W jaki sposób mogę sprawdzić z którego nadajnika ( Niemcy-Anglia) synchronizuje się zegarek ? W opcjach mogę odczytać datę i godzinę synchronizacji .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Od kilku dni posiadam Protreka PRW 5000. W jaki sposób mogę sprawdzić z którego nadajnika ( Niemcy-Anglia) synchronizuje się zegarek ? W opcjach mogę odczytać datę i godzinę synchronizacji .

popierwsze gratuluje bardzo zegarka-a raczej maszynki z czujnikami która przy okazji pokazuje czas:)

-podejrzewam że nie mozesz tego sprawdzić [CASIO chyba zakonczyło tą tradycje jak np:w starej wersji muda z WC,nieco nowszej wersji Gulfa multi5 lub w zegarkach z seri GW810 gdzie na wyswietlaczu były umiejscowione nazwy państw w których są nadajniki]

-ale ja np w GWF1000 i GW5000 wciskając jednoczesnie przycisk w ''LIGHT'',''RECEVING'' oraz ''MODE'' jestem wstanie wybrac sobie nadajnik z którego chce pobrac sygnal [na wyswietlaczu pokaze sie wtedy np J40 i w moim przypadku nadajniki wybieram przyciskiem 'D' - po wybraniu nadajnika uruchamiam synchro przyciskiem 'B' - no i oczywiscie jest to nierealne ze bedac w Polsce pobiore sygnał Japoni lub US ]

-mysle,ze w twoim tez sie tak da,ale beda odpowiadac za to funkcje inne przyciski bo w twojej busoli przyciski sa inaczej porozmieszczane,musisz pokombinowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.